Apomorfinpumpebehandling, patientforløbsbeskrivelse

Formål
Målgruppe, anvendelsesområde samt afgrænsning af patientgruppe
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At beskrive proceduren i forbindelse med opstart af patienter i Apomorfinpumpebehandling som led i behandling af Parkinson sygdom, samt sikre at behandlingsforløbet bliver så optimalt som muligt.

Tilbage til top

Målgruppe, anvendelsesområde samt afgrænsning af patientgruppe 

Læger, sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, der varetager opgaver, i forbindelse med Apomorfinpumpebehandling.

Tilbage til top

Definitioner

Supportsygeplejerske: Leverandør af hvert lægemiddel har en supportsygeplejerske, der kan kontaktes kl. 06.00-24.00 alle ugens dage. Telefonnumre forefindes på relevante afsnit. 

Virkningsmekanisme og indikation:

Apomorphine hydrochloride er en potent post-synaptisk dopamine agonist, som virker på både dopamin D1 og D2 receptorer, og den kliniske effekt er at sammenligne med levodopa. Apomorphin opløst i saltvand i koncentrationer på 0.5 eller 1% indgives subkutant som injektion med pen (dosering 2-6 mg) eller hvis behov for kontinuerlig behandling ved hjælp af en lille pumpe (2–6 mg i timen), som bæres på kroppen. Denne behandling reducerer den daglige ”off” tid hos parkinson patienter i alle stadier af deres sygdom og medvirker til, at levodopadosis kan reduceres. Apomorfin anvendes vanligvis kun i de vågne timer, men kan udvides til døgnbehandling, hvis invaliderende natlige motoriske symptomer ikke kan afhjælpes på anden vis. Det anbefales at natdosis Apomorfin reduceres til ca. 2/3 af dagsdosis, og at der holdes minimum et par timers behandlingspause for at undgå udvikling af tolerance (1).

Apomorfin hydrochloride: Flydende APO-morfin 5 mg/ml infusionsvæske, opløsning

Efter subkutan administration ses klinisk effekt allerede efter 5-10 minutter, halveringstiden er omtrent 35 minutter og virkningsvarigheden gennemsnitlig på 60 minutter (1).

Anvendes til behandling af patienter, som ikke er tilstrækkeligt behandlet på tablet eller plaster behandlinger til parkinson patienter. Kan anvendes ved vanskelige kontrollérbare fluktuationer og individualiseret afhængig af patientens motoriske og non-motoriske problemstillinger. Kan overvejes hos patienter, som har mere end 5 doseringer om dagen og/eller mere end 2 timers off. og/eller 1 times svære dyskinesier (2). 

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Patienterne har forud for overgang til pumpebehandling, været pen-testet, se Apomorfin-pen, patientforløbsbeskrivelse for patienter der skal testes. Patienterne har således et forudgående kendskab til behandlingen med Apomorfin. Titreringsprocessen med Apomorfin foregår ambulant i Klinik for Bevægeforstyrrelser. Testen forløber over 2-3 dage.

Selve titreringsprocessen håndteres af parkinsonsygeplejerske/ social og sundhedsassistent under PALs ansvar. PAL vil se patienten minimum x1 dagligt. Se bilaget 25.09.19 Checkliste Apomorfinpumpe.pdf

Forud for testen:

Patienten er visiteret til Apomorfinbehandling og vurderet til at være kandidat til test af neurolog i Klinik for Bevægeforstyrrelser, 7PA.

Parkinsonsygeplejerske planlægger titreringen.

Parkinsonsygeplejerske informerer fysioterapeut om testen, så der kan foretages motorisk test mhp. udarbejdelse af GGOP

Parkinsonsygeplejerske sørger for, at der foreligger blodprøver og EKG. De må dog højst være 6 mdr. gamle.

Forud for Apomorfintest skal patient have indtaget Domperidon 10 mg 1 tablet x 3 dagligt i 3 dage og 1 tablet på selve testdagen. Domperidon gives kun hvis EKG er normalt (ikke forlænget QTc).

Neurolog laver udtrapningsplan for agonistbehandlingen (50-100 % udtrapning afhængig af den enkelte patient). Ved depotbehandling stoppes denne 24 timer før indlæggelsen.

Neurolog lægger plan for reduktion af levodopa. (0-50 % udtrapning af vanlig dosis, afhængig af den enkelte patient) Patienten indtager vanlig levodopa dagen forinden titreringen og påbegynder den reducerede dosis af levodopa om morgenen.

Neurolog laver udtrapningsplan for MAO-B hæmmere og Amantadin (afhængig af den enkelte patient). Stoppes fra morgenen for testen.

Parkinson sygeplejerske kontakter Apomorfinsupport-sygeplejerske med henblik på oplæring af hjemmeplejen i Apomorfinbehandlingen. 

Testen udføres i Klinik for Bevægeforstyrrelser og følger nedenstående fremgangsmetode:

Patienten møder ”medicinfastende” i Klinik for Bevægeforstyrrelser kl. 10.00

Der er forud for testen foretaget Apomorfinpen-test, for at fastsætte en start dosis på Apomorfinpumpen.

Pumpen indstilles ud fra pentesten og bolus indstilles på 1 mg.

Den kontinuerlige dosis på pumpen indstilles ud fra resultatet af pentesten:
Ca 60 % af pen test dosis.
(Hvis f.eks. pentest ender på 6 mg, vil kontinuerlig dosis på pumpe være ca. 4 mg.)

Titrering i ambulatoriet: Der optitreres ca. hver time mhp. at finde bolus og kontinuerlig dosis på pumpen. Observationer noteres i screeningsskema, som skal være hos patienten. Se under "Bilag" for monitoreringsskema 1 og 2.  

  • Hvad skal du observere
    • Patientens almene tilstand
    • Motoriske funktioner f.eks. ved gang – spisning - toilet besøg osv.
    • Bivirkninger (hallucinationer, træthed, kvalme, svimmelhed, ICD)
       

Patient og evt. pårørende oplæres i brugen af pumpen og behandlingen, samt informeres om muligheden for support i hjemmet.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Parkinsonsygeplejerske ###NAVN###, overlæge ###NAVN###-###NAVN###, overlæge ###NAVN### er fagligt ansvarlige for indhold i dokumentet og for at implementere patientforløbsbeskrivelsen til personale, som varetager opgaver, i forbindelse med Apomorfinpumpebehandling. Den enkelte ansatte er ansvarlig for at kende og følge retningslinjer beskrevet i patientforløbsbeskrivelsen.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

  1. National behandlingsvejledning: http://neuro.dk/wordpress/nnbv/pd-sen-behandling-af-motoriske-symptomer/
  2. Angelo Antonini et al. Developing consensus among movement disorder specialists on clinical indicators for identification and management of advanced Parkinson’s disease: a multi-country Delphi-panel approach. CURRENT MEDICAL RESEARCH AND OPINION 2018, VOL. 34, NO. 12, 6013

Tilbage til top

Bilag