Patientforløbsbeskrivelse for patienter med hovedpine og ansigtssmerter, Dansk Hovedpinecenter, Rigshospitalet

Formål
Målgruppe, anvendelsesområde samt afgrænsning af patientgruppe
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Formålet med denne patientforløbsbeskrivelse er at beskrive det ambulante forløb for patienter med hovedpine og ansigtssmerter i Dansk Hovedpinecenter (DHC), Rigshospitalet - Glostrup. Forløb for indlagte patienter i DHC er beskrevet særskilt (se under links til sidst i dette dokument).

Tilbage til top

Målgruppe, anvendelsesområde samt afgrænsning af patientgruppe 

Vejledningen henvender sig til læger og andet klinisk personale, som i deres daglige arbejde møder patienter med hovedpine eller ansigtssmerter.

Tilbage til top

Definitioner

Hovedpinesygdomme, der ikke har vist sig tilgængelige for behandling i primærsektoren. Endvidere modtages patienter med trigeminusneuralgi, atypiske ansigtssmerter, idiopatisk intrakraniel hypertension (IIH) samt Hortons hovedpine.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Henvisning

Patienter med hovedpine og ansigtssmerter kan henvises til DHC af egen læge eller andre læger (oftest privatpraktiserende neurologer) fra hele landet. Generelt skal patienter være vurderet af speciallæge i neurologi, inden de kan modtages i DHC. Dog kan patienter, hvor det er dokumenteret, at egen læge har forsøgt behandling svarende til, hvad der kan forventes af en speciallæge i neurologi samt patienter med særlige former for hovedpine (f.eks. idiopatisk intrakraniel hypertension, klyngehovedpine og svær trigeminusneuralgi) modtages uden forudgående vurdering hos neurolog.

Henvisningerne bliver visiteret på alle hverdage. Patienter med akutte problemstillinger vil typisk blive indlagt på Afdeling for Hjerne- og Nervesygdomme (f.eks. mistanke om hurtigt progredierende idiopatisk intrakraniel hypertension, apoplexi), mens sub-akutte sygdomme, der ikke behøver indlæggelse (f.eks. trigeminusneuralgi og klyngehovedpine), kan ses inden for en måned. Kroniske hovedpineformer (f.eks. vanskelig behandlelig migræne) burde optimalt blive set første gang inden for et par måneder, men dette er ikke muligt pga. det meget store antal patienter, der henvises til DHC.

Børn og unge under 18 år, henvises normalt til Børnehovedpinecentret, Herlev-Gentofte Hospital.

 

Der visiteres i henhold til specialeplanen som følger:

Hovedfunktion. Udredning og behandling af sygdomme og tilstande, som ikke kræver varetagelse på specialfunktionsniveau (regions-funktionsniveau og højt specialiseret niveau).

Regionsfunktion. Vurdering, diagnostik og behandling af primære og sekundære hovedpineformer med utilstrækkelig behandlingseffekt på hovedfunktionsniveau, herunder hyppig migræne, klyngehovedpine/Hortons hovedpine, medicin- og overdoseringshovedpine. Trigeminusneuralgi med utilstrækkelig effekt af primær behandling på hovedfunktionsniveau varetages på højt specialiseret niveau.

Højt specialiseret funktion. Behandling af komplicerede hovedpinetilstande, herunder idiopatisk intrakraniel hypertension og spontan ortostatisk hypotensiv hovedpine, hvor der ikke er opnået tilfredsstillende smertelindring og funktion efter behandling på regionsfunktionsniveau samt behandling af atypiske ansigtssmerter og klyngehovedpine/ Hortons hovedpine uden tilstrækkelig effekt af primær behandling. Behandling af trigeminusneuralgi med utilstrækkelig effekt af behandling på hovedfunktionsniveau.

 

Koordination og tiltag før 1. besøg

Relevante papirer bliver rekvireret (f.eks. notater fra privatpraktiserende neurolog eller kopi af journal fra andre hospitaler). Patienten tilsendes indkaldelse via e-boks samt links til diagnostisk hovedpinedagbog og en såkaldt autojournal, hvor samtlige tidligere indlæggelser og samtlige tidligere behandlinger skal optegnes. I denne autojournal indgår tillige samtykkeerklæring.

 

Det ambulante forløb

Forundersøgelse udføres af speciallæge eller af en yngre læge under supervision af en speciallæge (alle patienter skal konfereres med speciallæge). Der afsættes 1 time pr. ny patient og 30 minutter pr. kontrolbesøg hos erfarne læger, for mindre erfarne læger hhv. 1,5 time og 30 min. Ved forundersøgelsen skal der lægges en plan for det videre forløb.

