Udskrivelse til hjemmet, anden pleje-, behandlings- eller rehabiliteringsinstans i primær eller sekundær sektor

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Formål: 


Målgrupper og anvendelsesområde

Henvender sig til alle sygeplejersker og læger involveret i udskrivelses og flytningsprocessen.

Omfatter alle indlagte patienter, som udskrives eller flyttes fra Neurokirurgisk sengeafsnit.

 

Tilbage til top


Definitioner

Udskrivelsessamtale:  Samtale mellem patient, evt. pårørende, læge og sygeplejerske om patientens indlæggelsesforløb, status og plan for det videre forløb. 

BAS: Behandlingsansvarlig speciallæge

EWS: Early Warning Score

FMK: Fælles MedicinKort

PFP: Plejeforløbsplan elektronisk kommunikation til primær sektor

USR: Udskrivelsesrapport til brug for primær sektor

SAH: Subarachnoidal hæmoragi

SP: Elektronisk patientjournal - Sundhedsplatformen

BES: Besøgssammendrag

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Forberedelse af udskrivelse/flytning  påbegyndes tidligst muligt i patientforløbet, med involvering af både patient og pårørende. Forventet udskrivelses- eller flytningsdato bør under indlæggelse fremgå af patienttavlen på patientstuen. Dette med henblik på at patient og pårørende er forberedte på forventet indlæggelsesvarighed og kan bidrage med forhold der har betydning for udskrivelse/flytning.

 

Udskrivelsessamtalen

Deltagere: Læge (BAS eller stuegangsgående), sygeplejerske, patient og, hvis muligt, nærmeste pårørende.

Hvis udskrivelsessamtalen lægefagligt varetages af reservelæge i stuegangsfunktion, er det en vigtig forudsætning, at BAS har dokumenteret en tydelig plan for det videre behandlingsforløb, som kan danne udgangspunkt for en fyldestgørende information om det videre forløb. 

Samtalen afholdes indenfor de sidste 24 timer af indlæggelsen. Typisk i forbindelse med stuegang. Det bør tilstræbes at samtalen kan forgå under hensynstagen til fortrolighed og uforstyrrethed.

Ved behov gennemføres samtalen med hjælp fra tolk.

Hvis pårørende ikke er tilstede ved udskrivelsessamtalen skal lægen eller sygeplejersken tilbyde at tage telefonisk kontakt til patientens primære pårørende inden udskrivelse (med patientens samtykke).

I forbindelse med udskrivelsessamtalen udleveres et besøgssammendrag (BES).

 

Arbejdsfordeling ved flytning til anden behandlings-eller rehabiliteringsinstans (se tjekliste i lommekortsformat bilag 2)

###TABEL_1###

  

 Arbejdsfordeling ved udskrivelse til hjemmet herunder til pleje i primær sektor (se tjekliste i lommekortsformat bilag 2)

###TABEL_2###

 

Patienter med Højgradsgliomer:

Alle patienter med højgradsgliom henvises med automatisk advis (af sekretærerne) til lokal neurologisk afdeling med henblik på opfølgning (vurdering indenfor 4 uger i forhold til hjerneskaderehabilitering)

Forløbssygeplejerske, fra NK amb, tilknyttes patient og pårørende med henblik på at sikre overgangen mellem NK, lokal neurologisk afdeling og Onkologisk klinik RH

 

Patienter som har SAH

Alle patienter med SAH flyttes til lokal neurologisk afdeling med henblik på opfølgning (vurdering i forhold til hjerneskaderehabilitering)

 

Udskrivelse ved sygeplejerske

Sygeplejersker kan selvstændigt udskrive patienter efter ukompliceret  DSA i LA, IPG iskift og MR i GA,. Dette i henhold til de kriterier som er beskrevet i forløbsbeskrivelserne for de pågældende forløb.

I andre patientforløb, hvor patienten først skal hjem dagen efter udskrivelsessamtalen, kan lægen uddelegere ansvaret for den endelige udskrivelse til sygeplejersken.

I det tilfælde dokumenterer lægen at "patienten kan udskrives ved sygeplejerske den følgende dag hvis status er uændret eller bedret"

Forudsætnigen for at uddelegere udskrivelsen er således at patientens neurologiske staus er dokumenteret. Herudover ajourføres FMK og Epikrise skrives.

Sygeplejersken kan effektuere udskrivelse hvis følgende kriterier er opfyldt: 

 

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

 Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 (1) https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=144346

 (2) https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/praksisinformation/almen-praksis/syddanmark/administration/behandlingsredskaber-og-hjaelpemidler/vurdering-og-ansvar-for-udlevering-af-behandlingsredskaber/

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

 2.1.2, 2.2.1, 2.17.4, 2.17.5 

Tilbage til top


Bilag

(1)https://www.sundhed.dk/content/cms/88/45988_behandlingsredskaber-og-hjælpemidler_a5_maj-2013_web.pdf

(2) Udskrivelse - læger.docx Udskrivelse - sgpl.docx

Tilbage til top