Klinisk makkerskab i Klinik for Blodsygdomme

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag

 

Formål

At beskrive, hvordan Afdeling for Blodsygdomme sikrer supervision til hovedduddannelseslæger (HU-læger) i uddannelse til speciallæge i Intern Medicin: Hæmatologi. Formålet er en formaliseret, systematisk mesterlære, der øger uddannelsesværdien, og samtidig sikrer optimal patientbehandling og kontinuitet i lægepatientrelationen.

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Afdeling for Blodsygdomme

Tilbage til top

Definitioner

Klinisk makkerpar, definition: Beskriver en formaliseret relation mellem en hoveduddannelseslæge og en speciallæge

Tilbage til top

 

Fremgangsmåde

Hoveduddannelseslæger i hæmatologi (HU-læger) vil på skift være tilknyttet de de diagnosedefinerede speciallægegrupper, og få tildelt en klinisk makker i hvert gruppe. Under ophold i den gruppe, hvor hovedvejlederen er tilknyttet, fungerer denne som klinisk makker.

Den kliniske makker udpeges af UAO, vagtplanlæggeren og de lægelige afsnitsledere, og vil fremgå af vagtplanen. Alle klinikkens speciallæger kan principielt fungere som hovedvejleder og/eller klinisk makker for HU-læge. Den kliniske makker varetager supervision af HU-lægen, ved behov kan sygdomsansvarlige speciallæger involveres i supervisionen.

Følgende retningslinjer for kliniske makkerskab beskriver en optimal udnyttelse af uddannelsesaktiviteten.

Ambulant funktion:

Alle HU-læger har ambulant funktion. HU-læger i sidste halvdel af deres forløb kan have både ambulant funktion i Lymfom/Myelom-gruppen og i Myeloid/Benign-gruppen. Allokeringen til en speciallægegruppe defineres over en tidssperiode, og tilpasses HU-lægens uddannelsesplan samt sikring af kompetencer. 

Ambulant funktion for HU-læger skemalægges og fremgår af vagtplanen. HU-læger varetager alle praktiske lægefaglige opgaver tilknyttet ambulatoriefunktioen og eventuelle spørgsmål vedr. patienterne rettes til HU-lægen.

Lymfom/Myelom-gruppen og i Myeloid/Benign-gruppen:
HU-lægen forbereder sit ambulatorium, gerne med præjournalføring, og konfererer med den kliniske makker ved behov, både efter aftale inden ambulatoriedagen, og undervejs på selve dagen. HU-lægen følger selv op på prøvesvar og in-basket meddelelser vedrørende ambulante patienter.

HU-lægen vil være BAL (behandlingsansvarlig læge) for de ambulante patienter, men i forløb med behov for en PAL (patientansvarlig læge, tildeles afhængig af sygdomme, tyngde og behandling), vil en speciallæge varetage den funktion, Patientansvarlig læge (PAL) - opgaver og ansvar.

Allo-gruppen

Det tilstræbes, at alle HU-læger har en sammenhængende periode med tilknytning til afsnittet for allogen knoglemarvstransplantation på minimum 3 måneder, hvor de primært har stuegangsfunktion med mulighed for at deltage som surnummereret sammen med en transplantationslæge ved ambulant funktion i transplantationsambulatoriet. I tilknytningsperioden vil HU-lægen have både en klinisk makker indenfor leukæmi, og en klinisk makker inden for allogen knoglemarvstransplantation. Den kliniske makker har ansvar for, at HU-lægen får mulighed for at deltage i den ambulante funktion i 4041, hvor den kliniske makker kan vælge at uddelegere lægeopgaver til HU-lægen efter individuel aftale.

Alle tilstedeværende speciallæger i transplantationsgruppen superviserer i forbindelse med konsultation for indlagte både ad hoc, og ved middagskonferencen. 

Visitation:

Lymfom/Myelom-gruppen og i Myeloid/Benign-gruppen: HU-lægen kan efter forudgående aftale med visiterende speciallæger deltage i visitationen af nyhenviste patienter.

Allogen transplantationsgruppen: HU-lægen kan under supervision af klinisk makker, skrive visitationsresumé på patienter henvist til allogen knoglemarvstransplantation og deltage i de ugentlige visitationsmøder.

Bagvagt:

Varetages primært af HU-læger i det sidste år af deres HU-forløb. Bagvagtsfunktionen varetages langt overvejende i dagtid, hvor HU-lægen kan superviseres af sin kliniske makker. Bagvagtsfunktionen varetages kun undtagelsesvist udenfor dagtid og i weekender. Hvis HU-lægen har bagvagt over aften/nat-perioden er der skemalagt en bag-bagvagt, som er uddannet speciallæge

Tilbage til top

 

Ansvar og organisering

Overordnet ansvar har Afdelingsledelsen. Alle nye læger får udleveret VIP vedr. klinisk makkerpar. De lokale afsnitsledelser har ansvar for at støtte op omkring implementering af den lokale organisering.

Tilbage til top

 

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Akkrediteringsstandarder

 

Bilag