IV-behandling i hjemmet på CADD-SOLIS VIP pumpe

 

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

Det overordnede formålet med instruksen er, at sikre høj kvalitet og patientsikkerhed i anvendelse af CADD-SOLIS VIP infusionspumpe samt at sikre og skabe fælles grundlag for sundhedspersonalet og ensartethed i forløbet, hvor patienten skal modtage kemoterapi, antibiotika eller anden IV-behandling i hjemmet. VIP’en er udarbejdet til alle sygeplejersker i Afdeling for Blodsygdomme. Der er fokus på:

 

Tilbage til top


Definitioner

 

Tilbage til top


Fremgangsmåde

 

Organisering af behandling i hjemmet

Det er en tværfaglig beslutning mellem sygeplejerske og læge, om patienten kan komme hjem med pumpen. Dog skal følgende kriterier overvejes og diskuteres tværfagligt:

Det er lægens ansvar at ordinere og bestille behandlingen til patienten, og sygeplejerskens ansvar at varetage blodprøvetagning, opsætning, montering og indstilling af pumpen samt instruktion til patienten.

 

Praktisk omkring patienter på pumpe

Hjemmebehandling med CADD-Solis VIP-pumpe er primært et tilbudt til ambulante patienter, og som udgangspunkt på baggrund af ovenstående kriterier.

Patienter som er indlagt, må gerne anvende CADD pumper, men de skal primært anvendes til de patienter som er oppegående og som kan få gavn af fleksibiliteten ved den transportable infusions pumpe. Hvis en indlagt patient går på orlov med en pumpe, skal pumpeskift som udgangspunkt afvikles i dagvagten, da der her, uanset hverdag eller weekend, er flest ressourcer.

 

Bestilling af behandling i SP

Sygeplejersken kan påføre ønsket leveringstidspunkt ved bestilling.

 

Information til patienten

Der skal udleveres "Værd at vide om hjemmekemoterapi" til patienten som skal modtage kemoterapi i hjemmet og "Værd at vide om antibiotikainfusion i hjemmet" til patienter som skal modtage antibiotika.

Hvis det er første gang patienten skal hjem med pumpen, skal der sættes tid af til at gennemgå pumpens forside, så patienten er orienteret i de synlige informationer pumpen giver.

Mens patienten får kemoterapi samt de første dage efter behandlingen, udskilles nedbrydningsprodukter fra medicinen. Disse nedbrydningsprodukter bliver især udskilt i urin og afføring, men også lidt i opkast og sved. Der er dog ingen grund til at patienten i denne periode undgår andre mennesker, heller ikke børn og gravide.

 

Procedure for kodning, indstilling og opsætning af CADD-Solis VIP infusionspumper

Hvert team råder over en materialemappe, som i detaljer beskriver, hvordan pumpen indstilles og opsættes til hver enkelt behandling. I materialemappen findes også oversigt over alarmer og håndtering af disse.

Infusionssæt skal skiftes, når der skiftes infusionspose.

Pumper programmeres via programmet Pharmguard. Ansvaret for udarbejdelse af nye indstillinger samt kodning af nye behandlinger til CADD-Solis VIP-pumperne laves i samarbejde mellem den kliniske sygeplejespecialist og/eller superbrugeren i afdelingen, inden de sendes til CADD-pumpen og tages i brug.

Når infusionspumpen skal indstilles, finder du indstillingen baseret på navnet på den behandling der er ordineret til patienten. Se eventuelt vejledning ”DANSK Indstilling af CADD-SOLIS VIP infusionspumpe”. Når du har valgt din indstilling i infusionspumpen, skal du altid tjekke dato og tidspunkt på startskærmen af pumpen inden du kobler den til patienten.
 

Pumperne må som udgangspunkt IKKE indstilles manuelt med mindre dette gøres i samarbejde med:

klinisk sygeplejespecialist ###NAVN###farmaceut ###NAVN###, afdelingssygeplejerske ###NAVN### (team 2), sygeplejerske ###NAVN###-###NAVN### (team 2), sygeplejerske ###NAVN### (team 2), sygeplejerske ###NAVN### (team 2) eller introduktions- og oplæringssygeplejerske ###NAVN### (team 1).

Er der behov for at indstille en CADD pumpe manuelt i en situation hvor ingen af de ovennævnte er tilstede, skal indstillingen foregå ved to sygeplejersker med kendskab til den pågældende behandling.

