Cardiaresektion, anæstesi til - AN 2044

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

 

Tilbage til top


Definitioner

DLT - dobbeltlumen tube

ELV - en-lunge-ventilation

SP - SundhedsPlatformen

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Cardiaresektion udføres hos patienter med cancer i distale oesophagus/cardia eller Barret forandringer. Patienterne er oftest mænd (1). I forbindelse med udredning, undergår en del af patienterne diagnostisk laparoskopi forud for resektion. Der er oftest givet præoperativ kemoterapi. Operationen foregår thorakoabdominalt med subtotal oesophagektomi og resektion af øverste del af ventriklen samt lymfeknudedissektion i mediastinum og langs ventriklen.

Man indleder med midtlinjelaparotomi, hvor resektabilitet vurderes, efterfulgt af løsning af ventriklen. Efter lukning af abdomen, lejres i venstre sideleje og der fortsættes med højresidig thorakotomi og deling af oesophagus i thorax, tværstapling på fundus ventricularis niveau samt en longitudinel stapling ned til distalt på curvatura minor, således at cardiaregionen fjernes (1). Der er sjældent større blødning, men der kan optræde læsion af milten. Abdominaldrænet observeres derfor jævnligt under thorakotomifasen.

Der er tale om omfattende kirurgi, og en velfungerende epiduralblokade er afgørende for det postoperative forløb. Der kræves kendskab til fysiologien bag, og håndtering af thorakotomi og énlunge ventilation (ELV).

Patienter, der er udredt med diagnostisk laparoskopi og Barret oesophagus patienter, intuberes med dobbeltlumen tube (DLT) fra start. Øvrige patienter omintuberes under lukning af abdomen. Akut indledning anvendes hos patienter med betydende refluxgener. (er det ikke alle patienter der intuberes med DLT)

Såfremt der anvendes DLT ved akut indledning, skal en konventionel tube være umiddelbart tilgængelig. Under ELV ses desaturation og cirkulatorisk instabilitet (se vedlagt fil om lungeseparation og énlungeventilation). Der kan i denne fase anvendes infusion af lavdosis inotropika/vasopressor hos den normovolæme patient. Thorakotomi foregår i venstre sideleje, og det er en fordel at kanylere i venstre arm. Der anvendes dobbeltlumen sonde (Salem sonde) som aflaster ventrikelrest og anastomosen. Denne anlægges ved indledning og det er essentielt at korrekt placering sikres, inden patienten vendes i sideleje. Det er ikke altid muligt at få sonden helt ned i ventriklen grundet tumor! Sonden bindes grundigt fast til suturen under næseseptum med drænsutur teknik, når kirurgen har anbragt spidsen korrekt. Det er en fordel, at sætte suturen (uden at fastbinde sonden) i rygleje, således at eventuel blødning kan kontrolleres.

Der må intet gives per os de første postoperative døgn. Udover epiduralblokade, gives intravenøs paracetamol ved start på thorakotomi. Der optræder jævnligt højresidige skuldersmerter, som behandles med morfin. Anæstesilægen ordinerer relevant medicin og udfærdiger notat i SP indeholdende informationer om eventuelle peroperative komplikationer og ordinationer for cHb, blodtryk og diurese. Der tages rutinemæssigt rtg. thorax ved ankomst til POTA og næste morgen. Man kontrollerer at lungen er udfoldet, at sonde og CVK er placeret korrekt og at ventriklen er aflastet. Kliniske observationer i det postoperative forløb indbefatter drænproduktion, osscillation i drænet, samt at sonden ikke er stoppet af koagel el. lign.

 

###TABEL_1###

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

1: Kofoed SC et al. Sygdomsfri langtidsoverlevelse after makroradikal operation for cancer oesophagi/cardiae. Ugeskr Laeger 2010; 172(21): 1597-1602

Tilbage til top


Bilag

Lungeseparation og eenlungeventilation.doc

Tilbage til top