Målgrupper og anvendelsesområde
Instruksen er målrettet ergoterapeuter ansat på Rigshospitalet - Glostrup, Afdeling for Ergo- og Fysioterapi, som behandler patienter med neurologiske sygdomme.
Inklusionskriterier:
Neurologiske patienter indlagt på Rigshospitalet – Glostrup.
At patienten har aktivitetsproblem(er) i fht køkkenaktivitet samt et ønske om at kunne udføre denne aktivitet igen.
At patienten er i stand til at deltage i aktivitetsbaseret træning og interagere og/eller samtale når der er flere personer tilstede.
At patienten er i stand til at spise mad med blød konsistens samt drikke væske af umodificeret til let fortykket konsistens.
Eksklusion:
Patienter med en ikke reguleret diabetes
Patienter der sidder i komfortkørestol
Formål
Formålet med køkkenhold er at tilvejebringe neurorehabilitering der er klientcentreret, aktivitesbaseret og aktivitetsfokuseret. Målet er at forbedre motoriske og/eller procesmæssige færdigheder der påvirker patientens effektivitet, udholdenhed, sikkerhed, selvstændighed under ADL-udførelsen hos indlagte patienter med neurologisk sygdom. Endvidere at patienten får mulighed for at interagere/reflektere via samtale og samarbejde med medpatienter i deres rehabilitering på baggrund af praksiserfaring.
Interventionen tilrettelægges af ergoterapeuterne ved brug af forskellige former for aktivitetsanalyse ved anvendelse af flere referencerammer parallelt; Modeller som Tilsigtet samspil og Menneskelig aktivitet, Modellen for den funktionelle gruppe, Motorisk kontrol samt den Kognitive model. Der anvendes såvel restituerende som substituerende tilgange.
Tilbage til top
Definitioner
Den behandlingsansvarlige ergoterapeut:
Den ergoterapeut, der har det daglige ansvar for patientens behandling.
Køkkenholdsterapeuter:
De ergoterapeuter, der er ansvarlige for planlægning og udførelse af køkkenholdet. Der er 1 ergoterapeuter der fast har holdet hver uge. 2 øvrige faste ergoterapeuter skiftes til at deltage.
Deltagere
3-4 patienter og to køkkenholdsterapeuter.
Tidspunkt og sted
Hver onsdag kl. 9.00-10.30 i Afdeling for Ergo- og Fysioterapis træningskøkken i stueetagen.
Tilbage til top
Fremgangsmåde
Opsporing og henvisning af patienter der kunne være potentielle deltagere
Planlægning:
- Køkkenholdsterapeuterne udarbejder, på baggrund af sedlerne ”Info til køkkenhold”, menu under hensyntagen til patienternes funktionsevne; motoriske og procesmæssige færdigheder, dysfagi og eventuelle kulturelle kosthensyn
- Køkkenholdssterapeuterne planlægger indkøb for køkkenholdet enten via bestillingssystemet Master Cater eller via indkøb i butik. Ved indkøb i butik afregnes ved brug af Fiori SAP.
