Forstyrrelsesfri zoner - medicinrum - operationsstuer

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At anvende metoder der forhindrer hyppigt forekommende fejl i medicineringsprocessen, samt at skabe en kultur, hvorunder alle medarbejdere bidrager til at skabe ro om kolleger, der udfører vanskeligt eller risikabelt arbejde.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Definitioner

Medicineringsfejl er utilsigtede hændelser, der opstår som følge af uhensigtsmæssigheder i medicineringsprocessen som omfatter ordination, dispensering og administration.

I processen indgår tillige administrationsvej-og tidspunkt.

Forstyrrelsesfri zoner etableres i erkendelse af at visse arbejdsgange er vanskelige og/eller risikable, og de medarbejdere der udfører dem skal have ro til at koncentrere sig om opgaven.

Forstyrrelsesfri betyder at man ikke henvender sig til en kollega – fraset alarmmeldinger – under de vedtagne omstændigheder for forstyrrelsesfri zone.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Forstyrrelsefri zoner oprettes et relevant sted i afsnittet, hvor medicin dispenseres, blandes og beregnes.

Området kan f.eks. defineres som hele medicinrummet .Området markeres med et ”forstyrrelsefri zone” skilt. Fremgangsmåden kan også anvendes andre steder, f.eks. på operationsgange eller i forbindelse med journalgennemgang ved stuegang. Man kan overveje om et givet område skal forsynes med en rød lampe eller lignende, hvorved det markeres, at der pågår arbejde der i særlig grad kræver koncentration.

Når en medarbejder træder ind i området er det for at udføre et arbejde, der kræver koncentration, og dette skal respekteres af kolleger.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Implementeringen af forstyrrelsefri zoner kræver derfor et kollektivt ansvar i klinikken, som ledelsen skal formidle.
 

Dokumentation:

Medicineringsfejl indrapporteres iht. rapporteringssystemet.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag