Blodprøvesvar fra praksissektoren - mistanke om akut leukæmi

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Definitioner

Fremgangsmåde

Baggrund

I forbindelse med at alle blodprøver også for praksissektoren laves i de kliniske biokemiske afdelinger i Regionen, er der kommet fokus på de relativt sjældne situationer, hvor en patient henvist til blodprøver via egen læge udkommer med meget forhøjet leukocyttal eller andre skæve hæmatologiske parametre – som først kommer til laboratoriets kendskab efter praksis lukketid.

Aftale vedrørende håndtering af prøvesvar til praksis efter kl. 16 .00, eller hvor rekvirenten ikke kan kontaktes, hvor der er mistanke om akut leukæmi.

Gældende for patienter tilhørende praksisområde tilknyttet Region Hovedstaden.

Hvis en patient fra praksis har fået taget blodprøver sent på eftermiddagen og svar foreligger efter lukning af praksis er aftalt følgende:

  • Hvis leukocyttallet er > 50 x 109/L og/eller neutrofile < 0,5 x 109/L og/eller trombocytter < 20 x 109/L, kontaktes vagthavende læge på Afdeling for Blodsygdomme, RH på tlf. ###TELEFON###, hvis patienten er over 18 år. Hvis patienten er under 18 år skal vagthavende pædiater kontaktes på hhv. Hillerød, Herlev, Hvidovre eller Rigshospitalet afhængigt hvilket optageområde patienten tilhører. 

Vagthavende læge vurderer herefter, på baggrund af laboratoriesvar i SP, behovet for akut differentialtælling. Skønnes der behov for dette, og er ekspertisen ikke til stede i aktuelle Klinisk Biokemisk Afdeling, kan blodudstrygningen vurderes i CellaVision af vagthavende hæmatolog på Rigshospitalet, som har adgang til CellaVision fra følgende hospitaler:

  1. Rigshospitalet
  2. Herlev og Gentofte Hospital (begge matrikler)
  3. Nordsjællands Hospital

Dette kræver blot hæmatologisk vagthavende læge vælger det ønskede hospital ved CellaVision login. Differentialtællinger fra andre KBA overføres med taxa til RH Klinisk Biokemisk Afdeling som farvet blodudstrygning mhp. analyse i CellaVision.

Proceduren ifm. fremsendelse af blodudstrygning til KBA, RH:

På baggrund af resultaterne, tager vagthavende læge på Afdeling for Blodsygdomme stilling til den videre behandling og behovet for akut indlæggelse og kontakt til patienten. Hvis patienten er vanskelig at kontakte, kan ###TELEFON### være behjælpelig på tlf. ###TELEFON###.

Hvis der er behov for akut indlæggelse pga. mistanke om hæmatologisk sygdom eller andet, forestår hæmatologisk vagthavende læge, RH visitationen inden for egen region.

  • Alle Planlægningsområder er hjemhørende på RH.

Aftalen vil løbende blive evalueret. Denne aftale træder i kraft den 01.07.2021.

 

Ved behov for fremsendelse af blodudstrygning til KBA, RH følges nedenstående procedure:

  • KBA har en prøve der overskrider aftalte grænser
  • De kontakter Afdeling for Blodsygdomme, ###TELEFON###, som vurderer behovet for en blodudstrygning
  • Ved behov for blodudstrygning
  1. Ekstern KBA laver blodudstryg og farver dette.
  2. Ekstern KBA opretter et UDSTRYGHÆM (EPCOO 112) i Labka, som sættes på sendelisten til KBA RH.
  3. KBA RH modtagersendelisten og det farvede blodudstryg.
  4. KBA RH kontakter hæmatologisk vagthavende på 5-###TELEFON### og fortæller, når blodudstryg kan ses i CellaVision.
  5. Hæmatologisk vagthavende læge ser blodudstryget igennem og beslutter det videre forløb.

Rigshospitalets Klinisk Biokemisk Afdelings personale vil være behjælpelige med analyse og evt. differentiering, hvis Afdeling for Blodsygdomme ønsker dette. Dette udføres i det omfang det er muligt, under hensyntagen til andet vagtarbejde.​​​​

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Afdelingsledelsen

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag