Instruksen omfatter anæstesilæger og anæstesisygeplejersker som er ansat i afdelingen.
Ethylenoxid (EO) er en gasart, der bruges til sterilisering i forbindelse med fremstilling af sterile utensilier. EO-sterilisering er overordentlig udbredt til fremstilling af kommercielt producerede sterile utensilier. Det har hidtil været antaget, at EO var biologisk inaktiv, men det har nu vist sig, at der kan udvikles antistoffer og i forbindelse med dette, klinisk manifest allergi overfor EO. I mange tilfælde er der en sameksisterende allergi overfor latex og klorhexidin. Dette hænger sammen med, at allergien udvikles ved gentagen eksponering af sterilie utensilier - det vil sige EO-allergi typisk rammer patienter, der har været opereret gentagne gange. Allergi ses typisk hos dialyse pt. og shunt pt.
I praksis integreres EO-molekylet i plastmaterialer og frigives derfra langsomt. Dette betyder, at implantater fremstillet af plastmaterialer eller lignende, langsomt frigiver EO-molekyler og derved formentlig yderligere bidrager til EO-allergi. Hos nogle patienter kan der måles EO-antistoffer uden at dette har en sikker klinisk betydning - og andre patienter har en manifest klinisk allergi, som både kan udmønte sig i allergiske hudreaktioner og i de alvorligste tilfælde i anafylaktisk chok.
Men patienter der igennem mange år har fået indopereret EO-steriliseret materiale kan udvikle EO-allergi.
EO-allergi præsenterer sig ved ubehag, hovedpine, svimmelhed og udslæt i huden omkring det EO-steriliserede materiale. I ganske sjældne tilfælde ved anafylaksi. Patienter med EO-allergi vil ved fornyet kontakt med EO præsentere de samme symptomer, som de har præsenteret tidligere. Har en patient haft udslæt i forbindelse med EO-kontakt, er det derfor oftest udslæt denne igen vil præsentere sig med og ikke anafylaksi.
Ved håndtering af patienter med påvist eller sandsynlig EO allergi, skal der tænkes over fremgangsmåden i forbindelse med følgende:
Vedrørende påvisning eller kontrol af EO anstoffer:
Undgåelse eller reduktion af EO-eksponering i forbindelse med invasive procedurer i øvrigt.
Til børneanæstesi og voksen anæstesi afsnit 4013 JMC
Aftalt med Neuroanæstesi 6023, at udstyr kan hentes hos dem. Ansvarlge på Neuro for EO allergi : Debbie Stokgård og Jeanette Kaasing.
De har lavet en hel vogn og en sprøjtepumpe til formålet.
I vognen er der Anæstesiudstyr og operationsudstyr:
A+B: Trachealtuber, larynxmasker og stiletter
C: Spritswaps, kanyler, alt til PVK, 3-vejshaner, infusionssæt
D: Al medicin og alle væsker er EO-frie
En del af det vi har i forvejen er EO frit, men kan godt variere afhængig af leverandør.
Da det ikke er muligt at skaffe forlængerslanger, 20- og 50 ml. sprøjter og infusionssæt til Braunpumperne, anbefales det at bruge inhalationsanæstesi.
Materiale som ikke findes EO-frit: CVK, A-kanyle og transducersæt, blærekatheter, trachealsug samt timediuresepose.
Når vi låner, skal det aftales med vagthavende anæstesisygeplejerske på dect. nr: 5-1425.
FIND VEJ:
(Gå over gangbro på 3. sal i opgang 3 til Nordfløjen. Tag vindeltrappen ned til 2. sal. Neuroanæstesi. Gå til højre og første gang til venstre gennem 2 glasdøre og depot 2 er på højre hånd. Her står vogn bag døren. Der er et skab i rummet som bruges til opfylding).
Generelt
Det er ikke muligt at skabe et Eo-frit hospitalsmiljø. Det er dog muligt at EO-minimere det. Det er vigtigt ikke at sænke behandlingsstandarden i et misforstået forsøg på at beskytte patienten mod en EO-reaktion, idet komplikationerne herpå kan behandles.
Har patienten brug for materiale som ikke findes EO-frit, kan det anvendes. Er EO-materialet ikke nødvendigt, bør det undgås.
Står man i den situation, at det ikke er muligt at hente"EO fri vogn", kan man åbne den sterile pakke og lade det ” dampe af” så længe som muligt. Skal det ikke være sterilt, men rent, kan man med fordel skylle det i sterilt vand. Det er bedst at vælge den pakke som snart udløber, da EO dampene aftager med tiden.
I en hyper akut situation, hvor der ikke er tid til at finde EO frie ting, må man benytte det der er og så symptom behandle pt, hvis denne udviser tegn på allergi. Det er yderst sjældent, at de får anafylaktisk chok.
OBS "vigtig" kirurgi må ikke aflyses/udskydes!
Råd og vejledning.
Man er altid meget velkommen til at kontakte Dansk Anæstesi Allergi Center,for råd og vejledning inden anæstesien. DAAC holder til på Gentofte Hospital . Tlf. ###TELEFON###
Anæstesiologisk oversygeplejerske/klinikchefen er ansvarlig for implementering og udbredelse af denne instruks.
Ingen.