Inaktive links? Tip IHE's VIP-redaktør.
At udføre stikprøvekontrol af dialysapparatur med henblik på, at der ikke sker en ukontrollabel opvækst i apparaturet, der kan medføre infektion eller pyæmi hos de patienter, apparaturet benyttes til.
Ved dialyse af patienter udveksles væske mellem patientens blod og vandet i dialyseapparater over en semipermeabel membran. Dialyse er derfor et højrisikoområde for hospitalserhvervede infektioner og det er derfor nødvendigt at gennemføre en betydelig kontrol af dialysevandet. Der findes forskellige typer af dialyseapparatur, dels almindelige dialyseapparater, dels ultradialyseapparater, hvor der er en 100 gange større væskeudveksling, hvilket også medfører en 100 gange så stor risiko for dialyserelateret infektioner. Endelig er der mobile dialyseapparater, som svarer til de almindelige dialyseapparater, men flyttes fra afdeling til afdeling, hvilket formentlig forårsager en højere infektionsrisiko for patienter end ved stationære apparater. Vandforsyningen til stationære dialyseapparater passerer et ionbytteranlæg, der fjerner de fleste salte og mikroorganismer. Desuden opvarmes vandet i dialyseafsnittene til 90 grader C om natten for at desinficere anlæggene. Afløbsvandet fra alle dialyseapparater løber sammen i et fælles udløb.
De mikroorganismer, der er i vandforsyningen, er helt overvejende Gram-negative bakterier, fx Pseudomonas, Legionella, Acinetobacter, Stenotrophomonas. Gram-negative bakterier har endotoxiner i deres cellemembran. Dette er meget potente toxiner, der kan være letale. De er ligeledes varmestabile og selvom bakterierne dør ved varmedesinfektion, vil endotoxiner fortsat være til stede. Endotoxin-indholdet i dialysevand er derfor en større risikofaktor end tilstedeværelse af mikroorganismer.
Dialyseafsnittene på Rigshospitalet og Frederiksberg Hospital samt afsnit, hvor mobile dialyseapparater benyttes.
Begreber og forkortelser
Endotoxin = toxin fra Gram-negative bakterier, der overvejende består af lipopolysaccarid (LPS) og som kan medføre feber og i høje doser være letalt.
Der skal være individuelle vejledninger til hver enkelt type maskine ud fra fabrikantens anvisninger.
Hver maskine skal beskrives detaljeret på en billedanvisning.
Dansk Nefrologisk Selskab har nedsat et udvalg der skal se på dette. Afventer afgørelse.
###TABEL_1###
3. 100 ml vand analyseres for totalt kimtal og identifikation af bakterier.
4. 10 ml vand analyseres for endotoxiner.
5. Endotoxin-analyse kan foretages akut (”bed-site”), hvis prøven ikke tages i starten af dialysen.
6. Der undersøges ikke for Legionella og andre mikroorganismer, der kræver specialanalyse.
7. Dyrkningsresultaterne foreligger efter 3 døgn.
8. Svar afgives som mikrobiologiske rutinesvar til den medikotekniske chef for dialysen og den specialeansvarlige overlæge for dialysen.
9. Hvis reaktionsværdierne overskrides, adviseres den medikotekniske chef telefonisk.
10. Der iværksættes en ekstra desinfektion med dialox®.
IHE er ansvarlig for opdatering og vedligeholdelse af vejledningen. Klinikledelserne er ansvarlige for implementering og gennemførelse af procedurer.