Dette indbefatter bl.a. stillingtagen til:

###TABEL_1###

 

Patienten følges op af en speciallæge, typisk efter 3-5 måneder. Patienterne informeres grundigt om deres sygdom og behandling, dels mundtligt og dels vha. en række informationspjecer, som er udarbejdet i DHC (f.eks. omhandlende hovedpinemedicin, medicinoverforbrugshovedpine, de psykologiske behandlingstilbud mv.) og som er tilgængelige fra hospitalets hjemmeside.

 

Tværfaglig behandling (sygeplejersker, fysioterapeuter, psykologer)

Sygeplejegruppen:

Sygeplejerskerne er ansvarlige for den ambulante medicinsanering af patienter med medicinoverforbrugshovedpine. Dette foregår individuelt.

Sygeplejerskerne følger og støtter patienten i de 2 måneder patienten skal være medicinfri. Der er lægekontrol efter 2 måneders medicinfrihed. Sygeplejegruppen vejleder desuden centerets patienter ved behov (f.eks. ændring af behandlinger i samarbejde med lægerne hvis der er behov for dette imellem lægekonsultationerne eller besvarelse af spørgsmål om bivirkninger). Sygeplejegruppen har telefontid mandag-tirsdag og torsdag-fredag.

 

Fysioterapeuter:

Patienterne kan tilbydes individuelle forløb og holdtræning; endvidere indgår fysioterapeutisk undervisning i hovedpineskoleforløbet, samt i forbindelse med det indlagte forløb. Indholdet i den fysioterapeutiske intervention fastlægges på baggrund af en standardiseret, individuel fysioterapeutisk undersøgelse. Intervention har fokus på aktive teknikker, som reducerer de muskuloskeletale forandringer. Hjemmetræning indgår altid som grundkomponent i forløbet.

Patienterne kan desuden tilbydes behandling med EMG biofeed-back. Patienter der ikke mestrer dansk har erfaringsmæssigt ikke effekt af ovenstående forløb, men kan vurderes individuelt efter aftale med fysioterapeuterne.

 

Psykologer:

Patienter kan henvises til forsamtale hos psykolog under deres forløb i DHC, hvis fagpersonalet på centeret skønner det relevant (eksempelvis tegn på depression eller angst, stressrelateret hovedpine eller manglende effekt af medicinsk behandling). Ved forsamtalen afklares det, hvorvidt et af centrets psykologiske behandlingstilbud er hensigtsmæssigt.

Den psykologiske behandling foregår primært i stress- og smertehåndteringsgrupper, som hovedsagelig er baseret på kognitive principper og fokuserer på håndtering af smerter og stress, samt afspænding. Forløbet udgøres af 6 sessioner af 2,5 timers varighed en gang om ugen. Der er ca. 8 deltagere i en gruppe. Desuden kan der tilbydes andre forløb indbefattende mindfulnesskursus samt individuelle forløb.

 

Behandling ved andre specialister i DHC:

Tandlæge: Patienter kan henvises til vurdering ved tandlæge med speciale i bidfunktion som arbejder cirka en dag om måneden i DHC.

Psykiater: Patienter kan henvises til vurdering ved psykiater, som arbejder cirka en dag om måneden i DHC.

 

Henvisning til eksterne specialister:

Patienter henvises til eksterne specialister ved behov. DHC har tæt samarbejde med Neurokirurgisk Klinik, Rigshospitalet – Blegdamsvej (primært mhp. operation for trigeminusneuralgi) og med en specialist i hormonbehandling på Gynækologisk Afdeling, Herlev-Gentofte Hospital (mhp. vurdering af kvinder hvor hormonelle forhold vurderes at spille en vigtig rolle for deres migræne og mhp. rådgivning af medicinering under graviditet). Der er desuden tæt samarbejde med Anæstesiafdelingen, Rigshospitalet - Glostrup mhp. behandling af patienter med lavtrykshovedpine.

 

Parakliniske undersøgelser

Alle patienter bliver ved forundersøgelsen henvist til at få taget basisblodprøver (kalium, natrium, kreatinin, hæmoglobin, trombocytter, leukocytter, koagulationsfaktor II, VI, X, basisk phosphatase, ALAT, bilirubin) samt EKG. Yderligere blodprøver bestilles ved behov. Blodprøvetagning foretages oftest på Rigshospitalet - Glostrup, men hvis patienten ønsker det, kan det også aftales, at denne går til egen læge, som så sender svar til DHC. Desuden bestilles relevant billeddiagnostik.

