Ovarievæv - Nedfrysning (kryopræservering)
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
Målgrupper og anvendelsesområde
Ansatte ved Fertilitetsklinikken
Tilbage til top
Definitioner
Tilbage til top
Fremgangsmåde
Følgende retningslinjer foreslås fulgt i forbindelse med nedfrysning (kryopræservering) af ovarievæv fra kræftsyge unge kvinder:
- Udvælgelse af patienter er et skøn, som den behandlende læge er ansvarlig for at træffe så hurtigt i forløbet som muligt. Kriteriet for kryopræservering af et ovarium er:
- at kvinden er under 35 år
- har lokaliseret sygdom
- og at behandlingen med stor sandsynlighed vil medføre udslukt ovariefunktion.
-
- Dog kan kryopræservering af et ovarium foretages efter individuelt skøn hos kvinder mellem 35 og 40 år med en for alderen høj ovariereserve (vurderet ud fra AFC og AMH).
- Så snart den behandlende læge har informeret patienten om muligheden af at få nedfrosset et ovarium, og patienten er interesseret, sendes i SP en akut henvisning til Fertilitetsklinikken afd 4071 att. Det fertilitetsbevarende team, hvorefter der aftales en tid til samtale på Fertilitetsklinikken Ved spørgsmål kan Overlæge ###NAVN### kontaktes (DECT ###TELEFON###), Overlæge ###NAVN### (Dect ###TELEFON###) eller Overlæge ###NAVN### (###TELEFON###).
- Patienten møder til aftalt tid på Fertilitetsklinikken. Proceduren vil blive nøje gennemgået, og patienten vil blive tilbudt en ultralydsscanning af livmoder og æggestokke. Patienten vil få taget de obligatoriske screeningsblodprøver (HIV, Hepatitis B og C og syfilis) samt FSH, LH, progesteron, østradiol, AMH og Type, hvis den ikke allerede foreligger. Der vil blive sikret skriftlig accept af proceduren.
- Den ansvarlige læge på Fertilitetsklinikken vil, såfremt patienten accepterer tilbuddet, tage kontakt til gynækologisk visitation med henblik på bookning af operation (unilateral laparoskopisk oophorectomi), som foregår på Gynækologisk operationsgang her i huset. Reproduktionsbiologisk Laboratorium vil blive spurgt, om de har mulighed for at fryse den pågældende dag.
- Der sendes i SP henvisning til gynækologisk afd. RH mhp unilateral salpingo-ooforektomi mhp kryopræservering af ovarievæv
- Det fjernede ovarium vil blive præpareret og opbevaret i flydende kvælstof ved -196 grader på Reproduktionsbiologisk Laboratorium indtil den dag pt. fylder 46 år eller ved død, hvis det skulle ske inden det fyldte 46. år.
- Når den behandlende læge skønner, at patienten er sygdomsfri, og patienten ønsker det, kan hun rette henvendelse til Fertilitetsklinikken med henblik på tilbageføring af ovarievævet.
Følgende retningslinjer foreslås fulgt i forbindelse med nedfrysning af ovarievæv fra kræftsyge børn:
- Udvælgelse af patienter foretages af behandlende pædiater i henhold til de for specialet gældende retningslinjer.
- Af hensyn til eventuelle sammenfaldende anæstesikrævende indgreb er det mest hensigtsmæssigt, om behandlende pædiater tager kontakt til Børnekirurgisk afdeling med henblik på bookning af operation.
- ###NAVN### (Dect ###TELEFON###), ###NAVN### ###NAVN### (Dect ###TELEFON###) eller Overlæge ###NAVN### (Dect ###TELEFON###) kontaktes og informeres om patienten. Såfremt pigen og/eller forældrene har brug for yderligere information kan ###NAVN### (Dect ###TELEFON###), ###NAVN### (Dect tlf.: ###TELEFON###) eller ###NAVN### (Dect ###TELEFON###) kontaktes mhp dette. Forældre og om muligt barnet skal underskrive behandlingsaccept.
- Det fertilitetsbevarende team vil sikre sig, at Reproduktionsbiologisk Laboratorium har mulighed for at gennemføre nedfrysning den pågældende dag.
- De obligatoriske blodprøver: HIV,Hepatitis B og C og syfilis tages på stamafdelingen. Gynækologisk ultralydsscanning undlades typisk på grund af patientens unge alder.
Tilbage til top
Ansvar og organisering
Læger er ansvarlige for nedfrysning af ovarievæv
Tilbage til top
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Tilbage til top
Akkrediteringsstandarder
Tilbage til top
Bilag
Tilbage til top