Indgreb i selvbestemmelsesrettten hos midlertidigt inhabile patienter indlagt i Afdeling for Hjerneskader, Rigshospitalet

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

  • At vejlede personalet i afdelingens sengeafdeling om indgreb i selvbestemmelsesretten hos indlagte patienter, der er midlertidigt inhabile
  • At sikre, at nødvendigt indgreb i selvbestemmelsesretten hos indlagte, midlertidigt inhabile patienter, finder sted efter mindste middels princip og under overholdelse af gældende lovgivning

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Denne vejledning vedrører behandling af indlagte inhabile patienter fra det fyldte 15. år. I hovedsagen drejer det sig om midlertidigt inhabile patienter, idet varigt inhabile patienter kun undtagelsesvis bliver indlagt i afdelingen. Vejledningen gælder for det kliniske personale på afdelingens sengeafdeling 123.

Tilbage til top

Definitioner

Definitioner

  • Agitation er et er et udtryk for delir hos en hjerneskadet patient. Agitation (i denne sammenhæng) er karakteriseret ved nedsat opmærksomhed, tab af hæmninger, labilitet, impulsivitet, motorisk uro og aggression. Hjerneskaden kan være forårsaget af traume, apopleksi, subaraknoidalblødning eller anden hjernelidelse, se i øvrigt reference 3
  • Delirium (delir) er en tilstand med metabolisk ændring i flere neuronale hjernenetværk. Delir kan skyldes metaboliske forstyrrelser, medicin, infektioner og neurologiske lidelser inkl. traumatisk hjerneskade, samt perioperative forstyrrelser. Delir er – ret uafhængigt af ætiologi - karakteriseret ved akut debut, nedsat opmærksomhed, desorientering, konfusion, nedsat bevidsthedsniveau, nedsat hukommelse, perceptionsforstyrrelser, forstyrret døgnrytme og ændret psykomotorik (hypoaktiv eller hyperaktiv)
  • Dobbeltindlæggelse: En patient er dobbeltindlagt, når han/hun under psykiatrisk tvang formelt er indlagt på psykiatrisk afdeling, men fysisk befinder sig på en somatisk afdeling, her sengeafdeling 123
  • Midlertidigt inhabil: En patient er midlertidigt inhabil, når han/hun pga. sin aktuelle hjerneskade er ude af stand til at varetage egne personlige forhold. I sengeafdelingen opstår behovet for indgreb i en midlertidigt inhabil patients selvbestemmelsesret almindeligvis ved patientens agitation, som er udtryk for organisk delir. Se i øvrigt reference 2
  • Psykiatrisk tvangsbehandling: Der findes to former for psykiatrisk tvang, nemlig ”rød tvang” og ”gul tvang”. Rød tvang betyder, at en patient er psykotisk eller befinder sig i tilstand, der kan sidestilles med psykose, og er til fare for sig selv eller andre. En sådan patient kan under tvang blive indlagt akut på en psykiatrisk afdeling. Gul tvang betyder, at en patient er psykotisk eller befinder sig i en tilstand, der kan sidestilles med psykose, og som risikerer en forværring af tilstanden eller manglende bedring i tilstanden, hvis vedkommende ikke bliver indlagt på en psykiatrisk afdeling. En sådan patient kan under tvang indlægges inden for syv dage. Se reference 4
  • Varigt inhabil: En patient er varigt inhabil, når denne på grund af nedsat psykisk funktionsevne er ude af stand til at varetage egne personlige forhold. Som hovedregel har varigt inhabile personer en personlig værge. Typisk har varigt inhabile patienter følger af udviklingshæmning, demens eller tidligere erhvervet hjerneskade. Personer, som er varigt inhabile, indlægges generelt ikke i afdelingen. Se i øvrigt reference 1

Tilbage til top

Fremgangsmåde

I Tvangsbehandling af varigt inhabile patienter

Indledningsvis skal det bemærkes, at varigt inhabile patienter kun meget sjældent indlægges i afdelingen, da det definitionsmæssigt vil betyde, at patienten var varigt inhabil før den aktuelle skade (sygdom).

