11.1.2 Vedligehold med FLT3 hæmmer efter HCT for FLT3-ITD positiv AML

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Identificere og behandle patienter efter allogen HCT som på diagnosetidspunktet har FLT3-ITD positiv AML.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Læger og sygeplejersker der arbejder med allogent transplanterede patienter.

Tilbage til top

Definitioner

AML: Akut myeloid leukæmi

FLT3-ITD: FMS-like tyrosine kinase 3 internal tandem duplikation

HCT: Hæmatopoietisk celletransplantation

TKI: Tyrosin kinase inhibitor

TKD: Tyrosin kinase domain
Tilbage til top

Fremgangsmåde

1. Forekomst

Ca. 20% af AML er positive for FLT3-ITD på diagnosetidspunktet.

 

2. Baggrund

FMS-like tyrosine kinase 3 (FLT3) er en receptor tyrosine kinase der er involveret i regulering af cellevækst og diffferentiering. Cirka 20% af patienter med AML har FLT3 internal tandem duplikation mutationer (FLT3-ITD) som medfører permanent aktivering af tyrosin kinasen samt øget risiko for relaps og død efter allogen HCT.

Sorafenib er en TKI, som hæmmer FLT3 og er vist at kunne reducere risiko for relaps af FLT3-ITD positiv AML efter allogen HCT i et randomiseret, placebokontrolleret, dobbelt-blindet fase II forsøg (SORMAIN studiet).[1] 83 patienter med FLT3-ITD positiv AML på diagnosetidspunktet blev randomiseret til 2 års vedligeholdsbehandling med sorafenib 400mg x2. Efter en median follow-up på 41,8 måneder var hazard ratio for relaps eller død 0,39 (p=0,013) i sorafenib-armen sammenlignet med placebo. Efter 24 måneder sås en relapsfri overlevelse på 85% mod 53,3% og en overlevelse på 90,5% mod 66,2% i henholdsvis sorafenib- og placebo-armene.

Sorafinib er inaktiv overfor FLT3 tyrosin kinase domain mutationer. Såfremt der ønskes vedligeholdelsesbehandling af en patient med FLT3-TKD mutationer kan der søges om tilladelse om brug af en følgende FLT3 inhibitorer: Midostaurin, Crenolanib, Gilteritinib, Sunitinib).[2]

 

3. Behandling

Alle patienter med FLT3+ITD pos AML på diagnosetidspunktet er kandidater til vedligeholdsbehandling med sorafenib efter HCT

Sorafenib behandling startes dag +60 efter transplantation og pågår i 2 år.

Startdosis er 200 mg x2, som optitreres til først 200+400mg og derefter 400mg med 4 ugers mellemrum under observation af bivirkninger.

Før behandlingsstart skal der søges tilladelse fra Task Force for Rationel Medicinanvendelse på Hospitalerne.

4. Bivirkinger

I SORMAIN studiet [1] havde 40% af patienterne behov for dosis reduktion i placebo-armen mens 48,8% havde det i sorafenib armen hvor også 22% af patienter udgik grundet toxicitet. Der var ikke forskel på AE i de 2 arme.

Se pro.medicin.dk for de mest almindelige bivirkninger.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

KMT-læger

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

1. Burchert, A., et al., Sorafenib Maintenance After Allogeneic Hematopoietic Stem Cell Transplantation for Acute Myeloid Leukemia With FLT3-Internal Tandem Duplication Mutation (SORMAIN). J Clin Oncol, 2020. 38(26): p. 2993-3002.

2. Biavasco, F. and R. Zeiser, FLT3-inhibitor therapy for prevention and treatment of relapse after allogeneic hematopoietic cell transplantation. Int J Hematol, 2022.

Tilbage til top

Bilag