Nogle patienter oplever at få midlertidig diabetes, som er udløst af behandling med steroid. Steroiden gør, at patienten kan få nedsat følsomhed overfor insulin eller udvikle insulinresistent. Insulinresistens kan opstå allerede ved 7,5 mg steroid daglig. Tilstanden er reversibel.
Navne på præparater, der kan føre til steroidudløst diabetes:
NB: Når steroidbehandlingen udtrappes vil blodsukkerne tilsvarende blive normaliseret.
Når en patient får steroidudløst diabetes udleveres pjecen ”Steroid udløst diabetes - værd at vide om”. Pjecen gennemgås med patient og gerne en pårørende. Patienten informeres og oplæres ud fra nedenstående vejledning, afpasset efter den enkeltes situation.
Fastende blodsukker (morgen): 4-7 mmol/l
1-2 timer efter måltid: op til 10 mmol/l
Lige inden sengetid: over 6-8 mmol/l
For højt blodsukker (over 15 mmol/l) kan opstå, hvis der er for lidt insulin i blodet, og det kan medføre ketoacidose, hvor acetonelignende stoffer udskilles med urinen. Hyperglykæmi og ketoacidose kan være en følge af at patienten stopper med at tage insulin, reduceres i dosis eller patientens følsomhed for insulin er nedsat.
Urinstix for ketoner skal tages ved feber, opkastning og diarre samt BS > 15 mmol/l
Hvis BS > 20 mmol/l gives insulin efter skema og der tages kontrol BS efter 2 timer.
Det er individuelt, hvornår personer oplever symptomer på grund af hypoglykæmi, men for de fleste sker det, når blodsukkeret bliver under 2-5 mmol/l. Mild hypoglykæmi kan mærkes som svag svimmelhed, mens der i de alvorlige tilfælde er bevidsthedstab.
De almindeligste årsager til at få hypoglykæmi er:
Det er mest almindeligt at få hypoglykæmi i løbet af natten eller før frokost.
Ved hypoglykæmi eller insulinføling anbefales det at give både hurtigt og langsomt virkende kulhydrater.
Hurtige kulhydrater er f.eks. 4 stk. alm. sukker, 1 dl juice eller 2-6 stk. druesukker. Langsomme kulhydrater er 1 skive rugbrød eller groft brød med pålæg.
Der er nogle patienter, som ikke mærker de tidlige symptomer. I disse tilfælde er det særlig vigtigt, at familie og venner kender symptomerne og kan handle på disse.
Der skal udfyldes et blodsukkerskema af stuegangslægen/ambulatorielægen med grænser for blodsukkerværdier, insulintyper og -mængder. Lægen skal ordinere, hvor mange gange der skal måles blodsukker. Det er typisk mellem en og fire gange dagligt før et måltid.
For småtspisende eller ernæringstruede patienter er der ingen kostrestriktioner, dog skal man være ekstra opmærksom på at måle BS ofte (individuel ordination).
Patienter, som får dækket sit ernæringsbehov, skal have en individuel kostvejledning i diabetesrigtig kost med udgangspunkt i patientens sædvanlige spisevaner. Optimal diabeteskost er fedtfattig kost rig på grøntsager, frugt, fibre og fisk.
Patienten bør spise 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider.
7. Det undersøges at injektionsstedet er uden sår, tegn på infektion, blå mærker og lipohypertrofi (infiltrater). Vær opmærksom på, at det
nye injektionssted som vælges bør være mindst 3 cm fra sidste injektionssted.
8. Huden sprittes af, inden nålen injiceres subcutant. Er nålen placeret korrekt, kan den bevæges frit fra side til side i underhuden.
9. Sprøjt insulinen ind og slip hudfolden samtidig med at nålen trækkes halvt ud. Der skal gå 10 sekunder før nålen trækkes helt ud.
###TABEL_1###
Nålelængder: Som førstevalg vælges en 5 mm (lilla)
En injektion må maximalt indeholde 40 IE insulin. Ved større doser fordeles insulinen på flere injektioner.
Hurtigvirkende insulin eller opløselig insulin ( f.eks. Actrapid, Insuman Rapid)
Hurtigvirkende injiceres ca. 30 min. før måltidet, den har maksimum effekt inden for 1-3 timer og har en virkningstid på 6-8 timer.
Skal injiceres i abdomen
Langsomt virkende (f.eks. Insulatard, Humulin, NPH, Insuman Basal)
Langsomt virkende insulin har en virkningstid på 24 timer med max. effekt efter 4-12 timer. Langsomt virkende insulin i en pen blandes ved at glaskuglen i pennen bevæges frem og tilbage mindst 20 gange og indtil opløsningen er ensartet mælkehvid.
Injiceres i låret.
Blandingsinsulin
består af ekstra-hurtigvirkende eller hurtigvirkende insulin, som er protraheret i forskellige koncentrationer (f.eks. NovoMix 30, Mixtard 30/70)
Blandingsinsulin skal vendes mindst 20 gange og indtil opløsningen er ensartet mælkehvid.
Injiceres morgen: abdomen
Aften: låret (dette medvirker til en stabil insulinvirkning om natten)
Da steroidudløst diabetes er en midlertidig lidelse, skal vi forsyne patienten med alle remedier til blodsukkermåling og insulingivning i hjemmet.
Blodsukkerapparater
Der udleveres vederlagsfrit et blodsukkerapparat til patienten (Precision Freestyle Neo fra Abbott ). Afsnittene kan rekvirere gratis apparater fra Abbot.
Teststrimler
Der udleveres teststrimler af mærket Precision Freestyle Neo (fra Abbott).
Vær opmærksom på ikke at forveksle pakken med Precision PCx eller Precision Xtra plus. Disse kan godt gå i apparatet, men måler forkert.
Der må ikke udleveres anbrudte æsker. Anbrudte æsker, som returneres, skal kasseres.
Teststrimlerne bestilles via apoteket.
Øvrige remedier
Afdelingsledelsen.