FÆLLES EEG - neonatale

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Formål

At sikre og dokumentere at EEG-undersøgelse på nyfødte udføres efter nationale og internationale standarder.

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Instruksen henvender sig til neurofysiologiassistenter, bioanalytikere og læger med funktion indenfor EEG-området på Afdeling for Hjerne- og Nerveundersøgelser, Rigshospitalet (alle matrikler herunder – Blegdamsvej, Glostrup, Bispebjerg, Hillerød (Gentofte, Herlev og Hvidovre)).

Patientgruppe: Børn op til 48 uger korrigeret alder - CA.

Ved fødslen er et barn klassificeret som følgende:
a) Præmatur = GA op til 36 uger + 6 dage
b) Matur = GA fra og med 37 uger + 0 dage

 

Tilbage til top


Definitioner

EEG: Elektroencephalografi 

EKG: Elektrokardiografi

EMG: Elektromyografi

EOG: Electrooculografi

GA: Gestationsalder (barnets alder i graviditetsuger+dage ved fødslen, fx 36+5)

CA: Conceptional age/Corrected age/korrigeret alder (gestationsuger/dage + uger/dage siden fødslen. Nogle anvender ”Postmenstruel alder, som betyder det samme som CA) fx GA37+2 og undersøgelsen laves 13 dage efter fødsel = CA 39 uger+ 1 dag).

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Generelt: Disse optagelser foregår ofte i ”EEG-fjendtligt område”, sluk alle støjkilder hvis muligt, barnet skal være ”fed and dry”, få – helst ingen bevægelser ved barnet under optagelsen.

Forældre informeres om, at undersøgelsen er ufarlig og med beskedent ubehag (afhængig af elektrodevalg) og uden eftervirkninger. Forældre skal være med til at holde øje med barnet, så de kan sige til, hvis de ser de episoder, som barnet evt. er henvist for.

EEG-undersøgelser foretages på Nervus-apparat, og der registreres video og lyd.

Alder

Aktuelle alder skal altid angives som CA i kurven.

Personalet på neonatal afd., kan med fordel spørges, hvad den præcise alder er.

Medicin

Registrer centralnerveaktive midler som er givet før/under optagelsen foretages, fx sedation, smertestillende, antiepileptisk medicin, helst med dato og tidspunkt for indtagelse.

Elektrodevalg

Der kan bruges cap, eller cupelektroder. Undgå så vidt muligt brug af nåleelektroder, for at mindske risiko for infektion ved disse sårbare patienter.

Impedans: 5-10kOhm, så vidt muligt ikke for store forskelle mellem de enkelte elektroder. Hvis det ser stabilt ud i input montage, kan der optages, selvom der er høje impedanser.
Det tilstræbes, at man optimerer optagelsen og så vidt muligt undgår notch-filter.
Ring evt. til afd. og bed personalet vaske hovedet og tørre det godt, inden vi kommer.

Ved brug af cup-elektroder skal man være opmærksom på, at patienten har sensitiv hud. Omhyggelig udmåling er vigtig, gerne med målebånd, men fingerudmåling er også accepteret – især er det vigtigt, at elektroderne er symmetrisk placeret, da undersøgelsen ellers kan fejltolkes. Ved brug af cupelektroder påføres mild preppasta (fx NuPrep gel) på elektrodeplaceringerne og herefter aftørres stedet med alkoholservietter. Elektroderne påsættes og fæstnes.

Ved brug af cap skal man være MEGET opmærksom på, ikke at fylde for meget gel i, da dette resulterer i kortslutninger mellem nærliggende elektroder (ses i bipolære afledninger som flade linjer), og kurven derved kan fejltolkes. Alternativt kan man, inden påsætning på hovedet, påfylde gel i elektroder i cap og forsigtigt, men resolut, placere den på hovedet samtidig med, at man så vidt muligt undgår at brede gelen ud imellem elektroderne (tjek gerne bipolære afledninger inden opstart/”record” for at se om der er kortslutninger og om disse kan udbedres. Prøv evt. med to vatpinde med sprit for at tørre imellem to elektroder.

Low row (nedre temporale række) undlades ved neonatalt EEG.

Montager
Hvis fuldt elektrodeantal kan påsættes (hvilket foretrækkes), benyttes de sædvanlige montager for standard EEG.
Der optages i input montage i de første 3-6 sekunder. Derefter 2 minutter i hver montage: ComAvg, Longitudinal, Transversal. Herefter optages valgfrit i skiftende afledninger, der bedst belyser aktuelle forandringer i EEG’et/forventede forandringer i EEG’et.

Reduceret elektrodeantal (meget sjældent)

Hvis patientens hoved er så lille, at det ikke er muligt at påsætte fuldt elektrodeantal, kan et mindre antal elektroder benyttes.

Som minimum påsættes 9 elektroder: Fp1, Fp2, C3, C4, T7, T8, O1, O2 og Cz + reference og jord.