 

En læge på afdelingen kan beslutte at tvangsbehandle en varigt inhabil patient, som i ord eller handling modsætter sig en nødvendig behandling, når en værge, nærmeste pårørende eller en fremtidsfuldmægtig har givet samtykke hertil. I fravær af en af disse personer kan en anden læge end den behandlende læge med faglig indsigt i området give samtykket, hvis vedkommende ikke er involveret i behandlingen. Tvangsbehandlingsperioden kan højst vare fire måneder.

Tvangsbehandlingen kan omfatte fysisk fastholdelse, beroligende medicin, tvangsindlæggelse, gennemførelse af personlig hygiejne, tilbageholdelse og tilbageførsel.

Ved tvangsbehandling skal der føres en tvangsprotokol, og der skal indberettes til Sundhedsdatastyrelsen.

 

II Indgreb i selvbestemmelsesretten hos midlertidigt inhabile patienter

Information til patienten og princippet om mindst indgribende middel

Patienterne i sengeafdelingen informeres om undersøgelser, behandlinger og pleje. Af hensyn til patientens sikkerhed kan indgreb i den personlige frihed finde sted, når patienten ikke er i stand til at give samtykke til nødvendig behandling og når patientens adfærd medfører en sikkerhedsrisiko for patienten selv.

Indgreb i den personlige frihed skal være så skånsomme og kortvarige som muligt og stå i et rimeligt forhold til formålet med indgrebet. Inden evt. indgreb skal personalet anvende beroligende og tryghedsskabende initiativer, fx samtale, fx for at få en afdelingsflygtig patient til at gå tilbage. Patienten skal informeres og så vidt muligt inddrages, når der gribes ind i vedkommendes personlige frihed. Indgrebene i patientens selvbestemmelse kan i henhold til denne vejledning og Sundhedslovens §27 (se reference 2) være brug af video til overvågning, tilbageholdelse eller tilbageførsel.

  1. Personlige alarm- og pejlesystemer samt fast vagt

En overlæge på sengeafdelingen kan beslutte, at der skal anvendes personlige alarm- og pejlesystemer, hvis det fremstår som den bedste løsning af hensyn til patientens sikkerhed, fx forebyggelse af, at patienten forlader afdelingen. Beslutningen forudsætter samtykke fra den personlige værge eller nærmeste pårørende. I disses fravær kan en anden læge, som ikke er involveret i patientens behandling, give sit samtykke. For tiden anvendes ingen alarmsystemer, som eksempelvis reagerer, hvis patienten forlader afdelingen, eller pejlesystemer (GPS). Video-overvågning, som anvendes på sengeafdelingen, sidestilles med alarm- og pejlesystemer.

 

  1. Brug af video

I sengeafdeling 123 anvendes fast vagt, og den faste vagt kan afvikles via video-overvågning, se reference 5. Video-overvågningen tjener til konstant opsyn med patienten af sikkerhedsmæssige grunde, typisk for at forebygge, at patienten kravler ud af sengen, falder eller forlader afdelingen.  Anvendelsen af video sidestilles med anvendelsen af alarm- og pejlesystemer. Brugen af video til overvågning ordineres af overlæge, og den skal begrundes individuelt i patientens journal. I overlægens fravær kan en anden læge ordinere brug af video, og overlægen skal så snart han er på sengeafdelingen igen, bekræfte ordinationen. Video-overvågningen har intermitterende karakter, idet videokameraet slukkes, når der er personale eller pårørende til stede på patientens stue. Behov for evt. fortsat video-overvågning vurderes dagligt ved stuegang. På døren til patientens stue informerer skilt om, at der foregår video-overvågning på stuen. Video-optagelser af patienten må ikke gemmes.

