Sundhedsprofessionelle i Afdeling for Hjerne- og Nervekirurgi. Håndtering af patienter med primær neurokirurgisk problemstilling, der er COVID-19 positive og patienter med primært indlæggelseskrævende COVID-19, der efter central visitation skal indlægges i afdelingen.
COVID-19 positive patienter med neurokirurgisk problemstilling tilhørende vores optagelsesområde skal indlægges i neurokirurgisk regi. Afdeling for Hjerne- og Nervekirurgi skal derudover være forberedt på at modtage ikke-neurokirurgiske patienter med COVID-19, der er indlæggelseskrævende. Der eksisterer en flowmaster i infektionsmedicinsk regi, der visiterer kontakter udefra og der kan derfor komme patienter direkte fra hjemmet, som potentielt ikke er testet for COVID-19.
Flowmaster visiterer via konktperson fra Neurocenteret (Trombolysevagt) til vagthavende neurokirurg ved indlæggelsen i Afdeling for Hjerne- og Nervekirurgi. Den ansvarshavende sygeplejerske på afsnit 6063 skal informeres og patienten skal indlægges initialt på stue 627. Ved klinisk forværring kontaktes neuroanæstesiologisk vagthavende (5-1427/5-1426), der vurderer til hvilket afsnit patienten skal flyttes.
COVID-19 er en coronavirus, der tilhører en familie af kappebærende vira, der kan være årsag til alt fra milde forkølelser til alvorlige nedre luftvejsinfektioner med mulig dødelig udgang. Virus smitter ved dråbe- og kontaktsmitte.
Klare data på Omicron-varianten afventes, men foreløbig data tyder på, at varianten er betydelig mere smitsom, men der er kortere indlæggelsesforløb, da der er tale om mindre alvorligt sygdomsforløb hos vaccinerede.
Generelt er beskrevet følgende for COVID-19:
Inkubationstid for COVID-19 er mellem 2 og 12 dage med en mediantid omkring 5-7 dage.
Der ses variable sygdomsforløb med COVID-19. De tre typiske forløb er:
1) Forbigående forløb, som ses hos hovedparten af smittede:
Symptomer forsvinder spontant i løbet af 4-6 dage, og personen anses derefter for at være klinisk rask, og uden risiko for at blive alvorligt syg af COVID-19. I dette forløb vil der sjældent være behov for behandling fra sundhedsvæsenet.
2) Komplicerede forløb:
På 4.-7. dagen efter de første symptomer fra øvre luftveje, begynder patienten at klage over åndenød og vejrtrækningen bliver hurtig og overfladisk. Samtidig forværres hoste, og feberen kan stige. De nedre luftveje inddrages og der tilkommer lungebetændelse med behov for understøttende behandling i form af ilt- og væskebehandling og evt. lungefysioterapi. Der vil typisk være behov for indlæggelse på et hospital, men patienten klarer sig igennem infektionen uden behov for indlæggelse på intensivt afsnit.
3) Svært komplicerede forløb (hovedsageligt ældre og kronisk syge):
Som ovenstående forløb, men typisk med yderligere forværring af lungebetændelse over de følgende 2-4 dage. Typisk vil patientens behov for supplerende iltbehandling øges, og mange vil opleve, at de udtrættes og derfor får behov for indlæggelse på intensivt afsnit bl.a. til respiratorbehandling og evt. kredsløbsunderstøttende behandling, dialyse, hjerte- lungemaskine mv. ved svigt af flere organsystemer.
Smittefrihed: Generelt kan patienter betragtes som smittefri fra 48 timer efter symptomophør, uanset om de har mistænkt eller bekræftet COVID-19 og uanset sygdomsforløb.
Alle patienter med forventet indlæggelse > 24 timer anbefales at blive testet for COVID-19. Negativ podning er gældende under hele indlæggelsesforløbet, med mindre der fremkommer nye symptomer på COVID-19.
Ny mistanke om COVID-19 bør opstå ved alt fra milde symptomer på øvre og nedre luftvejsinfektion til svær nedre luftvejsinfektion. Typiske symptomer er feber, hoste, ondt i halsen, hovedpine og muskelømhed, som hos nogle kan være ledsaget af symptomer fra næsen. Ved progredierende forløb kan tilkomme åndenød, herunder hurtig vejrtrækning. Stoppet næse eller løbenæse, uden andre symptomer er ikke typisk for COVID-19, dvs. det er mindre sandsynligt at symptomerne skyldes COVID-19, uden at det kan udelukkes. Desuden kan nogle patienter opleve smags- og lugttab.
