Visitation til - og udskrivelse fra Intensiv Terapi Afsnit Y13 (BIB)

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Indikationer og kontraindikationer for intensiv behandling afgøres af ansvarshavende læge ved ITA.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Vejledningen henvender sig til læger på Intensiv Terapi Afsnit (ITA) 13, Rigshospitalet - Glostrup.

Beskriver visitationsprincipper for Intensiv Terapi Afsnit 13. Der beskrives overordnede kriterier for modtagelse af patienter fra andre afdelinger på matriklen, tilbageflytning af patienter til primære speciale afdelinger samt modtagelse af patienter fra andre hospitaler.

Tilbage til top

Definitioner

Niveau 3 Intensiv afsnit: Intensiv afsnit, der udfører særlig avanceret og sjældent forekommende intensiv medicinsk terapi og behandler patienter med alle typer organsvigt.

Niveau 2 Intensiv afsnit: Intensiv afsnit, der behandler patienter med de typer organsvigt, der forekommer på hospitalet, og som ikke kræver overflytning til niveau 3 afsnit.

Niveau 1 Intensiv afsnit: Intensiv afsnit, der behandler patienter med moderat organpåvirkning, som ikke kræver overflytning til behandling på højere niveau.

Stamafdeling: Den afdeling, der har det lægelige ansvar for den aktuelle kontakt, og som har ansvaret for journalføring samt gennemførelse af de krævede registreringer og indberetninger.

Primærspeciale-afdeling: Den afdeling som behandler/varetager patientens mest betydningsfulde organsvigt/diagnose.

ITA:  Intensiv Terapi Afsnit.

MAT: Mobilt akut team

SP: Sundhedsplatformen

AKI: Acute kidney injury

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Overordnede kriterier

Anæstesiologernes opgaver i forbindelse med intensiv terapi omfatter undersøgelse, diagnostik og behandling af patienter indlagt i Intensiv Terapi Afsnit 13.
Desuden tilsyn samt bistand i forbindelse med andre akut syge patienter på Rigshospitalet Glostrup. Anæstesiologerne varetager endvidere lægelige opgaver på afsnit 14 og 24 (RCØ).

Intensiv Terapi Afsnit 13 er en multidisciplinær enhed (Niveau 2 intensivt afsnit) bestående af aktuelt 4 - 5 sengepladser. Indlagte patienter har intensiv afdeling som stamafdeling, men skal sideløbende være tilknyttet et stamspeciale (Primærspeciale – afdeling) på Glostrup matriklen.

Ansvar og kompetence for visitation af patienter til intensiv terapi ligger hos afsnittets læger. Behandlingen på ITA ledes og koordineres af afsnittets læger og den afsnitsansvarlige overlæge.

Intensiv behandling tilbydes patienter med truende eller manifest potentielt reversibel påvirkning af ét eller flere organsystemer, som er af en sådan sværhedsgrad, at observation og behandling ikke kan gennemføres på en almindelig sengeafdeling.

Enkelte patienter behandles dog selvom de ikke opfylder kravet om reversibilitet; det drejer sig primært om patienter, der tilhører RCØ’s patientklientel, f.eks. patienter med muskeldystrofi og nogle patienter med ALS.

Indikationer og kontraindikationer for intensiv behandling afgøres af ansvarshavende læge ved ITA.

Ved uenighed mellem primærspeciale-afdeling og ITA har den ansvarshavende speciallæge på intensivafsnittet den endelige visitationsret. Ved behov kan den afsnitsansvarlige overlæge på afsnit 13 inddrages. Afvisning af patienter til intensiv terapi begrundes i patientens journal (SP)

Indlæggelse og udskrivelse af patienter sker efter aftale mellem læge fra primærspeciale-afdelingen og læge ved ITA. 

Information herom skal altid tilgå ansvarshavende sygeplejerske ved ITA (personsøger 30 617).

 

Visitation af patienter til intensiv terapi

Hovedindikationer for overflytning af patienter til intensiv terapi afsnit 13:

  • Traumatisk hjerneskadet patient til tidlig neurorehabilitering (NISA forløb)
  • Truende eller manifest svigt af livsvigtige organfunktioner ofte forårsaget af
    • infektion
    • forgiftning
    • medicinske tilstande (KOL i excerbation, svær astma, pneumoni, hjertesvigt, svære abstinenstilfælde, ketoacidose (med pH < 7,20 og BE < -10 mmol/l)
    • neuromedicinske tilstande med organsvigt
      Samt
  • præoperativt eller postoperativt behov for intensiv overvågning og/eller behandling
  • patienter med specielle overvågningsbehov, f.eks. patienter til Fosphenytoinloadning (De lægelige opgaver i forbindelse med denne patientgruppe varetages som udgangspunkt af neurolog)

 

Fysiologiske kriterier, der udløser stillingtagen til intensiv terapi

  • respirationsfrekvens < 8 eller > 30
  • stridor
  • iltmætning < 90% trods ilttilskud på iltbrille eller maske
  • systolisk BT < 90 mm Hg
  • puls < 40 eller > 130
  • samlet diurese < 50 ml de sidste 4 timer
  • konfusion, uro, hallucinationer eller bevidsthedssvækkelse udviklet hos pt. uden tidligere symptomer
  • sepsis eller septisk shock
  • accidentiel hypotermi med kernetemperatur < 33.

