GLO Benhold

Målgrupper og anvendelsesområde
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
 

Målgrupper og anvendelsesområde

Instruksen er målrettet fysioterapeuter ansat på Rigshospitalet, Glostrup, Afdeling for Ergo- og Fysioterapi, som vurderer og behandler patienter med neurologiske sygdomme.

Patienter indlagt på afdeling for blodpropper og blødninger i hjernen, 15, 35 og 45 samt afdeling for hjerne- og nervesygdomme 28 og 38, som af behandlingsansvarlige fysioterapeut vurderes at kunne profitere af træning på neurologisk benhold, som en del af det samlede genoptræningstilbud.

Forudsætninger for deltagelse på holdet:

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Formål: At øge funktions- og færdighedsniveauet med udgangspunkt i patientens ønsker/mål og aktuelle problemstilling. Desuden at stimulere patienterne psykisk og socialt ved samtræning med andre.

Træningstilgang: Hovedvægten er lagt på motorisk læring. Træningen er opgaveorienteret, hvor målet er synligt og meningsfyldt for patienten. Der trænes komponenter af aktiviteter, hvor der lægges vægt på antallet af repetitioner. Der fokuseres på inddragelse af det afficerede ben gennem træning af behændighed, koordination, balance, styrke og udholdenhed. Motoriske kompensationer korrigeres primært med eksternt feedback og i mindre grad af guidning.

Tilmelding: Den behandlingsansvarlige fysioterapeut orienterer sig om hold belægning på skærmen i Team 1 rummet og skriver patientens navn på skærmen hvis der er plads. Benholdsfysioterapeut tildeler startdato, herunder også udfra den aktuelle patienttyngde i holdsammensætningen. Der kan konfereres med benholdsfysioterapeuterne ved tvivl om hvorvidt patienten kan proffitere af benhold.

Behandlingsansvarlig fysioterapeut udfylder holdtilmeldingsark med de påkrævede informationer omkring patienten P:\RH\HOC\Ergo og Fysioterapi\GLOSTRUP\GLO Fysioterapiafsnittet\Fys Team 1\Hold-tilmelding (UE, OE og selvtræning).

Deltagerliste og tilmeldingsark opbevares i benholdsmappen i aflåst skab i Team 1´s aflåste lokale. Tilmeldingsark skal opdateres ved ændring og revideres for træningsmål og forflytningsniveau. Særligt opmærksomhedspunkt er synkefunktion.

Forberedelse af holdet: Benholdsfysioterapeuterne og sygehjælper medbringer benholdsmappen og klargør træningssal 1 inden hold start.

Under holdtræningen: Patienterne træner ud fra individuelle planlagte træningssetup’s. Øvelserne er rettet mod enkelte muskler, muskelgrupper eller hele funktioner. Øvelserne hentes fra øvelseskartotek og tilpasses herefter den enkelte patient. Ved specielle behov laves nye individuelle øvelser og setups.

I træningsset-ups kan forskellige redskaber benyttes, heriblandt vippeleje.

Hver øvelse og setup registreres på træningsark med antal af repetitioner, modstand/belastning, bevægeudslag, antal af set, remedier, brug af visuelle cues ect.

Som en del af træningen vægtes at patienten selv tæller gentagelser. Hvor det er muligt og relevant inviterer behandlingsansvarlig fysioterapeut de pårørende til at deltage på holdet. Gentagelser registreres på den enkelte patients øvelsesark af benholdsfysioterapeut eller sygehjælper.

Progression / regression af den enkelte øvelse sker løbende og i et samarbejde mellem patienten og benholdsfysioterapeuterne.

Sygehjælper assisterer udvalgte patienter i de enkelte øvelser i forhold til udførelse af den enkelte øvelse samt sikkerhed.

Undervisningsform

Patienterne trænes i en gruppe på max 8 personer.

Holdtræningen foregår som samtræning med individuelt tilrettelagte træningsprogrammer.

Undervisere
2 fysioterapeuter og 1 sygehjælper ad gangen.

Transport
Den behandlingsansvarlige fysioterapeut er ansvarlig for at arrangere eventuel transport/følge af patienten til og fra holdet. Den behandlingsansvarlige fysioterapeut er ansvarlig for at ajourføre portørlisten via delt patientliste "Benhold" i Sundhedsplatformen.

Tidspunkt og sted
Hver tirsdag, onsdag og fredag kl. 10.45-11.45  i Afdeling for Ergo- og Fysioterapi træningssal 1 i stueetagen.

Dokumentation

Fremmødeaktivitet noteres på holdlisten af sygehjælperen, hvis en patient er fraværende noteres årsag til fravær. 

Hvis patienten har gener eller unormale reaktioner under træningen kontakter Benholdsfysioterapeuten den behandlingsansvarlige fysioterapeut.

Hvis patienten oplever gener eller unormale reaktioner efter holdtræningen kontakter den behandlingsansvarlige fysioterapeut benholdfysioterapeuterne.

Hvis patienten bliver dårlig undervejs i træningen kontaktes patientens stamafsnit og der aftales returkørsel. Der forefindes en telefonliste ved telefonen i træningssal 1.

Registrering

Den tilknyttede sygehjælper har ansvar for registrering af patienternes holddeltagelse i SP.

SKS-koder som anvendes: BLNC + BZFA04. Herudover registreres i vurderingsskema "Holdtræning" og "Træning af UE" under Dagens intervention i SP.

 

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Afdelingsterapeuten har det overordnede faglige ansvar.

Benholdsfysioterapeuterne er til enhver tid ansvarlige for, at behandlingen er i overensstemmelse med ovennævnte vejledning.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Carr J, Sheperd R (2010) Walking. In Neurological Rehabilitation. Optimizing Motor Performance. Second Edition. Carr and Sheperd. Churchill Livingstone. London. 2010

English CK et al. Circuit Class Therapy Versus Individual Physiotherapy Sessions During Inpatient Stroke Rehabilitation: A Controlled Trial. Arch Phys Med Rehabil Vol 88, August 2007

French B, Thomas L, Coupe J et al 2012. Repetitive task training for improving functional ability after stroke. Review. Cochrane database of systematic reviews: CD006073.

Wevers L, van de Port I, Vermue M et al 2009. Effects of task-oriented circuit class training on walking competency after stroke: a systematic review. Stroke 40(7): 2450-2459.

Langhorne P, Coupar F, Polock A 2009. Motor recovery after stroke: a systematic review. Lancet Neurology 8(8): 741-754

Winkel A, Wæhrens EE, Jørgensen HS. Neurologi og neurorehabilitering. Munksgaard. København 2013.

Tilbage til top

Akkrediteringsstandarder

DDKM: 2.15.1.

JCI: VU.4, VE.3., BE.1, BE.2, OG BE.2.4

Tilbage til top

Bilag

 

Tilbage til top