 

Sekretærfunktion

Sekretærerne er ansvarlige for bookninger, indkaldelser, modtagelse og registrering af patienter. Sekretærerne svarer desuden på telefonhenvendelser fra patienterne (dagligt fra kl. 08:00 til 15:00) og modtager og videredistribuerer svar, der ikke modtages gennem Sundhedsplatformen (blodprøver, billeddiagnostik mv.). 

 

Afslutning

Patienterne afsluttes fra DHC til videre behandling hos egen læge, når der er opnået tilfredsstillende bedring, eller når behandlingsmulighederne er udtømte. Der skal ved afslutning foreligge en klar plan for det videre forløb (f.eks. plan for aftrapning af forebyggende medicin og plan for hvad egen læge kan gøre ved forværring af tilstanden).

 

Kvalitetsmål

  • At patienten informeres grundigt om mekanismerne ved sygdommen og behandlingsmuligheder, herunder særligt fokus på fordele og ulemper (bivirkninger) ved de forskellige former for medicinsk behandling.
  • At optimere smertebehandlingen, så den lever op til gældende standarder.
  • At patienterne føler, at forløbet i DHC er præget af kompetente medarbejdere der både udviser empati og høj faglig standard.
  • At forløbet i DHC ikke er præget af for lange ventetider.
  • At det er muligt for patienterne at komme i kontakt med DHC ved behov.
  • At egen læge informeres tilstrækkeligt om forløbet i DHC, og at der er lagt en plan for det videre forløb ved afslutning fra DHC.
  • At den samlede behandling i DHC, både non-farmakologisk og farmakologisk, er på højeste internationalt faglige niveau.
  • At der fortsat sker kvalitetsudvikling, forskning og forbedring i DHC.

Kvalitetsindikatorer

Patienttilfredsheden måles vha. spørgeskemaer ved afslutningen af et ambulant forløb, undervejs via ”Sig Frem-postkort” samt ved den årlige LUP, hvor også patienternes oplevelse af smertehåndtering måles.

Ændringer i hovedpine og smerte-relaterede parametre (f.eks. antal dage med hovedpine, indtag af tabletter og antal sygedage) registreres ved forundersøgelse og afslutning af forløbet i DHC.

 

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Ledende overlæge ###NAVN### er fagligt ansvarlig. Medarbejdere i Dansk Hovedpinecenter er ansvarlige for at kende og følge retningslinjer i patientforløbsbeskrivelsen.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Kvalitetssikring

Der anvendes evidensbaserede behandlingsprincipper, så vidt det er muligt. Der er udarbejdet en detaljeret instruks for DHC (se under links til sidst i dette dokument), hvor arbejdsgangen beskrives nøje (f.eks. at det er obligatorisk at tage basisblodprøver og EKG ved forundersøgelse og at alle patienter skal konfereres med behandlingsansvarlig speciallæge). Det beskrives ligeledes, hvornår og hvorledes der henvises til det tværfaglige behandlingsteam. I instruksen er der desuden en detaljeret og prioriteret beskrivelse af de tilgængelige medicinske akutte og profylaktiske behandlingstiltag udarbejdet efter nationale og internationale retningslinjer. Denne instruks opdateres løbende og udleveres til alle nye læger på deres første dag i DHC. Alle andre faggrupper er ligeledes bekendt med instruksen.

Der afholdes tværfaglig konference én gang om ugen, hvor alle faggrupper deltager (varighed 45 min). En gang om ugen afholdes tværfaglig behandlerkonference (fysioterapeut, psykolog, sygeplejerske, læger samt plejepersonale fra Søvn- og Hovedpinesygdomme, sengeafsnit 48) (varighed 60 min). Det tilstræbes, at de enkelte faggrupper jævnligt overværer de andre faggruppers behandling for at øge kendskabet til de andre tværfaglige behandlingstilbud og for at optimere muligheden for at konferere patienter tværfagligt.

Ved afslutning bedes alle patienter udfylde et spørgeskema, hvor de angiver deres grad af tilfredshed med behandlingsforløbet i DHC.

Det tilstræbes endvidere at fortsætte og videreudvikle et internationalt førende videns- og forskningscenter vedrørende hovedpinesygdomme.

 

Vip-vejledninger

Patientforløbsbeskrivelse for indlagte patienter med medicinoverforbrugshovedpine, Afdeling for Hjerne- og Nervesygdomme, Rigshospitalet

Dansk Hovedpinecenters instruks

 

Tilbage til top

Bilag