Delegeret ordinationsret til plejepersonale på afd.123

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

Alle læger, sygeplejersker og social - og sundhedsassistenter i Afdeling for Hjerneskader, der anvender Sundhedsplatformen i forbindelse med klinisk patientkontakt.

Plejepersonale kan få delegeret ret til at igangsætte (ordinere) indsatser, som rutinemæssigt indgår som en fast del af afdelingens tilbud om rehabilitering efter erhvervet hjerneskade. Omfanget af denne instruks tilrettelægges og godkendes af Afdelingsledelsen. Se afsnit om ansvar.

Sygeplejersken/social-og sundhedsassistenten (hvor det er angivet) kan udenfor dagtid (kl. 15-08) ordinere, bestille og evt. gennemføre de i skemaet angivne undersøgelser forudgået af en sygeplejefaglig vurdering og dokumenteret begrundelse som MDA-notat. De delegerede og ordinerede undersøgelser gennemgås på førstkommende stuegang af læge.

Tilbage til top


Definitioner

Efter en best/ord. er oprettet, skal den signeres. Her skal der vælges hvilken ”best/ord.-tilstand” det drejer sig om:

Mundtlig med sikker kommunikation: Lægen har mundtligt ordineret en procedure. Lægen får efterfølgende en besked i sin In Basket om behov for kontrasignering. Alle læger kan kontrasignere for hinanden fra den pågældende patients journal, men kun den ordinerende læge får besked i In Basket.

Telefonisk med sikker kommunikation: Lægen har afgivet en ordination pr. telefon. Lægen får efterfølgende en besked i sin In Basket om behov for kontrasignering. Alle læger kan kontrasignere for hinanden fra den pågældende patients journal, men kun den ordinerende læge får besked i In Basket.

Delegeret: Med kontrasignering: sygeplejersken placerer en best./ord. i systemet på baggrund af denne instruks, men disse best./ord. skal efterfølgende kontrasigneres af den ansvarlige læge. Lægen får en besked i sin In Basket om behov for kontrasignering. Alle læger kan kontrasignere for hinanden fra den pågældende patients journal, men kun den ordinerende læge får besked i In Basket.

Eksempel: Det kan fx være i særlige situationer f.eks. aften og nattevagt, hvor klinikkens egne læger ikke er tilstede, hvor der er behov for, at sygeplejersken placerer ordinationer og udfører disse af hensyn til patienten. Den ordinerende kliniker er i dette tilfælde sygeplejersken. Den godkendende læge er vagthavende læge.

Delegeret: Uden kontrasignering: Sygeplejersken har delegeret ret til at ordinere og placere best./ord. iht. den skrevne instruks, og kan derfor placere disse i systemet uden at der er behov for retrospektiv kontrasignering fra den behandlingsansvarlige læge. Den ledende overlæge har i princippet skrevet under på i instruksen, at retten og ansvaret for ordinationen er delegeret til denne ikke læge-faglige sundhedsaktør (fx sygeplejersker).

Eksempel: Denne kan bruges, når ordinationen af visse lægemidler er delegeret til en specifik sygeplejerske. Den ordinerende afdeling er i dette tilfælde sygeplejersken. Den godkendende læge er den ansvarlige læge.

Sygeplejeordination: Denne ordinationstilstand bruges, når en sygeplejerske placerer ordinationer og bestillinger inden for eget virkeområde, og hvor en læge ikke er involveret. Der skal fortsat skrives en "godkendende læge" i det tilhørende felt, men der vil ikke sendes beskeder omkring signering eller kontrasignering til den pågældende læge, og bestillingen/ordinationen er aktiv i systemet, så snart sygeplejersken har signeret.

Ordinerende og godkendende afdeling: Udover valg af best./ord.-tilstand skal man som ikke-lægefagligt personale også angive hvem der er den ordinerende og godkendende afdeling.

Best./ord.-kliniker er den ordinerende afdeling, den der beslutter at behandlings- og/eller plejetiltaget skal ske. Det vil ofte være læger, men også sundhedsaktører (faggrupper) som selvstændigt kan initiere behandling og tiltag (ordinere og bestille), men som ikke nødvendigvis er behandlingsansvarlige.

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Sygeplejeordination

Gældende for alle sygeplejersker i alle afsnit i afdeling for Hjerneskader:

Rammedelegation:

Nedenstående må sygeplejersker i Afdeling for Hjerneskader selvstændigt iværksætte uden forudgående aftale med lægen. Under bemærkninger er anført Social- og sundhedsassistenters rettigheder.

Lægen kan fortsat  ordinere opgaven som efterfølgende udføres af sygeplejersken.

For alle sygeplejerordinationer anført her vælges Ledende overlæge ###NAVN###  som godkendende læge.

 

###TABEL_1###

 

Delegeret ordinationsret på medicin 

Bemærk! Social- og sundhedsassistenter: Er ikke omfattet af denne medicininstruks og må således ikke ordinere medicinen i Sundhedsplatformen.

 

###TABEL_2###

 

 

Delegeret ordination med kontrasignering

Gældende for alle sygeplejersker i alle afsnit i Afdeling for Hjerneskader.

Rammedelegation:

Nedenstående opgaver, handlinger, procedurer er delegeret til sygeplejersker i Afdeling for Hjerneskader og kan iværksættes uden forudgående aftale med lægen. Under bemærkninger er anført Social- og sundhedsassistenters rettigheder.

Lægen modtager besked i inbasket når en opgave oprettes i best/ord. Opgaven/handlingen/proceduren kan godt iværksættes før lægen har kontrasigneret.

Med kontrasignering giver lægen accept af, at opgaven bestilles/udføres.  Lægen kan dog fortsat godt ordinere opgaven som efterfølgende udføres af sygeplejersken.

 

###TABEL_3###

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Sygeplejerske /social-og sundhedsassistent, der ordinerer og bestiller de anførte undersøgelser/handlinger eller medicin er ansvarlig for

 

Lægen har ansvar for at forholde sig til og gennemgå de af sygeplejersken delegerede ordinationer og notere sin stillingtagen i patientjournalen ved førstkommende stuegang

Den ledende overlæge har det overordnede ansvar for at delegere ordinationsretten vedr. medicin til sygeplejersken

Afdelingssygeplejerskerne har i samarbejde med den Ledende overlæge ansvaret for at afdelingens sygeplejersker er instrueret og fagligt oplært til at varetage delegeret ordinationsret, før denne tildeles. Det er desuden afdelingssygeplejerskens ansvar at føre tilsyn med sygeplejerskens varetagelse af delegeret ordinationsret.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top