Målgrupper og anvendelsesområde
Sikkerhedsregler for læger, neurofysiologiassistenter og bioanalytikere der udfører EMG, NLU og EP
Tilbage til top
Definitioner
EMG: Elektromyografi
NLU: Nerveledningsundersøgelse
EP: Evokerede potentialer
ICD: Implantable cardioverter defibrillator
AK-behandling: Antikoagulationsbehandling
Koagulationshæmmende midler: AK-behandling omfatter Vitamin K-hæmmere såsom warfarin såvel som nyere præparaterer, såsom Xarelto osv. (lægemiddelgruppe B01A)
Trombocytfunktionshæmmende midler: Plavix og lignende (lægemiddelgruppe B01AC)
Tilbage til top
Fremgangsmåde
Specielle sikkerhedsregler ved udførelse af EMG, NLU samt EP på Afdeling for Hjerne- og Nerveundersøgelser, Rigshospitalet.
Generelt
- Forlad ikke undersøgelsesrummet mens patienten er tilkoblet apparatur. Tag kablerne ud af stikkene på apparaturet (såvel registrerings – som stimulationskabler), hvis det er nødvendigt at forlade rummet.
- Forlad aldrig undersøgelsesrummet, hvis patienten har stimulerings- eller emg-nåle påsat, f.eks. for at konferere. Tilkald en anden person mhp. at hente den person, man har brug for at tale med.
- Hvis en patient efter afsluttet undersøgelse skal vente på transport og ikke kan sidde i venteværelset, sørg da for, at en neurofysiologiassistent. eller bioanalytiker overtager ansvaret for patienten og sørger for, at patienten er under opsyn og/eller har tilkaldeapparat til rådighed.
Varmelamper
Varmelamper er nødvendige for at sikre registrering ved optimal temperatur men medfører en sikkerhedsrisiko for patienterne.
- Gå aldrig fra patienter med tændt varmelampe. Lampen skal slukkes, hvis lokalet forlades.
- Patienter med neuropati kan ikke nødvendigvis selv mærke, om huden bliver opvarmet for meget.
- Patienter med nedsat perifer cirkulation, f.eks. pga. diabetes, kan ikke tåle så kraftig opvarmning som andre.
- Patienten instrueres i vigtigheden af at sige til, hvis varmen føles ubehagelig.
- Lampen skal placeres mindst 25 cm fra huden.
- Dæk evt. områder af, som ikke behøver at blive opvarmet, men som ikke kan komme helt uden for lampens varmeområde (f.eks. underarmen under opvarmning af hånden).
- Det skal jævnligt måles, at huden ikke er for varm, maximalt 37 grader. Overstiges dette, flyttes varmelampen længere væk.
- Inspicer jævnligt for begyndende rødme.
- Konstateres der mistanke om begyndende forbrænding startes afkøling med rindende koldt vand eller klude, og patienten tilses af en læge. Der indberettes herefter en utilsigtet hændelse. Lægen orienterer patienten om erstatnings- og klagemuligheder og dokumenterer dette i rapporten. Hudforandringernes omfang og hudtemperaturen dokumenteres i rapporten.
ICD
ICD enheder implanteres med henblik på at defibrillere patienter med særlige hjerterytmeforstyrrelser. Der er teoretisk risiko for at elektriske impulser i omverdenen kan aktivere ICD, hvilket er meget ubehageligt og smertefuldt for patienten. Forskningsresultater viser, at der ikke er behov for særlige forholdsregler, og at patienter med ICD kan undersøges på normal vis incl. proksimale stimulationer.
Vigtige undtagelser:
- Stimulationer ved Erbs punkt ipsilateralt for ICD. Dette er en lægeopgave og bør foregå med ICD deaktiveret med magnet under EKG monitorering.
- I forbindelse med MEP er ICD og pacemaker af alle typer kontraindiceret.
Behandling med koagulationshæmmende og trombocytfunktionshæmmende midler samt øget blødningstendens
AK-behandling med warfarin og nyere antikoagulantia medfører risiko for blødning i forbindelse med elektrofysiologiske undersøgelser, hvor der anvendes nåle. Det samme gælder sygdomme med øget blødningstendens, f.eks. trombocytopeni.
Det beror på en individuel vurdering af en patients blødningstendens, om patienten kan undersøges, og risikoen skal sammenholdes med vigtigheden af undersøgelsen.
Følgende overordnede retningslinjer er gældende:
Patienten skal informeres om, at der er øget risiko for at hæmatomer opstår i forbindelse med undersøgelsen.
- EMG kan som udgangspunkt udføres i muskler, hvor blødning kan observeres, og der kan udføres kompression, hvis blødning opstår (Gertken et al 2013). Dybtliggende muskler, som f.eks. glossus eller tibialis posterior, bør ikke undersøges.
- Udvis særlig forsigtighed ved INR > 3.
- Behandling skal ikke pauseres under undersøgelse, da dette medfører risiko for tromboser.
- Near-nerveundersøgelse medfører risiko for dannelse af hæmatomer, som kan skade nerverne. Der findes ikke evidens, som belyser risikoen. Behandling med koagulationshæmmende midler betragtes som absolut kontraindikation fraset undersøgelse af n. suralis, hvor blødning let kan observeres og behandles på grund af den overfladiske beliggenhed. Behandling med trombocytfunktionshæmmende midler (f.eks. Plavix) må betragtes som en relativ kontraindikation.
- Hudbiopsi er ikke kontraindiceret.
Kontraindikationer ved MEP
Ved MEP undersøgelser er der pga. magnetfeltet eller kraftige ryk i musklerne under stimulationerne nogle absolutte eller relative kontraindikationer.
Der foretages som hovedregel ikke MEP hos:
- Patienter med intrakranielle metalclips.
- Patienter med pacemaker eller andet implanteret elektronisk udstyr.
- Patienter med epilepsi. I enkelte tilfælde kan MEP udføres på epilepsi patienter, hvis undersøgelsen anses for at have afgørende betydning for diagnosen. Indikationen skal altid konfereres med overlæge. Risiko for at provokere anfald er lille.
- Gravide – udføres ikke.
- Patienter med metalsplinter i øjne.
- Patienter med metal i hjerte eller lunger.
- Patienter med instabil columna cervicalis.
Forud for udførelse af MEP undersøgelser kontrollerer neurofysiologiassistent/bioanalytiker, at der ikke er kontraindikationer. Skema til dette brug udfyldes sammen med patienten, før undersøgelsen påbegyndes. I tvivlstilfælde konfereres altid med læge.
Tilbage til top
Ansvar og organisering
Afdelingsledelsen er ansvarlig for implementering.
Den enkelte medarbejder, der deltager i undersøgelserne, er ansvarlig for at kende og følge instruksen.
Tilbage til top
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Gertken et al: Electromyography and Anticoagulation. American Adademy og Physical Medicin and Rehabilitation 2013: Suppl1, S3-S7
Akkrediteringsstandarder: DDKM-2: 1.7.2
Tilbage til top
Bilag
Ingen
Tilbage til top