Fysioterapeutisk genoptræning på specialiseret niveau i Faldklinikken og Special Faldklinikken, Rigshospitalet-Glostrup

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Fysioterapeuter der varetager genoptræning på specialiseret niveau i Faldklinikken og Special Faldklinikken MAGE22 på Rigshospitalet Glostrup.

Definitioner

Fremgangsmåde

1. Henvisning af patienter til genoptræning på specialiseret niveau i Faldklinikken og Special Faldklinikken

Patienter kan tilbydes og henvises til genoptræning på specialiseret niveau på hold i enten Faldklinikken eller Special Faldklinikken, hvis der efter den tværfaglige udredning vurderes at være behov for genoptræning og patienten fortsat er under udredning samt at patienten opfylder inklusionskriterierne for deltagelse i holdtræning i Faldklinikken eller Special Faldklinikken som beskrevet nedenfor. Patienten kan, hvor der synes behov for det, få engangsinstruktion med opfølgning i selvtræningsøvelser.

Ved patientens accept på tilbudt genoptræning på specialiseret niveau udarbejder og afsender den ansvarlig læge og sekretær i Faldklinikken/Special Faldklinikken genoptræningsplanen efter gældne aftaler (5).

Fysioterapeuter ansvarlige for holdtræningen i Faldklinikken eller Special Faldklinikken orienteres om, at pågældende patient skal begynde genoptræning på specialiseret niveau på hold. Den ansvarlige fysioterapeut giver patientens kontaktsygeplejerske besked om dato for opstart på holdet efter hvornår, der er ledig plads på holdet i følge holdskemaet (bilag 1 og 2).

2. Inklusionskriterier for holdtræning

Balancehold i Faldklinikken:

  • Selvstændig stående balance. Patienter der ikke har selvstændig stående balance, men har et stort behov for specialiseret genoptræning, kan deltage på balanceholdet, såfremt der er plads og mulighed for, at én fysioterapeut kan følge patienten under hele holdtræningen og støtte patienten.
  • Kunne tale og forstå dansk
  • Kunne forstå og agere på en kollektiv besked

Der er plads til 6 patienter på balanceholdet i Faldklinikken. Holdet varetages af to fysioterapeuter, der er introduceret til balanceholdet.

Hold i Special Faldklinikken:

  • Selvstændig stående og gående balance
  • Kunne tale og forstå dansk
  • Kunne forstå og agere på en kollektiv besked
  • Være i stand til at kunne udføre selvtræningsøvelser hjemme

Der er plads til 6 patienter på holdet i Special Faldklinikken. Holdet varetages af én fysioterapeut, der er introduceret til holdet.

3. Indhold i holdtræningen

Faldklinikken: 

Træning af pro- og reaktiv balance samt steady state i stående og gående i ca. ½ time med fokus på opgaverelaterede øvelser, der ligger tæt på patienternes hverdagsaktiviteter (bilag 3)

Styrketræning af primært underekstremiteterne (UE) i ca. ½ time efter styrketræningskema (bilag 4).

Der tilstræbes at patienterne træner moderat til hård styrketræning (4).

Special Faldklinikken:

Første gang patienten er til genoptræning på specialiseret niveau, udarbejdes personligt selvtræningsprogram ud fra patientens udfordringer og på baggrund af patientens målsætning. Den kort- og langsigtede målsætning er lagt af patienten i samarbejde med fysioterapeuten ved den fysioterapeutiske startvurdering (6) eller ved første fremmøde på hold. Patienten får selvtræningsprogrammet med hjem og opfordres til at udføre øvelserne dagligt. Fysioterapeuten der udarbejder selvtræningsprogrammet, vurderer med hvilken intensitet patienten skal træne. En kopi af selvtræningsprogrammet ligger i træningsrummet stue 9 på MAGE22.

På holdet trænes vestibulær rehabilitering i siddende, stående og gående i ca. ½ time ud fra patienternes individuelle niveau (bilag 3 og 5). Der er fokus på opgaverelaterede øvelser, der ligger tæt på patienternes hverdagsaktiviteter. For patienter kun med autonom dysfunktion tilstræbes det, at finde øvelser, der provokerer den ortostatiske hypotension i, for patienten, velkendte situationer.

Den efterfølgende ½ time træner patienterne efter deres selvtræningsprogram kombineret med styrketræning efter individuelt tilpasset styrketræningskema (bilag 1).

Der tilstræbes at patienterne træner moderat til hård styrketræning (4).

Fælles for Faldklinikken og Special Faldklinikken

Genoptræning på specialiseret niveau i Faldklinikken og i Special Faldklinikken kan foregå i træningsrummet stue 9 og/eller på gangen på MAGE22 eller på hospitalets område inden- og udendørs.

Hver 3. uge følges op på genoptræningen på specialiseret niveau med fokus på, om patienten nærmer sig sine kort- og langsigtede mål. I Special Faldklinikken vurderer holdfysioterapeuten om det personlige selvtræningsprogram skal justeres ift. patientens aktuelle niveau. Holdfysioterapeuten skriver notat i forløb i SP (7)

Hvis patientens tilstand forværres under genoptræningen på specialiseret niveau, informerer holdfysioterapeuten kontaktsygeplejersken, som informerer kontaktlægen ved behov og/eller sætter patienten på førstkommende tværfaglige konference.

Ansvar og organisering

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag