Hudpleje omkring stomi

Al pleje og behandling dokumenteres i Sundhedsplatformen.

Forbinding omkring sonden er ikke nødvendig.

Der vaskes omkring sonden med vand og uparfumeret og pH neutral sæbe. Tørres efterfølgende godt. Anvend eventuelt vatpinde og gazestykker.

Hudomgivelserne vurderes for tegn til

  • Infektion
  • Sivende ventrikelsekret (dette forebygges ved, at pladen er i hudniveau)
  • Iskæmi/tryksår
  • Hypergranulationsvæv (kan toucheres med Lapis, fjernes mekanisk eller behandles med steroidsalve)
  • Tegn på svamp

Brusebad kan foretages 48 timer efter sondeanlæggelsen.

Pladesonde: De første 14 dage: Vaskes forsigtigt under pladen, uden at pladerne løsnes. Efter 14 dage: Når kanalen er veletableret, kan pladen løsnes i forbindelse med rengøring.

Ballonsonde: De første 4 uger: Der vaskes forsigtigt under den hvide plade uden at den forskubbes.

Efter 4 uger: Den hvide plade kan forskubbes langs sonden, således, at man bedre kan rengøre.

 

 

Fiksering og kontrol af sondernes beliggenhed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Displaceret sonde

 

 

 

 

 

 

Tilstoppet sonde

 

 

 

 

Skift af sonde

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

Sonden falder ud

 

 

 



Eller ballonen springer

 

 

 

 

Ballonen kan ikke tømmes

 

 

 

 

Mørkfarvet sonde

 

Ballonsonder: Ballonen fastholdes i mavesækken med 3 små ankre, som via tråde er fikseret med 3 knapper, på maveskinnet. Disse sikrer, sammen med den lille hvide plade, en korrekt opklæbning af ventriklen til bugvæggen, så der dannes en lukket kanal fra ventriklen til bugvæggen. Knapperne må ikke drejes, men selve sonden, med den lille hvide plade, skal drejes 360 grader fra begyndelsen, for ikke at gro fast. I de første 4 uger skal man dog være opmærksom på at lade pladen forblive i hudniveau. De tre knapper er fæstnet med selvopløselige tråde og vil falde af efter 2-5 uger. Det er acceptabelt hvis en enkelt falder af tidligere. Sker det for flere, skal kirurgen kontaktes.

Vandet skal skiftes i ballonen x 1 ugentligt. Dette dokumenteres i Sundhedsplatformen.

Pladesonder: De første 14 dage, hvor kanalen mellem ventrikel og hud etableres, holdes udvendig og indvendig fikseringsplade tæt sammen således, at ventriklen hæftes til bugvæggen. Vær opmærksom på at sikre en afstand på 2-3 mm mellem udvendig plade og huden for at undgå tryk. Sonden med pladestykket skal dog drejes forsigtigt 360 grader, for at sonden ikke skal ”gro fast”. Vær dog opmærksom på, at pladen ikke må løsnes. Markeringen, af hvor sonden er i hudniveau, skal kontrolleres og dokumenteres i Sundhedsplatformen. Efter 14 dage kan pladerne løsnes.

Markeringen, af hvor sonden er i hudniveau, skal dagligt kontrolleres og dokumenteres i Sundhedsplatformen.

 

Stop indgift af sondemad.

Har sonden forflyttet sig i forhold til markeringen, eller er der i øvrigt mistanke om displacering, skal der foretages stiks af ventrikel aspirat. pH bør være <3.

En Urinstiks kan anvendes til formålet. Alternativt kan der foretages en røntgenundersøgelse (med vandig kontrast).

 

Fremmedlegemer må aldrig indføres i sonden, da det kan medføre perforation af sonden, eller ultimativt ventriklen. Samlerør kontrolleres og renses. Forsøg at skylle sonden med kulsyreholdig danskvand, eller ananasjuice (enzymerne i juicen kan opløse propper).

Ved totalt stop: Hvis stop er lokaliseret yderst i sonden, afklippes denne del og ny konneksion monteres. Alternativt foretages sondeskift.

 

 

Pladesonde: Der er ingen videnskabeligt begrundede tidsintervaller for skift af sonde. Principielt kan en sonde ligge, så længe den fungerer. Sondeskift kan f.eks. begrundes i tilstopning el. lækage.

Ballonsonde: Sonden kan holde i op til 6 måneder afhængig af mavesyremængde, medicinforbrug, sondemadstype og hvilke manipulationer sonden har været udsat for. En ballonsonde kan skiftes af brugeren eller personalet.

Procedure:

Ny sonde pakkes ud. Batchnummer klæbes ind i patientens sondebog (bliver udleveret ved anlæggelsen), Ballon tjekkes for utætheder med vand. Tøm ballon igen, men lad sprøjten sidde i ballonporten – mærket BAL. Husk ar ballonporten skal drejes ned i ventilen for, at den åbnes. Træk fikseringspladen (på MIC-G) op og ned et par gange, og lad den sidde et godt stykke oppe på sonden.

Gammel sonde. Tøm ballonen for vand og træk sonden ud med et konstant træk, mens en hånd hviler på maven nær stomaet. Der mærkes ofte en smule modstand, hvilket er normalt. Sonden kasseres.

Anlæggelse. Huden renses godt. Den nye sonde placeres i stomaet med et konstant tryk. Der vil igen mærkes en smule modstand, hvilket er normalt. Fyld ballonen op med 5 ml. sterilt vand. Træk sonden til, og skub den hvide fikseringsplade ned på plads til hudniveau.

 

Pladesonde: Indenfor 14 dage efter anlæggelse: Sonden skal genplaceres i generel anæstesi

Efter 14 dage: Et blødt kateter (f.eks. urinkateter) indføres straks i gastrostomien, så denne hol­des åben. Kontakt herefter opvågningsafsnittet Y 23 (###NAVN###) for yderligere plan.

 

Ballonsonde: indenfor de første 4 uger, skal der straks anlægges en ny sonde. Opvågningsafsnittet Y 23 (###NAVN###) kontaktes. Da stomaet meget hurtigt vokser sammen, skal det holdes åbent med den gamle sonde, alternativt et blødt Foley urinkateter.

Efter 4 uger kan sygeplejersken selv anlægge ny sonde.

 

 

Det skal sikres, at sprøjten er drejet ordentligt ned i ballon porten, da ventilen ellers ikke vil åbne.

Der kan være sondemad i porten, så rens ventilen med fugtig vatpind.

Der kan opstå vakuum i forbindelse med tømning af ballonen. Put max. 1 ml ekstra vand i sonden og tøm det efterfølgende.

 



Mavesyren vil med tiden farve ballonen og sonden mørk. Dette har normalt ingen betydning.