Her bruges bipolær montage: ”præmatur” eller ”præmatur+EMG”

Sensitivitet: 100uV/cm.

Filtre: Low: 0,5 Hz – High: 70 Hz (ved review bør kurven kigges igennem ved nedre filtergrænse på 0,01 Hz, eller OFF, for at detektere meget lave frekvenser som kan ses ved neonatale).

Polygrafi:

EMG: Skal altid påsættes uanset om der rapporteres om klinik eller ej.
Placeres som udgangspunkt på m. deltoideus bilateralt. Yderligere EMG-elektroder kan aftales i henhold til klinik. Huden aftørres grundigt med alkoholswab og området tørrer/damper af inden elektrodepåsætning.

Forstærkning: 500 uV/cm
Filtre: Low: 20Hz, High 500 Hz

EKG: Højre arm – venstre arm, fx bag på begge skuldre. De må også gerne placeres som til voksne (højre kraveben og venstre ribben).

Forstærkning: 1000 µV/cm
Filtre: Low 1 Hz, High 70 Hz

Brug af respirationsbælte/elektrode er under implementering.

Registreringstid

Alle undersøgelser, som oftest vil være indlagte/akutte, optages minimum 60 minutter med teknisk optimaloptagelse.
Ved sjældne ambulante undersøgelser skal læger visitere til EEG2, så sekretærer ved, at de skal afsætte mere tid til undersøgelsen.

Der skal registreres både vågen tilstand, aktiv og stille søvn.

Klinik

Det er vigtigt at notere åbne/lukkede øjne og lejring (helst lige med hovedet).

Det er vigtigt at notere, hvad barnet gør, især omkring øjne og mund (øjendrejning, smask). Hvis der kommer suspekte bevægelser, skriver man fx ”spjæt i højre OE”, ”tonisk i arme”. Dette kan gøres ved at trykke på ”Obs”-markeringen, som kommer op med et skrivefelt. (skriv evt. bare ”klinik?”, hvis man er i tvivl). Hvis barnet bevæger sig, der kommer artefakt i kurven og man ikke synes det er suspekt, bruges bevægelses-markeringen. Det er meget vigtigt, at man beskriver stort set alt, hvad barnet gør, så lægerne ikke skal bruge unødigt lang tid på at se video og kurve igennem for at se, hvornår og hvad barnet gør.

Det er desuden meget vigtigt at skrive, når barnet er vågent og når det sover, ammes/får flaske. Undgå så vidt muligt at bruge sut, da det kan være svært at se barnets ansigt og mund.

Det er MEGET vigtigt at markere, når barnet har åbne/lukkede øjne. Definitionen på om barnet er vågent eller sover er om barnet har hhv. åbne eller lukkede øjne. (Lukkede øjne i 3 minutter er sikker søvn). Få evt. forældre til at hjælpe med at angive dette.

Vigtigt at notere hvis barnet har ændring af vitale værdier, herunder især iltmætning. Spørg evt. personale, hvad der alarmeres om, hvis der er noget på stuen, der bipper.

Hvis det er muligt at se barnet uden dyne/tæppe (på varmemadras) er dette at foretrække, men hvis det ikke er muligt, må man tage tæppet af, når barnet bevæger sig. Hoved, og så vidt muligt arme, skal være synlige for bevægelser. Spørg personale om de har nogle metoder til at holde barnet varmt uden at have tæppe på (evt. opvarmet tæppe hen over mave/brystkasse). Børn må ikke svøbes ind i tæppe.

Stimulationer:

Der udføres auditiv og sensorisk/taktil stimuli på alle, for at se reaktivitet på EEG. Det udføres, når barnet sover.

Hver enkelt stimulation udføres 1 gang og i 10-15 sekunder (der tjekkes i andre instrukser om varighed):
Lyd/auditiv: Klap foran barnet eller rasl med nøgler, vær opmærksom på at stå min. ½ meter væk af hensyn til mulige artefakter.
Taktil stimuli: Brug en stump træpind og prik/krads på hæl. Beskriv i kurven hvordan barnet reagerer.
Notér stimulus og respons i kurven.

Der udføres ikke manuel øjenåbning-/lukning, da dette ikke har nogen effekt/betydning i denne alder.

Fotostimulation: Skal ikke udføres (giver sjældent vigtige informationer).

Video:

Der optages video, som indstilles, så der fokuseres på hele kroppen, og ansigtet ses tydeligt. Det skal være i et oplyst rum. Hvis der ikke er dagslys nok, skal man gerne tænde loftslyset så barnet ses mere tydeligt på video.

Video på disse optagelser af børn op til to måneder må IKKE slettes!

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Afdelingsledelsen er ansvarlig for implementering.

Den enkelte medarbejder, der udfører og/eller bedømmer undersøgelsen, er ansvarlig for at kende og følge instruksen. 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

Tilbage til top


Bilag

Tilbage til top