Faste - koordinering af, hos neurokirurgiske patienter

 

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Formål

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Personalet i Afdeling for Hjerne- og Nervekirurgi samt neuroanæstesiologisk klinik. Vejledningen omfatter alle neurokirurgiske patienter.

På baggrund af den præanæstesiologisk vurdering, er neurokirurgisk bagvagt og den plejeansvarlige sygeplejerske sammen med koordinerende fra operationsgangen, primært ansvarlige for at varetage operationspatienters faste og tørste periode.

 Tilbage til top


Definitioner

 

###TABEL_1###

 

 

###TABEL_2###

 

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Som udgangspunkt er fremgangsmåden som følger:

Elektive eller subakutte patienter som er på operationsprogrammet den følgende dag:

Faste påbegyndes kl. 02 og tørste kl. 06.

Alle patienter - også diabetikere, skal opfordres til at drikke umiddelbart inden kl. 06 sammen med evt morgenmedicin. Gerne 400 ml. indeholdende sukker (sød saft eller juice uden frugtkød)

Når operationsprogrammet er igang på alle stuer, aftales det mellem operationsgang (5-0760) og sengeafsnit hvor længe den enkelte patient må drikke tynde væsker.

Akutte patienter

Ved visitation af akutte patienter til vurdering, bør den visiterende bagvagt orientere afgivende afdeling om at patienten skal påbegynde faste under hensyntagen til det forventede ankomsttidspunkt til Afdeling for Hjerne- og Nervekirurgi. HNK bagvagt er ansvarlig for at formidle disse oplysninger videre til den ansvarshavende sygeplejerske i det relevante afsnit.

Ved modtagelse i sengeafsnit faster og tørster alle akutte patienter indtil der foreligger en lægefaglig vurdering. Hvis muligt må det afklares hvornår patienten sidst har indtaget mad, således at tørste perioden evt kan forlænges så den tidligst startes 4 timer efter sidste madindtag. Patienten og evt. pårørende orienteres om fasteregler.

Hvis plan om operation fastholdes af neurokirurg, bookes operation i OP time og tidsramme for F+T revurderes.

I samarbejde med anæstesien identificerer lægen patienter som er i risko for aspiration (Boks 2) mhp. særlige fasteregler og et evt. behov for GI-drop Anæstesi og diabetes mellitus - faste og perioperativ behandling hos voksne (operationspatienter)

Henover døgnet og særligt ved vagtskift er vagthavende læger ansvarlige for at vurdere hvilke patienter der skal F+T. Denne vurdering delagtiggøres koordinerende fra OP og ansvarshavende for sengeafsnit i.

Det er den koordinerende på operationsgangen og den plejeansvarlige sygeplejerske ,der i dialog vurderer, hvilke patienter der kan tilbydes tynde væsker. Hvis der er mere end to timer til kirurgi bør patienten tilbydes tynde sukkerholdige væsker.

Hvis der sker ændringer i det planlagte program for operationer i vagten, er det hensigtsmæssigt at vagthavende læger løbende orienterer den relevante ansvarhavende sygeplejerske.

Det er den ansvarshavende/plejeansvarlige sygeplejerskes ansvar at sikre, at patienten får tilbudt noget at drikke, når det er aftalt, samt sikre at patienten får noget at spise i tilfælde af at fasten ophæves.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Afdelings- og afsnitsledelsen har det overordnede ansvar for implementering af vejledningen. Ansvarshavende læge og ansvarshavende sygeplejerske har ansvaret for at følge den.

 

Referencer:

Faste i forbindelse med anæstesi

 

 

Tilbage til top