Målgrupper og anvendelsesområde
Medarbejdere på Rigshospitalet - Glostrup, der serverer mad for patienter
Tilbage til top
Fremgangsmåde
Som medarbejder på et sengeafsnit, der serverer mad for patienterne, er du forpligtiget til at kunne oplyse patienten om, hvilke allergener, den mad, du serverer evt. indeholder.
Du skal enten kunne udpege de enkelte allergener, vise en ingrediensliste eller fortælle patienten, hvilke ingredienser, der er i den mad, du serverer.
I køkkents åbningstid:
Til hverdag, når du serverer morgenmad, frokost og mellemmåltider, kan du ringe til køkkenet. Så vil køkkenpersonalet kunne oplyse om allergener i de enkelte retter/måltider.
Uden for køkkenets åbningstid:
Uden for køkkenets åbningstid skal du selv kunne finde oplysningerne.
Du skal på forhånd sikre dig følgende:
- Du har adgang til en computer, og du kender dit brugernavn og kode
- Du har installeret "MasterCater Afdeling - GLO" på den computer, du vil anvende. (Har du ikke installeret "MasterCater Afdeling - GLO", kan det købes i Softwareshoppen).
- Du har brugernavn og kode til MasterCater.
For at se hvilke ingredienser maden indeholder, åbner du "MasterCater Afdeling - GLO".
- Find bestillingen for dags dato
- Find det måltid, du har bestilt
- Find den komponent, du vil undersøger - og marker den
- I nederste højre hjørne af bestillingsbilledet trykker du på fanen "Ingr."
- Nu står hele ingredienslisten for produktet på skærmen.
Vi kan desværre ikke garantere, at alle allergener er fremhævet - men alle ingredienser fremgår med sikkerhed af ingredienslisten.
Allergenliste
Stoffer eller produkter, der forårsager allergier eller intolerans.
- Glutenholdige kornprodukter, dvs. hvede, rug, byg, havre, spelt m.m.
- Krebsdyr, dvs. rejer, hummere, jomfruhummere, krebs, krabber m.m.
- Bløddyr, dvs. muslinger, østers, blæksprutter, snegle m.m.
- Æg
- Fisk
- Jordnødder (peanuts)
- Soja
- Mælk
- Nødder, dvs. mandel, hasselnød, valnød, cashewnød, pekannød, paranød, pistacienød og macademianød m.m.
- Lupin (lupinmel findes ofte i glutenfrie produkter)
- Selleri
- Sennep
- Sesamfrø
- Svovldioxid og sulfitter (E220 – E228), hvis der er over 10 mg pr. kg fødevare eller 10 mg pr. liter drikkevare.
Tilbage til top
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Mærkningsforordningens bilag II
Tilbage til top