Smertervurdering og smertedokumentation hos den bevidsthedssvækkede patient

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

De fleste smerteregistreringsmetoder og redskaber til smertescoring tager udgangspunkt i at patienten er habile og kan udtrykke sig verbalt om oplevelsen af smerter. Førstevalget til systematisk smertevurdering og dokumentation er i det tilfælde VAS (Visuel Analog Skala) jf. regional vejledning Smertevurdering og smertedokumentation, generelle principper for

Der er behov for en systematisk registrering og vurdering af smerter hos den bevidsthedssvækkede patient med Glasgow Coma Score (GCS<9), samt systematisk at registrere og vurdere smerter hos den mere bevidste patient med kognitive og/eller kommunikative vanskeligheder, hvor en VAS skala ikke kan benyttes (GCS<9). På baggrund af litteraturstudier er Nociception Coma Scale- Revised (NCS-R) udvalgt til afprøvning til afd.s patientgruppe. (se bilag : lommefolderblade).

Instruksen kan bidrage til systematisk registrering og vurdering af smerter hos den bevidsthedssvækkede patient, samt tilstræbe at patienten opnår størst mulig smertefrihed med færrest mulige bivirkninger. Målgruppen er al klinisk personale involveret i vurdering og dokumentation af smerteobservationer hos afdelingens indlagte patienter. Se desuden afsnit om ansvar nedenfor.

Ved afdelingens smerteprojekt - ½ års afprøvning af NCS-R i klinisk praksis (2016)- fandt man at skalaen ikke er egnet til alle patienter med svækket bevidsthed. Derfor vil den samlede vurdering af smerter  hos den bevidsthedssvækkede patient altid bero på en individuel klinisk sygeplejefaglig og tværfaglig vurdering af den enkelte patients reaktioner og symptomerNCS-R kan vælges, hvis læge og sygeplejerske skønner det hensigtsmæssigt til systematisk smerteregistrering.  

Tilbage til top


Definitioner

Smerter:
’En ubehagelig sensorisk og emotionel oplevelse, der er forbundet med aktuel eller truende vævsbeskadigelse, eller som beskrives i vendinger svarende til en sådan beskadigelse’.

Neuropatiske smerter:
’Smerter forårsaget af en primær læsion eller dysfunktion i det perifere eller centrale nervesystem’

Nociception: En aktuel eller potentiel vævskade, hvor der frigives smertefremkaldende stoffer, som stimulerer nociceptorer i området (IASP 2008)

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Bemærk! NCS-R indgår ikke i Sundhedsplatformen trods indgivet ønske i 2016.

Pr. maj 2019 afventes afprøvning af ny smerteskala fra afdelingens forskningsenhed v. forskningsleder ###NAVN###. 

Anvisninger på observationer og vurderinger: (er angivet på fortrykt plejeplan, som er på afd.s P-drev, mappen 'PLEJEPLANER' samt som bilag nedenfor):

Såfremt NCS-R vælges til systematisk smerteregistrering, anvendes denne på følgend måde:

Hos børn mindre end 15 år benyttes VAS eller FLACC til meget små børn og børn uden verbalt sprog jf. Smertevurdering og smertedokumentation, generelle principper for

Vedrørende brug af VAS – skala, henvises til den regionale vejledning Smertevurdering og smertedokumentation, generelle principper for. Indtastning af VAS foretages i KISO u. status. 

Afdelingens fysio – og ergoterapeuter følger regional vejledning, når patienten kan medvirke til udfyldelse af VAS.
Hvis patienten ikke kan medvirke til brug af VAS skala, dokumenterer fysio – eller ergoterapeuten observationer i forhold til smerte i SP samt videregiver informationen mundtligt til plejepersonalet.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Afdelingens kliniske sygeplejespecialist, forskningssygeplejerske og afdelingssygeplejersker er ansvarlige for indhold i og implementering af instruksen.

Ansvaret for daglig anvendelse af NCS-R og vurdering ved NCS-R er plejepersonalets i samarbejde med læge.

Den enkelte sygeplejerske og social- og sundhedsassistent fra patientens team er ansvarlig for at vejlede om smerte- og symptombehandling i overensstemmelse med patientens personlige, kulturelle og religiøse overbevisninger og at plejen tilpasses den enkelte patients behov og kapacitet i rehabiliteringsforløbet.

Tilbage til top


Bilag

160817 Lommefolderblade_vers7_NCSR.doc

Plejeplan smerter NCS-R_august 16.pdf

Tilbage til top