 

Modtagelse af patienter fra andre afdelinger på matriklen:

Tilsyn på andre afdelinger på hospitalet

Tilsyn skal altid journalføres, mundtlig rådgivning er også ansvarspådragende, hvorfor journalføringen altid bør foregå.

Anfør altid i journalnotatet, hvis pt. skal revurderes og evt. kriterier herfor, hvem foretager revurderingen (primært læge fra afdelingen eller intensivlæge), samt tidspunkt for denne revurdering.

Hvis det vurderes, at patienten ikke er kandidat til intensiv terapi, skrives et notat med begrundelse i SP.

Ved MAT – kald er det en intensiv læge og en specialuddannet intensiv sygeplejerske, der i fællesskab med læge og sygeplejerske fra primærspeciale afdeling, vurderer patienten.

Ved indlæggelse på intensiv afdeling anvendes indlæggelses navigator i SP.

Journal (SP)

  • fra skadestuen/modtagelsen udfærdiger vagthavende læge fra det primære speciale indlæggelsesjournal i SP.
  • fra operationsgangen skal såvel operatør som anæstesiolog udarbejde et kort resume af operationsindikation, operationsforløb og anæstesiforløb.
  • fra sengeafdelingen anfører primærspecialets læge aktuelle hovedproblem(er).

 
Primærspecialets læger tilser dagligt deres tilknyttede patienter inden kl. 13.00. Tilsynet skal normalt foregå sammen med ITA lægen og resultere i stillingtagen til behandlingsniveau og behandlingsplan. Beslutninger journalføres i SP.

 

Tilbageflytning af patienter til primærspeciale afdeling: 

Der foreligger en kontinuerlig vurdering af indikationen for intensiv behandling. En patient kan overflyttes, når den fysiologiske tilstand er stabil, og patienten på betryggende vis kan varetages af primærspeciale-afdeling. Ønsker primærspeciale-afdeling at deres patient overtages af andet speciale ved udvisitering fra intensivafsnittet, påhviler det primærspeciale-afdeling at etablere aftale herom.

Normalt er det en fælles beslutning mellem Intensiv afsnit og primærspeciale-afdeling/anden relevant afdeling, at intensiv behandling ikke længere er nødvendig. Da patienters habituelle fysiologiske parametre på baggrund af kronisk sygdom kan variere, vil fysiologiske udskrivningskriterier kun være vejledende.
Fysiologiske kriterier der udløser stillingtagen til visitering til primærspeciale-afdeling:

  • Respirationsfrekvens 12-20 min.
  • Iltmætning > 92% på åbne iltbehandlingssystemer med tilført iltfraktion under 40%
  • Systolisk BT > 110 mm Hg
  • Diureser > ½ ml/kg i timen hvis patienten ikke har AKI
  • Glasgow Coma Scale > 12
  • Ikke behov for akutte infusioner: Blod, inotropi, Cordarone etc.
     
    Primærspeciale-afdeling er forpligtiget til at modtage patienten, med mindre andet er aftalt på forhånd.
    Før udskrivelse af patienten fra intensivafsnittet kontaktes den modtagende afdelings ansvarshavende læge på speciallægeniveau (i vagten den vagthavende læge) og ansvarshavende sygeplejerske.  De behandlingsmæssige og plejemæssige forhold vedrørende patienten gennemgås.
    Tilbageflytning af patient til primærspecialeafdeling kan foregå hele døgnet, men bør fortrinsvis ske i dag tiden.

 

Modtagelse af patienter fra andre hospitaler

Ved henvendelse fra andre hospitalers intensivafdelinger med anmodning om overflytning hertil afgør ansvarshavende ITA-læge i samarbejde med ansvarshavende intensiv sygeplejerske, hvorvidt der er kapacitet til modtagelse, før accept gives til henvisende hospital.

Inden overflytning af en intensivpatient fra et andet hospital, skal det speciale, der skal varetage behandlingen af patientens primære sygdom informeres af henvisende primærspeciale fra henvisende hospital.

Der modtages udelukkende patienter med problemstillinger, som kan varetages på betryggende vis af hospitalets primærspecialer.

Der skal ved overflytning som minimum gives information om patientens sygdom, behandling, medicin, monitoreringsniveau og behov for isolation.

Ansvaret for patienten under overflytning forbliver, hvis andet ikke aftales, hos henvisende hospital.

 

Prioritering

Det er vigtigt, at ITA ikke påtager sig opgaver udover, hvad der på forsvarlig vis kan løses med den på det givne tidspunkt til rådighed stående lægelige, plejemæssige og teknologiske kapacitet.

Den nødvendige løbende prioritering mellem patienter foretages af den ansvarshavende læge / overlæge ved ITA i samarbejde med ansvarshavende sygeplejerske. Der foretages som minimum opdatering ved hvert vagtskifte og altid ved behov, f.eks. overbelægning.

Prioritering baseres på sandsynligheden for udbytte ved intensiv terapi.

