Critical Illness PolyNeuropati og Myopati (CIPNM), og Guillain-Barré syndrom (GBS) i Intensiv Terapi Afsnit Y13. Y13 (BIB)

Resume
Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Baggrund
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

 

Resume 

Siden 1977 har det været kendt, at patienter indlagt på intensiv terapis afsnit, udvikler en klinisk tilstand tilstand med reduceret neuromuskulær funktion betegnet critical illness neuropati (CIP) og/eller critical illness myopati (CIM).
I klinisk praksis ses ofte en overlapning af disse to tilstand og samlet set benævnes tilstanden (CIPNM).
CIPNM er en hyppig og seriøs komplikation til intensiv terapi, der er associeret med forlænget respiratorbehandlings tid, indlæggelses tid, rehabilitering og dermed øget økonomiske omkostninger.

Selvom CIPNM ofte forbliver uopdaget i klinisk praksis vil op til 80 % af kritiske syge patienter og op til 100 % med SIRS/SEPSIS og multiorgansvigt (MOF) udvikle tegn på CIPNM.

Optimering af behandlingen hos patienter med SIRS/SEPSIS, medfører større overlevelse i den akutte fase, og dette giver større risiko for udvikling af CIPNM.

Formål

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Vejledningen henvender sig til alt klinisk personale ansat på Intensiv Terapi Afsnit 13 Rigshospitalet - Glostrup

Vejledningen omhandler diagnosticering, pleje og behandling af patienter ramt af CIPNM, der kræver indlæggelse i på Y13.

Guillain-Barré er taget med i vejledningen, da dette ofte i afdelingen bliver blandet sammen med CIPNM.
Guillain-Barré er en sjældent forekommende form for polyneuropati, der adskiller sig fra CIPNM på væsentlige punkter m.h.t. undersøgelsesfund og behandling, men som stort set vil kræve den samme pleje i intensivt regi.

Tilbage til top


Definitioner

CIPNM: Critical Illness PolyNeuropati og Myopati.

CIM: En akut påstået myopati, som er defineret ved tab af tykke filamenter/ myosine og atrofi af type 2 fibre, som primært giver proximal svaghed og eventuel reduktion af muskelfibrenes evne til at respondere på stimuli.

CIP: En akut opstået neuropati, kendetegnet ved en axonal degeneration af både motoriske og sensoriske nervefibre, hvilket resulterer i primært distal svaghed.
Både CIP og CIM påvirker de dybe sene reflekser hvor i mod ansigtsmuskulatur sjældent bliver påvirket.
Tydelig klassificering af critical illness er vanskelig grundet inkonsekvent rapportering, test og terminologi i den eksisterende litteratur, og der er derfor mange betegnelser for ”svaghedssyndromer”. Denne vejledning benytter sig af begrebet CIPNM for at dække hele spektret.

Se i øvrigt bilag over de forskellige betegnelser.

GBS: Guillain-Barré Syndrom. Syndromet dækker også her flere betegnelser, men der er i litteraturen enighed om at anvende GBS som en fællesbetegnelse.
Se i øvrigt bilag over de forskellige betegnelser.

CSF: Cerebro spinal væske

Campylobacter: Sygdomsfremkaldende tarmbakterie.

Tilbage til top

Baggrund

CIPNM:

Årsagerne til CIPNM er til dags dato ikke fuldt ud klarlagt. Flere risiko faktorer er identificeret med varierende grad af evidens. Herunder SIRS, sepsis, høj APACHE 3 score, MOF, hyperglykæmi, immobilitet, lav s-albumin, kvindekønnet, hyperosmolalitet, parenteral ernæring og eventuelt brugen af steroider og neuromuskulær blokker. Der udover kan muskel tab pga. primært immobilitet forværre tilstanden yderligere.

GBS er en autoimmun sygdom der typisk opstår efter en infektion, diarré (forårsaget af Campylobacter), kirurgisk indgreb eller vaccination.


Fremgangsmåde

Diagnosticering af CIPNM og GBS

CIPNM:

GBS:

Neurofysiologisk undersøgelse

EMG (ElektroMyoGrafi) udføres af neurofysiologisk afdeling.
Der går som regel 2-3 hverdage fra undersøgelsen er bestil, til den udføres.

Symptomer og kliniske fund

CIPNM:

GBS:

Terapi:

CIPNM:

Forebyggelse af risikofaktorerne og behandling af den tilgrundliggende sygdom, er obligatorisk.

På nuværende tidspunkt findes der 4 mulige behandlingsmetoder til at forebygge og behandle CIPNM; a) intensiv insulin terapi, b) minimal sedation, c) tidlig fysioterapi og træning og d) elektrisk muskelstimulation.
Den mest optimale måde at behandle CIPNM, er at sætte ind med flere strategier samtididigt.

GBS:

Immunoglobulin intravenøst OG plasmaforese (kræver overflyttelse til Rigshospitalet - Blegdamsvej). Effekten af de to behandlingsformer er sammenlignelige, og der er ikke i litteraturen evidens for, at det ene virker bedre end det andet, men indenfor de sidste 5 -10 år, er man begyndt at gøre begge dele.

Prognose:

CIPNM:

GBS:

Sygepleje

Generelt om plejen til CIPNM og GBS patienter:

Cerebralt

Mobilisering/ decubitus profylaxe

Patientens rehabilitering er en interprofessionel indsats imellem læge, sygeplejerske, fysio- og ergoterapeut og portør, der samarbejder om såvel kort- som langsigtet rehabiliteringsstrategi med patientens ressourcer i fokus. Fysioterapi behandler ikke årsagen til CIPNM, men fremmer rehabiliteringen.

Fysioterapi hurtigt i forløbet, kan bedre patientens udkomme m.h.t. fremtidig bevægelighed og mén. I starten vil der være tale om passive øvelser, der udvides til aktive øvelser efterhånden som patienten får sin bevægelighed tilbage.
Så snart diagnosen er stillet, bestilles fysioterapi hvis dette ikke allerede er iværksat, og sammen med fysioterapeuten udarbejdes en mobiliseringsplan. Planen skrives i SundhedsPlatformen i notat "Patientplannotat".
Planen skal tilgodese patientens udholdenhed og styrke, og udnyttelse af patientens egne ressourcer og bevægelighed.
Patienten placeres på en trykaflastende madras hvis de opfylder kriterierne ved hjælp af Braden Risk Scale.
Gode råd fra fysioterapeuten vedrørende lejring:

Respiratorisk

Abdominalt/ ernæring

Renalt

I den initiale fase af indlæggelsesforløbet på Y13 får patienten anlagt KAD, men det bør overvejes hvorvidt dette er nødvendigt, når patienten er i remission. Eventuel kan man overveje at anvende SIK (Steril Intermitterende Katerisation)

Cirkulatorisk

Pleje og observation af dette, er svarende til andre intensiv patienter, dog kan det nævnes at GBS patienter kan have påvirkning af det autonome nervesystem. Dette kan give cardielle arytmier og labilt blodtryk, som kræver særligt tæt observation.


Plejeplaner etc.

Plejeplaner skrives i "Patientplannotat" i SundhedsPlatformen.
Afsnit 13 har skabelon som hjælp til strukturering af Patientplannotat skrivning, men kan naturligvis tilpasse den enkelte patients behov. For at skabe overblik, anbefales det, at så kortfattet og letlæseligt som muligt.

Patientplannotatet revideres løbende, så det fremstår opdateret og aktuelt.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

Tilbage til top


Bilag

Betegnelser for ”svaghedssyndromer” og syndromer der har GBS som fællesbetegnelse:

 

###TABEL_1###

Tilbage til top