Udstyr og tilbehør til infusionspumperne

Der anvendes 4 AA batterier til pumpen. Holdbarheden af batterierne afhænger af hvilken behandling pumpen er indstillet til. De kontinuerlige infusioner trækker åbenlyst mere på batteriet end de intermitterende infusioner. Pumpen laver en alarm når batterier er tæt på tømt, og derfor skal udskiftes. Batterierne behøver ikke at blive skiftet ved hver opstart af behandling. Patienterne må gerne selv skifte batterier, og det fremgår i begge pjecer om hjemmebehandling hvordan batterierne skiftes.

Alle tasker skal genbruges og må ikke smides ud. Taskerne tilhører Afdeling for Blodsygdomme og kan frit udlånes på tværs af teams internt i afdelingen.

Der findes følgende størrelser:

Rygsæk, mørkeblå – max 3000 ml

Bæltetaske, mørkeblå - max 500 ml

Chemo-to-go taske - max 1000 ml

Når infusionspumpen er indstillet og ellers klargjort til at blive tilkoblet til patienten, er det vigtigt at låse beslaget i bunden fast via låsearmen på pumpens højre side. Det gøres ved brug af en lille CADD-nøgle af metal.

CADD Administrations Set -varenr. 21-7324-24: Anvendes til alle infusioner med en dosishastighed mellem 1-250 ml/t. Det er vigtigt at være opmærksom på at infusionssættet indeholder 3,2 ml væske, som forbliver i slangen efter endt infusion. Infusionssættet er 312 cm langt. Der er ikke filter på dette infusionssæt

CADD High Volume Administration Set – varenr. 21-7057-24: Anvendes til de infusioner med en dosishastighed mellem 250-500 ml/t. Det er vigtigt at være opmærksom på at infusionssættet indeholder 11 ml væske, som forbliver i slangen efter endt infusion. Infusionssættet er 234 cm langt. Der er ikke filter på dette infusionssæt.

CADD Extensions Set – varenr. 21-7046-24: Anvendes hvis der måtte være behov for at forlænge infusionsslangen på et CADD Administration Set. Slangen er 114 cm lang

Freka Mix poser – varernr. 938595: Anvendes til infusioner med volumen over 1 liter, fx hydrering, magnesium eller lignende. Kan rumme max 3 liter.

 

Rengøring af infusionspumper og tasker

Hver gang en pumpe kommer retur, skal denne afsprittes inden den sættes på plads.

Taskerne vaskes ved synligt snavs og mellem hver patient. Følg vaskevejledning ved vaskemaskinen på 4054.

Der arbejdes på en aftale med centralvaskeriet.

 

Kontaktpersoner i Afdeling for Blodsygdomme

Team 1: 

Klinisk sygeplejespecialist: ###NAVN### ###NAVN### 

Superbruger: ###NAVN###

Team 2:

Klinisk sygeplejespecialist: ###NAVN###

Superbrugere: ###NAVN###, ###NAVN###, ###NAVN###-###NAVN###, ###NAVN###

 

Farmaceut: ###NAVN### (###TELEFON###)

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Afdelingsledelsen

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

 

Tilbage til top

Team 1

BEAM pumpe skema 1.docx

BEAM pumpe skema 2.docx

BEAM pumpe skema etopofos.docx

CADD-HD-MTX - arbejdsskema hjemmebehandling.docx

CADD-DHAP pumpe arbejdsskema.docx

Vejledning til blanding af hydreringsvæske til DHAP.docx

 

Team 2

Hydreringsblanding HD-MTX MD Anderson.docx

Hydreringsblanding Nopho ALL HD-MTX.docx

Vejledning til blanding af hydrering - Flu-treo.docx

 

Fælles

Blandevejledning Ambisome 2xdgl 250-500mg.docx   Blandevejledning Ambisome 2xdgl over 500 mg.docx

Blandevejledning Cefuroxim 750mg.docx   Blandevejledning Cefuroxim 1500mg.docx

Blandevejledning Tazocin.docx

Blandevejledning Vancomycin CADD.docx

 

DANSK Indstilling af CADD-SOLIS VIP infusionspumpe - Antibiotika.docx

DANSK Indstilling af CADD-SOLIS VIP infusionspumpe - Hydrering.docx

DANSK Indstilling af CADD-SOLIS VIP - Kemoterapi.docx

 

Pjecer

Vaerd at vide om hjemmekemoterapi.pdf

Antibiotika indgift på pumpe i hjemmet-patientfolder.docx

 

 

 

 

 

Tilbage til top