Intervention:
- Patienterne og køkkenholdsterapeuterne mødes i træningskøkkenet
- Alle deltagere vasker hænder før køkkenhold og madlavning påbegyndes (Instruks "Ergoterapiens træningskøkken")
- Køkkenholdsterapeuterne præsenterer sig og faciliterer at patienterne præsenterer sig for gruppen
- Dagens menu præsenteres og de forskellige opgaver fordeles med udgangspunkt i patienternes individuelle effektive og ineffektive færdigheder
- Patienterne får gennemgået køkkenets indretning
- Patienterne tilbereder og serverer maden, og køkkenholdsterapeuterne intervenerer og graduerer aktiviteterne hvor der er behov, således at måltidet færdiggøres sikkert og inden for tidsrammen
- Køkkenholdsterapeuterne sikrer at måltidet er hygiejnisk forsvarligt ift. gældende retningslinjer
- Den tilberedte mad spises samlet i træningskøkkenet og må ikke uddeles til medpatienter i sengeafdelingen
- I forbindelse med måltidet lægges vægt på samtale i evalueringen blandt patienter og køkkenholdsterapeuterne
- Køkkenholdet afsluttes med en opsamling inkl. forslag til næste køkkenholds menu. Ideer til menu til kommende uge skrives ned og placeres i køkkenholdsmappen
- Opvask/rengøring/opfyldning klares i fællesskab efter gældende hygiejneregler (Instruks "Ergoterapiens træningskøkken")
Evaluering/planlægning umiddelbart efter hver køkkenholdsseance:
- Køkkenholdsterapeuterne evaluerer sammen
- Den behandlingsansvarlige ergoterapeut opsøger køkkenholdsterapeuterne og får kort information om den enkelte patients deltagelse
- Køkkenholdsterapeuten vurderer i samarbejde med den behandlingsansvarlige ergoterapeut træningsforløbets længde afhængig af om patientens mål for genoptræningen er helt eller delvist nået samt genoptræningspotentialet
Fokuspunkter i den ergoterapeutiske tilgang:
- Genoptræne patientens kognitive og fysiske funktionsniveau
- Afprøve hjælpemidler i forhold til køkkenaktiviteter
- Støtte patienten verbalt til at opnå selvstændighed og sikkerhed
- Mindske uhensigtsmæssige kompensationsstrategier
- Øge patientens erkendelse af egen ADL-evne
- Støtte patienten i social interaktion
Dokumentation
- På baggrund af information fra køkkenholdsterapeuterne dokumenterer den behandlingsansvarlige ergoterapeut som journalnotat i SP, hvis der er væsentlige oplysninger og/eller ændringer i/om funktionsevne samt problematikker eller uhensigtsmæssige reaktioner
Registrering
- Umiddelbart efter køkkenholdet er køkkenholdsterapeuterne ansvarlige for at lægge køkkenholdsmappen i sekretariatet. Sekrætær er ansvarlige for SKS registrering i SP for patientens deltagelse på køkkenholdet.
- SKS-koder, som kan anvendes:
- BTPA: Færdighedstræning i forbindelse med daglig livsførelse
- BRAA0: Træning med relation til kognitive og intellektuelle funktioner
- BLNR: Aktivitetstræning af fysisk funktion (fx forflytning under aktiviteten)
- + BZFA17: Behandling på ADL-hold (registreres for hver SKS-kode)
Tilbage til top
Ansvar og organisering
- Afdelingsterapeuten har sammen med køkkenholdsterapeuterne ansvar for at introducere nyansatte til Ergoterapiens køkkenhold
- Ansatte i team 3 er ansvarlige for at følge denne instruks for Ergoterapiens køkkenhold samt instruksen Ergoterapiens træningskøkken
Tilbage til top
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Brandt Å., A. J. Madsen & H. Peoples (2013) Basisbog i ergoterapi - aktivitet og deltagelse i hverdagslivet. 3. udgave 1. oplag. Ergo/Munksgaard
Kielhofner, Gary (2010) Ergoterapi i praksis – Det Begrebsmæssige Grundlag. 3. udgave. Munksgaard Danmark
Fisher, A G (2012) OTIPM – En model for planlægning og implementering af top-til bund, klientcentrerede og aktivitetsbaserede interventioner, 1 udgave. Munksgaard Danmark
Legg L et al: Occupational therapy for patients with problems in personal activities of daily living after stroke: systematic review of randomised trials. BMJ. 2007 Nov 3;335(7626):922. Epub 2007 Sep 27.
Tilbage til top
Bilag
Bestilling af portør Fremgangsmåde.doc P:\Fysio- og ergoterapi afd V\Fysioterapiafsnittet\Portørbistand
Info til køkkenhold
GLO Ergoterapiens træningskøkken
Tilbage til top