Hæmofilipatienter der skal have foretaget operativt indgreb enten lokalt på Rigshospitalet , lokal sygehus eller privat klinik.
Hæmofililægerne skal udfærdige operationsplan for dosering af hæmostatisk medicin og hæmofilisygeplejersken koordinerer planlægningen af operationen og bestilling af medicinen.
I nogle tilfælde vil det være nødvendigt at patienten møder til Genfindingstest i ugerne før operationen, så man kan dokumentere stigningstakt og henfaldstid for faktorpræparatet, og sikre os at der ikke er en inhibitor til stede.
Ved mildere blødertilstande laves eventuelt octostimtest i stedet. Dette afgøres af tilstandens art og sværhedsgrad samt operationens risiko og tiden der er gået siden sidste octostimtest for den enkelte patient.
Operationsplanen dokumenteres i patientens journal i Sundhedsplatformen ved brug af smartphrase .rhhæmopplanlillebløderpatient eller .rhhæmopplanstorbløderpatient.
En færdiggjort operationsplan lægges til hæmofilisygeplejersken, som står for at koordinere med opererende afdeling og patienten samt bestille medicinen. Kan også sendes via InBasket i SP til puljen: "RH L AFB 208419 AMB HÆMOFILISYGEPLEJERSKER".
Til en operationsplan hører en tjekliste, der anvendes af hæmofilisygeplejersken og dokumenteres i Sundhedsplatformen ved brug af smartphrase .rhhæmtjeklisteblødersygdom.
I forbindelse med operation skal den nødvendige mængde medicin bestilles i god tid, hvilket gøres af hæmofilisygeplejersken, som vil sørge for at koordinere med opererende afdeling.
I akutte situationer uden for ambulatoriets åbningstid hentes medicinen adfeling 4043, og der udfyldes særydelsesrekvisition med tydeligt navn og CPR-nummer, samt lot-numre på alle pakker medicin som tages fra skabet.
En operationsplan kan kun godkendes og underskrives af en af afsnittets hæmofili-læger, der er speciallæge i hæmatologi med særlig ekspertise i koagulationsmedicin.
Tilbage til top