FÆLLES Patientsikkerhed ved udførelse af EMG, nerveledningsundersøgelse og evokerede potentialer (koagulations- og trombocytfunktionshæmmende midler, varmelampe og pacemaker/ICD)

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

Sikkerhedsregler for læger, neurofysiologiassistenter og bioanalytikere der udfører EMG, NLU og EP

Tilbage til top


Definitioner

EMG: Elektromyografi

NLU: Nerveledningsundersøgelse

EP: Evokerede potentialer

ICD: Implantable cardioverter defibrillator

AK-behandling: Antikoagulationsbehandling

Koagulationshæmmende midler: AK-behandling omfatter Vitamin K-hæmmere såsom warfarin såvel som nyere præparaterer, såsom Xarelto osv. (lægemiddelgruppe B01A)

Trombocytfunktionshæmmende midler: Plavix og lignende (lægemiddelgruppe B01AC)

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Specielle sikkerhedsregler ved udførelse af EMG, NLU samt EP på Afdeling for Hjerne- og Nerveundersøgelser, Rigshospitalet.

 

Generelt 

 

Varmelamper

Varmelamper er nødvendige for at sikre registrering ved optimal temperatur men medfører en sikkerhedsrisiko for patienterne.

  

ICD

ICD enheder implanteres med henblik på at defibrillere patienter med særlige hjerterytmeforstyrrelser. Der er teoretisk risiko for at elektriske impulser i omverdenen kan aktivere ICD, hvilket er meget ubehageligt og smertefuldt for patienten. Forskningsresultater viser, at der ikke er behov for særlige forholdsregler, og at patienter med ICD kan undersøges på normal vis incl. proksimale stimulationer.

Vigtige undtagelser:

 

Behandling med koagulationshæmmende og trombocytfunktionshæmmende midler samt øget blødningstendens

AK-behandling med warfarin og nyere antikoagulantia medfører risiko for blødning i forbindelse med elektrofysiologiske undersøgelser, hvor der anvendes nåle. Det samme gælder sygdomme med øget blødningstendens, f.eks. trombocytopeni.

Det beror på en individuel vurdering af en patients blødningstendens, om patienten kan undersøges, og risikoen skal sammenholdes med vigtigheden af undersøgelsen.

Følgende overordnede retningslinjer er gældende:

Patienten skal informeres om, at der er øget risiko for at hæmatomer opstår i forbindelse med undersøgelsen.

  1. EMG kan som udgangspunkt udføres i muskler, hvor blødning kan observeres, og der kan udføres kompression, hvis blødning opstår (Gertken et al 2013). Dybtliggende muskler, som f.eks. glossus eller tibialis posterior, bør ikke undersøges.
  2. Udvis særlig forsigtighed ved INR > 3.
  3. Behandling skal ikke pauseres under undersøgelse, da dette medfører risiko for tromboser.
  4. Near-nerveundersøgelse medfører risiko for dannelse af hæmatomer, som kan skade nerverne. Der findes ikke evidens, som belyser risikoen. Behandling med koagulationshæmmende midler betragtes som absolut kontraindikation fraset undersøgelse af n. suralis, hvor blødning let kan observeres og behandles på grund af den overfladiske beliggenhed. Behandling med trombocytfunktionshæmmende midler (f.eks. Plavix) må betragtes som en relativ kontraindikation.
  5. Hudbiopsi er ikke kontraindiceret.

Kontraindikationer ved MEP

Ved MEP undersøgelser er der pga. magnetfeltet eller kraftige ryk i musklerne under stimulationerne nogle absolutte eller relative kontraindikationer.

Der foretages som hovedregel ikke MEP hos:

 

Forud for udførelse af MEP undersøgelser kontrollerer neurofysiologiassistent/bioanalytiker, at der ikke er kontraindikationer. Skema til dette brug udfyldes sammen med patienten, før undersøgelsen påbegyndes. I tvivlstilfælde konfereres altid med læge.  

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Afdelingsledelsen er ansvarlig for implementering.

Den enkelte medarbejder, der deltager i undersøgelserne, er ansvarlig for at kende og følge instruksen.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Gertken et al: Electromyography and Anticoagulation. American Adademy og Physical Medicin and Rehabilitation 2013: Suppl1, S3-S7

Akkrediteringsstandarder:  DDKM-2: 1.7.2

Tilbage til top


Bilag

Ingen

Tilbage til top