Prioritet 1 patienter er kritisk syge patienter med svigt af et eller flere organsystemer, f.eks. patienter som har brug for intensiv terapi i form af respiratorbehandling eller infusion af vasoaktive medicamina.

Prioritet 2 patienter er patienter, der på indlæggelsestidspunktet ikke er kritisk syge, men som har behov for intensiv observation og pleje, og hvor behov for intensiv terapi kan opstå umiddelbart.

Prioritet 3 patienter er kritisk syge ustabile patienter, hvis tidligere helbredstilstand, underliggende eller akutte sygdom, enten alene eller i kombination, gør det overvejende usandsynligt, at intensiv terapi vil være til gavn for patienten.

Ved manglende behandlingskapacitet træder ovennævnte prioritering i kraft.

Prioriteringen foretages så vidt muligt i samarbejde med det primære speciales ansvarshavende læger.

I de tilfælde, hvor ITA - lægen finder, at der hos en patient er indikation for intensiv terapi, men ikke råder over en ledig behandlingsplads, skal ITA-lægen udvirke, at der skaffes en behandlingsplads, evt. ved overflytning af en patient til anden intensiv afdeling.

 

Personaleressourcer

Intensivholdet af læger i dag tid på hverdage, består af 2 læger, (heraf mindst 1 speciallæge) som varetager de intensive funktioner i samarbejde med den afsnitsansvarlige overlæge og det øvrige personale.

Endvidere er der tilknyttet en anæstesisygeplejerske til assistance ved eksterne funktioner.

Speciallægerne har i samarbejde med den afsnitsansvarlige overlæge det overordnede lægelige ansvar for diagnostik, behandling og visitation.

 

Intensivafsnit som stamafdeling

Patient flow i intensivafsnit skal sikres, så kritisk syge patienter med behov for intensiv behandling kan modtages.

Den afdeling hvor patienten er modtaget fra har forpligtigelse til at modtage patienten igen, når patienten er færdigbehandlet på Intensiv afsnit.

Modtages patienten fra et andet hospital på behandlingsindikation er det specialet som varetager patientens primærsygdom, som har forpligtigelse til at modtage patienten når patienten vurderes færdigbehandlet på intensivafsnittet.

Modtages patienten fra et andet hospital på baggrund af kapacitetsmangel er det specialet som varetager patientens primærsygdom, som har forpligtelse til at modtage patienten, når patienten vurderes intensiv færdigbehandlet. Intensivafsnittet vil i behandlingsforløbet, hvis dette er i patientens tarv, forsøge at tilbageflytte patienten til den Intensiv afdeling, hvorfra patienten er modtaget.

Den modtagende afdeling kan af behandlingsmæssige årsager med videre aftale visitation til en anden afdeling.

 

Udskrivelse

Ved udskrivelse indenfor Regionen følges flytte Navigator i SP.

Ved udskrivelse udenfor Regionen følges udskrivelses Navigator i SP.

 

MORS

Ved Mors følges mors Navigator i SP. 

  • ITA-lægen konstaterer dødsfaldet og noterer dødstidspunktet og ” umiddelbare dødsårsag ” i SP.
  • ITA-lægen anfører i journalen om pårørende (med navns nævnelse) har nedlagt sektionsforbud/tilladt obduktion.
  • Der udarbejdes mors notat (revideret resume, som anvendes til epikrise til egen læge)
  • ITA-lægen underretter primærspeciale afdelingens læge om dødsfaldet

 

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Indikationer og kontraindikationer for intensiv behandling afgøres af ansvarshavende læge ved ITA.

  • Ansvar og kompetence for visitation af patienter til intensiv terapi ligger hos afsnittets læger. Behandlingen på ITA ledes og koordineres af afsnittets læger og den afsnitsansvarlige overlæge.

  • Ved uenighed mellem primærspeciale-afdeling og ITA har den ansvarshavende speciallæge på intensivafsnittet den endelige visitationsret. Ved behov kan den afsnitsansvarlige overlæge på afsnit 13 inddrages. Afvisning af patienter til intensiv terapi begrundes i patientens journal (SP)

  • ​Intensivlægen beslutter hvornår patienten er færdigbehandlet på intensiv terapiafsnit
  • Intensivlægen beslutter i samarbejde med lægen fra primærspeciale-afdeling overflytning fra intensivterapi afsnit til primærspeciale-afdeling.
  • Intensivlægen skriver Flytningsnotat og – plan.
  • Intensivlægen har ansvar for at ajourføre medicin.
  • Intensivsygeplejerske skriver plejerelevant Flytningsrapport og EWS scorer.
  • Intensivsygeplejersken har ansvar for at patient er oplyst om de væsentlige forskelle, der er på en intensiv afdeling og en primærspeciale-afdeling i forhold til observation og akut behandling og at dette er indgået i beslutningen om at patienten er færdigbehandlet på intensiv.
  • Intensiv sygeplejerske ledsager patienten til primærspeciale-afdeling.
  • Intensiv sygeplejerske giver afdelingens modtagende sygeplejerske relevant mundtlig rapport med fokus på patientens nuværende behov og udfordringer.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag