Mundhygiejne

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

Målgruppen er plejepersonale og ergoterapeuter der udfører mundhygiejne på afd.s indlagte patienter. Instruksen skal sikre patientens bevarelse og/eller genetablering af sunde mundslimhinder og en sund tandstatus.

Observation og vurdering af mund- og tandstatus er særlig relevant hos den traumatisk hjerneskadede patient, der kan have problemer med såvel de oropharyngale funktioner, såsom dysfagi og forstyrret spytsekretion som sensomotoriske og kognitive funktioner, der kan gøre det svært for patienten at varetage mundhygiejne.

Denne instruks er en kortfattet udgave af den afdelingsrettede instruks, der mere omfattende beskriver basal mundhygiejne, typiske sundhedsfaglige problemstillinger og sjældne tilstande i mundhulen forekommende hos den neurologisk skadede patient (Vedhæftet fil nederst).

Afdelingens instruks (vedhæftet fil nederst) bygger på litteratursøgning i nationale og internationale søgebaser og understøttes af et valideret vurderings-skema; THROAT : The Holistic and Reliable Oral Assesment. (se THROAT skema - vedhæftet)

Instruksens faglige indhold er vurderet af professor dr. Odont. ###NAVN### og ###NAVN###, lektor i Oral medicin.

Instruksen omfatter arbejdsgange ved og principper for udførelse af basal mundhygiejne, dvs.:

Desuden indeholder instruksen beskrivelse af og handlinger ved typiske problemer og sjældne tilstande relateret til mundhulen.

Alle patienter indlagt på Afd. for Traumatisk Hjerneskade omfattes af instruksen (se fremgangsmåde).

Mundstimulering hos neurologiske patienter en kompleks opgave. Instruksen omfatter ikke den samlede mundstimuleringsprocedure eller F.O.T.T. – konceptet sin helhed. Hertil tilbydes 5-dages F.O.T.T.grundkurser på Hvidovre Hospital hvor viden om F.O.T.T.-konceptet kan tilegnes og hvor man lærer at anvende og adaptere mundstimulering til patienterne og deres individuelle behov.

 

Tilbage til top


Definitioner

Mundhygiejne:

Mundhygiejne er de plejemæssige og terapeutiske procedurer, der foretages for at bevare eller genetablere sund mundslimhinde og tænder. Består af vurdering af patientens mund- og tandstatus, tandbørstning, evt brug af tandtråd, pleje af læber, slimhinde og tunge. Hertil hører hensigtsmæssig lejring til mundhygiejne samt inddragelse og støtte af patienten.

 

Mundstimulation:

Mundstimulation er en intervention rettet mod undersøgelse og behandling af patientens tonus, bevægelsesmuligheder og sensibilitet omkring ansigt, mund og svælg og bruges som en del af F.OT.T.-konceptet (Facial Oral Tract Therapy ad modum Kay Coombes). Formålet med mundstimulation er både at observere og påvirke patientens reaktioner på berøring i ansigt og mund. Ved mundstimulation gives strukturerede sanseinput til det facio-orale-tracheale område med henblik på at fremme perception, øge vågenhed samt fremme synkefunktion. Mundstimulation faciliterer orale bevægelser, kan normalisere spytsekretion og tolerance for berøring. Det kan udføres som forberedelse til eksempelvis spisning og tandbørstning.

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Alle patienter vurderes efter THROAT skema ved indlæggelsen og herefter 1 gang om ugen i mindst 4 uger. Vurdering 1 gang om ugen fortsætter, så længe patienten har problemer med mundhygiejne.

Ifølge skemaet vurderes og observeres patienten på følgende 9 items:

THROAT skemaet angiver behandlingstiltag relateret til scoringsresultat. Desuden er behandlingsforslag beskrevet detaljeret i instruksen (Bilag 1). Disse følges samtidig med at sygeplejepersonalet opretter plejeplan på området.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Afdelingens instruks (vedhæftet fil nederst) er udarbejdet af sygeplejerske, dr. Med. Sci. og forskningsleder ###NAVN###, ergoterapeut og ph.d. studerende ###NAVN### og ergoterapeut, faglig vejleder og F.O.T.T – instruktør ###NAVN###. Forfatterteamet er ansvarlige for indholdet i instruksen.

Afdelingssygeplejersker, klinisk oversygeplejerske og faglige vejledere fra plejen og ergoterapi er sammen med forfatterteamet ansvarlige for implementering af og introduktion til mundhygiejne samt brug af THROAT – skema i afdelingen.

Ansvaret for selve udførelsen af mundhygiejne og vurdering via THROAT er plejepersonalets, evt. i samarbejde med de tilknyttede ergoterapeuter.

Den enkelte sygeplejerske og social- og sundhedsassistent er ansvarlig for at patienten informeres om og vejledes i mundhygiejne og at plejen tilpasses den enkelte patients behov og kapacitet i rehabiliteringsforløbet. Dette ansvar kan deles med den tilknyttede ergoterapeut.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

JCIA standarder: VU 1.3, VU 1.6, , VU 4, BE 2.1, BE 2.3

DDKM: 2.7.6

Der henvises til instruksen i bilag for litteraturreferencer.

Tilbage til top


Bilag

mundhyg_skema_4_jan10.doc

Instruks om mundhygiejne april_10.pdf

Instruks mund_omslag april_10.pdf

Tilbage til top