Overbelægning på Intensiv Terapi Afsnit Y13 (BIB)

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Formål

Sikre fortsat optimal behandling af patienter, der har behov for intensiv terapi og /eller overvågning når den normale behandlingskapacitet på Intensiv Terapi Afsnit 13 overskrides, under hensyntagen til tilstedeværende ressourcer.

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Vejledningen henvender sig til læger og sygeplejersker ansat på Intensiv Terapi Afsnit 13 Rigshospitalet - Glostrup, og angiver retningslinier for håndtering af overbelægning på afsnittet.

Tilbage til top


Definitioner

Overbelægning, herved forstås mere end fem (fire) indlagte intensiv patienter på afsnittet.

Optimal behandling, herved forstås den kvalitet der normalt ydes på afsnittet.

Ansvarshavende intensivlæge, herved forstås den anæstesiologiske speciallæge i vagten.

Primærespeciale-afdeling : Den afdeling som behandler/varetager patientens mest betydningsfulde organsvigt/diagnose.

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Ved overbelægning er der flere muligheder:

  1. Overbelægningen håndteres på intensiv uden indkaldelse af ekstra mandskab.
  2. Patienter udskrives til primærspeciale-afdeling.
  3. Patienter indlægges på opvågningsafsnit (hverdage kl. 08 – 23.00).
  4. Patienter overflyttes til intensiv afdeling på andet hospital.
  5. Der indkaldes ekstra personale på intensiv eller anæstesipersonale som ressourceperson i kortere perioder – jvfr. Samarbejdsaftale GLO Samarbejdsaftale mellem anæstesiafsnit, opvågningsafsnit 23 og Intensiv Terapi Afsnit 13

Ved manglende behandlingskapacitet træder nedennævnte prioritering af allerede indlagte og kommende patienter i kraft.

Prioritering af patienter foretages af den ansvarshavende intensivlæge i samarbejde med ansvarshavende sygeplejerske og primærspeciale afdelings læge. Prioriteringen baseres på sandsynligheden for udbytte ved intensiv terapi.

Prioritet 1 patienter er kritisk syge patienter med svigt af et eller flere organsystemer, f.eks. patienter, som har brug for intensiv terapi i form af respiratorbehandling eller infusion af vasoaktive medicamina.

Prioritet 2 patienter er patienter, der på indlæggelsestidspunktet ikke er kritisk syge, men som har behov for intensiv observation og pleje, og hvor behov for intensiv terapi kan opstå umiddelbart.

Prioritet 3 patienter er kritisk syge ustabile patienter, hvis tidligere helbredstilstand, underliggende eller akutte sygdom, enten alene eller i kombination, gør det overvejende usandsynligt, at intensiv terapi vil være til gavn for patienten.

I de tilfælde, hvor intensivlægen finder, at der hos en patient er indikation for intensiv terapi, men ikke har en ledig behandlingsplads til rådighed, skal intensivlægen udvirke, at der findes en behandlingsplads, evt. ved overflytning af patienten eller anden patient til anden intensiv afdeling.

 

Ovenstående løsning a.

Kan baseres på, at kvaliteten kan opretholdes, hvilket medfører, at den oftest kan anvendes i kortere tid, og når behandlingstyngden hos de øvrige patienter ikke kræver udnyttelse af alle ressourcer. Det er vigtigt, at beslutningen træffes i enighed mellem ansvarshavende intensivlæge og ansvarshavende sygeplejerske på intensiv.

Løsning b.

Anvendes i samarbejde mellem ansvarshavende intensivlæge og primærspeciale-afdelings relevante læge (kan være bagvagt, afsnitsansvarlig eller i vagten den læge, ansvaret er delegeret til).

Løsning c.

Kan overvejes til ikke-respirator krævende intensivpatienter (invasiv og non-invasiv). Hvis der ligger intensivpatienter på opvågningsafsnittet i aftenvagten skal ansvarshavende intensivlæge senest kl. 21 træffe beslutning om det videre forløb.

 

Procedurer ved overflytning til opvågningsafsnittet.

Vagthavende intensivlæge kontakter ansvarshavende sygeplejerske på opvågningsafsnittet for at afgøre

1. Om der er kapacitet til at behandle pågældende patient på opvågningsafsnittet, og i givet fald

2. Hvornår overflytningen kan ske.

Den ansvarshavende opvågningssygeplejerske informerer herefter den vagthavende læge på anæstesien.

Stuegang, behandlingsplan og journalføring påhviler intensivlægerne, med mindre andet specifikt aftales.

Specielt påhviler det lægen at give detaljeret mundtlig og skriftlig beskrivelse af behandlingsplanen, herunder medicinordinationer, til sygeplejersken på opvågningsafsnittet.

Instruktioner om og detaljerne i sygeplejen, herunder alle former for overvågning/monitorering, gives af intensivsygeplejersken til sygeplejersken på opvågningsafsnittet.

Det må påregnes, at opvågningssygeplejersker, der passer intensivpatienter, har behov for tættere supervision.

Afvikling af operationsprogrammet
Afvikling af operationsprogrammet sker under hensyntagen til plads- og personalesituationen på opvågnings- og intensivafsnittet.

Patientregistrering i SP jf. gældende retningslinjer.
 

Patientregistrering i IntAdm
Ved overflytning til opvågningsafsnittet fortsættes registrering, dog således at feltet ”Gruppe” på indlæggelseskortet ændres til ”Opv”.

 

Løsning d.

ITA lægen kontakter anden intensiv afdeling og finder om muligt en ledig plads. Primærspeciale-afdeling på Glostrup underrettes også om overflytningen. Ledsagelse af patienten sker med AMK.

Løsning e.

Hvis der i en kort periode i løbet af vagten opstår behov for hjælp, kan anæstesisygeplejersken tilkaldes, såfremt der ikke er operativ eller anden akut aktivitet. Anæstesisygeplejerskens hjælp vil være af assisterende karakter og altid i samarbejde med intensivpersonalet

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top