Målgrupper og anvendelsesområde
Instruktionen er gældende for alle enheder i Enhed for Mad og drikke (EMD), Blegdamsvej
Tilbage til top
Definitioner
Med skadedyr menes rotter, mus, kakerlakker, fluer, myrer, hvepse, duer mm.
Tilbage til top
Fremgangsmåde:
Ved observation af skadedyr:
- Nærmeste funktionsleder orienteres med det samme.
- Funktionsleder orienterer kvalitetsteam
Kvalitets teamet er tovholder på de nedenstående punkter:
- Der tages stilling til om fødevaresikkerhedsudvalget indkaldes (For rotter se næste afsnit)
- Center for ejendomme skal kontaktes på tlf. 5-7777 og der indsendes meldeseddel i Dalux meldesystem under øvrige meldinger ved at gå på intranettet og trykke på service- håndværker-blegdamsvej bestil håndværker-klik her for indmelding i Dalux helpdesk- ny indmelding- skriv 55 i feltet uden bygning-dernæst øvrige meldinger- beskriv hvad det handler om.
- Center for ejendomme har serviceaftale med Mortalin og kontakter Mortalin
- Center for ejendomme anmelder rotter til Københavns Kommune (se bemærkning 1)
- Fødevare/lokaler gennemgås i forhold til om de er kontaminerede (se bemærkning 2)
- Porte, døre, samt bygningen gennemgås og fejlmeldes hvis der er steder hvor skadedyr kan komme ind i bygningen
- Der ryddes op på EMD´s udendørsarealer og gøres rent/desinficeres inde i selve virksomheden
- Der sendes mail ud til ledelsesgruppen, hvor der orienteres om hvad der er gjort og hvad der skal gøres fremadrettet. Funktionsledere følger op på eget område og igangsætter efter given aftalt plan.
- Der skrives afvigelsesrapport i hvilken det klart skal fremgå hvordan der er blevet planlagt i forhold til. bekæmpelse, evt. lukning af virksomhed, tømning af lagre, kassation af varer og efterfølgende rengøring.
Ved observation af rotter og mus indendørs i virksomheden gøres følgende:
kvalitetsteamet er tovholder på nedenstående punkter:
- Fødevaresikkerhedsudvalget skal indkaldes hvis der er observeret rotter/mus inde i bygningen.
- Det afklares hvor rotter/mus er observeret
- Området hvor rotter/mus er observeret holdes så vidt det muligt lukket til det øvrige køkken
- Det undersøges om fødevarer/lokaler er kontamineret med ekskrementer/urin (se bemærkning 2)
- Der tages stilling til konsekvenser for driften
- Der tages stilling til om Fødevarestyrelsen skal underrettes. (se bemærkning 3)
Bemærkning 1:
Hvis fødevarevirksomheden konstaterer rotter, skal den straks anmelde det til kommunen. Rottebekæmpelse er kommunalbestyrelsens ansvar og må kun udføres af autoriserede personer.
Sikring af lokaler og fødevarer mod skadedyr er fødevarevirksomhedens ansvar. Kommunalbestyrelsen og Fødevarestyrelsen har gensidig underretningspligt om fund af rotter og om rottebekæmpelse på fødevarevirksomheder. CEJ skal sikre ved kontakt til Københavns kommune at fødevarestyrelsen underrettes
Bemærkning 2:
Som udgangspunkt skal synligt kontaminerede fødevarer kasseres også f.eks. dåsevarer. Hvis færdigpakkede varer står på et lager i en intakt yderemballage kan man normalt nøjes med at fjerne yderemballagen
Fødevarerne skal kasseres hvis de er kontamineret med insekter og/eller spind fra insekter. Hvis lokaler er kontamineret med f.eks. ekskrementer/urin skal det vurderes om fødevarerne skal kasseres
Bemærkning 3:
Fødevarevirksomheden har ikke pligt til at underrette Fødevarestyrelsen i alle situationer, se punkt 1.
Virksomheden skal dog underrette Fødevarestyrelsen, hvis virksomhedslederen antager eller har grund til at antage at en markedsført fødevare er sundhedsskadelig. F.eks. hvis virksomheden opdager, at den har sendt fødevarer, der kan være kontamineret af rotter, på markedet.
Teksten til bemærkning 1 - 3 er hentet fra Fødevarestyrelsens hjemmeside
Tilbage til top
Ansvar og organisering
Funktionschef for Enhed for mad drikke er ansvarlig for VIPén
Enhed for mad og drikkes kvalitets ansvarlige koordinator er ansvarlig for at vedligeholde Instruksen.
Personale og chef/ledere er ansvarlig for at følge Instruksen.
Tilbage til top
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Tilbage til top
Tilbage til top
Bilag
Tilbage til top