###TABEL_1###
Patienten skal ved mistanke eller bekræftet COVID-19 indlægges i isolation og håndteres iht. vejledning: Isolation ved dråbesmitte med ukendt mulig høj-risiko mikroorganisme f.eks. ny coronavirus eller lignende. Isolation kan gennemføres som kohorteisolation hos patienter med erkendt COVID-19 infektion.
Der skal anvendes værnemidler indenfor 2 meters afstand for patienten.
Der er lavet følgende hjælpemateriale og retningslinjer til COVID-19:
Ophør af isolation kan ske
Patienter indlagt med COVID-19 infektion har adskillige risikofaktorer for at udvikle venøs tromboembolisk sygdom (VTE) og lungeemboli er en hyppigt forekommende komplikation hos COVID-19 patienter. Senere i de alvorligste tilfælde kan tilstanden progrediere til dissemineret intravaskulær koagulation (DIC). Dansk selskab for Trombose og Hæmostase har på baggrund af den foreliggende empiri udfærdiget en national behandlingsvejledning.
###TABEL_3###
Tromboseprofylaksen seponeres, når patienten er mobiliseret og udskrives.
Se endvidere bilag 4 for behandlingsoversigt og forholdsregler for patienter:
Ved klinisk blødning se evt. Blodbankens vejledninger eller kontakt Region H’s Blødningsvagt (###TELEFON###), som står til rådighed for rådgivning hele døgnet.
Ved behov for Ekstrakorporal membran oxygenering (ECMO), vil dette skulle foregå på Rigshospitalet jf. den eksisterende praksis for ECMO behandling som beskrevet af SST.
Smartphras: ".COVIDSTUEGANG” og SmartText ”COVIDAOP”
Order-sæt: Corona indlæggelse (generisk)
Sættet SKAL anvendes ved indlæggelse at patienter i Afdeling for Hjerne- og Nervekirurgi. Indeholder
rekvisitioner af relevante lab prøver, mikrobiologi, billeddiagnostik, behandlingsniveau, tilsyn.
Order-sæt: IP Corona intensiv (generisk)
SKAL bruges ved indlæggelse på intensiv hos patienter med COVID-19 relateret infektion.
Indeholder rekvisitioner af relevante lab prøver, mikrobiologi, billeddiagnostik, medicin, tilsyn.
Best/ord. Sættet kan anvendes på stuegang hos patienter med COVID-19 relateret infektion.
Best/ord indeholder ordinationer på relevant sygepleje, laboratorieprøver, billeddiagnostik samt tilsyn
Brug Smart-link i headeren til at udfylde:
Der registreres 1) isolationsårsag (dråbe) 2) smitterisiko (OBS Covid19). Skal opdateres ved svar på podning.
Diagnoseregistrering
COVID-19 relaterede diagnoser er altid så betydende, at de skal registreres enten som aktions- eller bidiagnose.
Ved mistanke om COVID-19-infektion:
Test-positiv:
Test-negativ:
Ved udskrivelse
Afdøde på hospital
Istandgørelse af afdøde:
Øvrige foranstaltninger:
I Morsrum og kapel: Personale anvender samme værnemidler ved forflytning af patienten i morsrum og kapel uanset smittestatus, dvs. engangskittel med lange ærmer og handsker.
Pårørende: Der skal iagttages afstandsregler, antallet af personer begrænses og pårørende skal iføres handsker og overtrækskittel. Fysisk berøring er tilladt, men pårørende frarådes at kysse.
Ved rituelle afvaskninger, bør de pårørende desuden anvende kirurgisk maske.
Ved ønske om udførelse af lig: Der er ingen restriktioner vedrørende udførsel af lig fra Danmark, men den der udfører et lig til udlandet, skal være opmærksom på, om det pågældende land har restriktioner mod indførsel af lig af afdøde med COVID-19.
Afdelingsledelsen har det overordnede ansvar for at retningslinjerne følges i Afeling for Hjerne- og Nervekirurgi.
Tværregional vejledning
Regionale vejledninger