Skadedyrsbekæmpelse

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

Instruktionen er gældende for alle enheder i Enhed for Mad og drikke (EMD), Blegdamsvej

Tilbage til top


Definitioner

Med skadedyr menes rotter, mus, kakerlakker, fluer, myrer, hvepse, duer mm.

Tilbage til top


Fremgangsmåde:

Ved observation af skadedyr:

  1. Nærmeste funktionsleder orienteres med det samme.
  2. Funktionsleder orienterer kvalitetsteam

 

Kvalitets teamet er tovholder på de nedenstående punkter:

 

Ved observation af rotter og mus indendørs i virksomheden gøres følgende:

kvalitetsteamet er tovholder på nedenstående punkter:

 

Bemærkning 1:

Hvis fødevarevirksomheden konstaterer rotter, skal den straks anmelde det til kommunen. Rottebekæmpelse er kommunalbestyrelsens ansvar og må kun udføres af autoriserede personer. 
Sikring af lokaler og fødevarer mod skadedyr er fødevarevirksomhedens ansvar. Kommunalbestyrelsen og Fødevarestyrelsen har gensidig underretningspligt om fund af rotter og om rottebekæmpelse på fødevarevirksomheder. CEJ skal sikre ved kontakt til Københavns kommune at fødevarestyrelsen underrettes

Bemærkning 2:

Som udgangspunkt skal synligt kontaminerede fødevarer kasseres også f.eks. dåsevarer. Hvis færdigpakkede varer står på et lager i en intakt yderemballage kan man normalt nøjes med at fjerne yderemballagen

Fødevarerne skal kasseres hvis de er kontamineret med insekter og/eller spind fra insekter. Hvis lokaler er kontamineret med f.eks. ekskrementer/urin skal det vurderes om fødevarerne skal kasseres

Bemærkning 3:

Fødevarevirksomheden har ikke pligt til at underrette Fødevarestyrelsen i alle situationer, se punkt 1.

Virksomheden skal dog underrette Fødevarestyrelsen, hvis virksomhedslederen antager eller har grund til at antage at en markedsført fødevare er sundhedsskadelig. F.eks. hvis virksomheden opdager, at den har sendt fødevarer, der kan være kontamineret af rotter, på markedet.

Teksten til bemærkning 1 - 3 er hentet fra Fødevarestyrelsens hjemmeside

 

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Funktionschef for Enhed for mad drikke er ansvarlig for VIPén

Enhed for mad og drikkes kvalitets ansvarlige koordinator er ansvarlig for at vedligeholde Instruksen.

Personale og chef/ledere er ansvarlig for at følge Instruksen.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Tilbage til top

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top