 

  1. Tilbageholdelse og tilbageførsel

Personalet på sengeafdelingen kan beslutte at foretage indgreb i selvbestemmelsesretten ved fysisk at tilbageholde en patient, der er ved at forlade sengeafdelingen, eller for at føre vedkommende tilbage til sengeafdelingen, når der er risiko for, at patienten ved at forlade afdelingen udsættes for at lide personskade, og øjeblikkelig tilbageholdelse eller tilbageførsel i det konkrete tilfælde er absolut påkrævet for at afværge denne risiko. Tilbageholdelse og tilbageførsel kan alene ske, såfremt patienten befinder sig på hospitalets område. Tilbageholdelse eller tilbageførsel må ikke gennemføres ved at fastspænde patienten, ligesom tilbageholdelse eller tilbageførsel ikke må medføre, at patienten låses inde.

  1. Forsvundne patienter

Når en patient har forladt hospitalets matrikel, ringes til det akutte koordinationscenter (AKC) på telefon ###TELEFON###, se Actioncard 3. Det er aftalt med AKC, at personalet på sengeafdelingen kan ringe direkte til politiet, når pt., som har forladt hospitalet, skønnes at være i umiddelbar fare.

 

  1. Indberetningspligt

Indgreb i selvbestemmelsesretten skal journalføres af læge, og indgrebet skal indberettes til Sundhedsdatastyrelsen i henhold til vejledning gældende fra 5. september 2016, se Bilag 1. Indgrebet kan være anvendelse af video til overvågning (sidestillet med alarm- og pejlesystem), tilbageholdelse af patienten eller tilbageførsel af patienten. Indberetningen af overvågning med video indberettes kun en gang for hver overvågningsperiode, som typisk vil være af flere døgns varighed. Der indberettes af lægesekretær   Når system for indberetning er etableret, skal indgreb i patientens selvbestemmelsesret indberettes til Region Hovedstaden og Sundhedsdatastyrelsen.

 

III Psykiatrisk tvang

Hvis en patient er psykotisk eller befinder sig i en tilstand, der kan sidestilles hermed, kan vedkommende frihedsberøves, tvangsindlægges, tvangstilbageholdes, tilbageføres og tvangsbehandles under en af følgende to forudsætninger: 1. Udsigten til helbredelse eller en betydelig og afgørende bedring af tilstanden ellers vil blive væsentlig forringet eller 2) den pågældende frembyder en nærliggende og væsentlig fare for sig selv eller andre. I sengeafdeling vil det typisk dreje sig om en agiteret patient, som er i en tilstand, der kan sidestilles med psykose, og som er til fare for sig selv eller andre. I en sådan situation foretager lægen sig følgende:

 

  • Rekvirerer akut psykiatrisk tilsyn
  • Udfylder erklæring (”Røde papirer”)
  • Kontakter politiet, som træffer bestemmelse om tvangsindlæggelsen og yder bistand hertil

 

Hyppigst er patienten pga. sin somatiske tilstand bedst tjent med at forblive i sengeafdeling 123 under psykiatrisk tvangsbehandling, herunder evt. tvangsfiksering og fysisk fastholdelse. I så fald er patienten ”dobbeltindlagt”. Det betyder, at patienten formelt er tvangsindlagt og tvangsbehandlet på psykiatrisk afdeling, men fysisk befinder sig på sengeafdeling 123.

 

Ansvaret for tvangsbehandlingen påhviler lægerne fra psykiatrisk afdeling, som dagligt skal tilse patienten og føre tvangsprotokol.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Afdelingsledelsen er ansvarlig for denne vejledning, og det kliniske personale er ansvarlig for at efterleve den.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

  1. Lov om anvendelse af tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile af 8. juni 2017
  2. Sundhedsloven 
  3. VIP-vejledning: Agitationsbehandling i Afdeling for Hjerneskader
  4. Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien af 29. september 2015
  5. VIP-vejledning: Vejledning om observationsniveauer og anvendelse af video i Afdeling for Hjerneskader
  6. Actioncards for Hvidovre Hospital 

Tilbage til top

Bilag