MultiFiltrates indstillingskapacitet gældende for CVVHD
Tips og tricks
Oversigt over molekylestørrelser.
CVVHD flowdiagram.
Genveje til indhold
Instruksen henvender sig til læger og sygeplejersker, som arbejder på Intensiv Terapi Afsnit 13 Rigshospitalet - Glostrup.
Instruksen omhandler CRRT modus CVVHD = hæmodialyse, hvor dialysen udelukkende foregår ved hjælp af diffusions-princippet med citrat-calcium (Ci-Ca) som regional antikoagulans.
Yderligere information om anvendelsen af Ci-Ca findes i instruksen GLO CRRT; regional antikoagulation med CitratCalcium
Instruksen er gældende for patienter indlagt på afsnit 13 med behov for dialyse
Diffusion: Hvis et stof i en opløsning er skævt fordelt, vil dets molekyler tilsyneladende af sig selv bevæges fra højere koncentrationer mod lavere. Det skyldes, at alle molekyler ryster og støder til hinanden. Da sammenstødet sker tilfældigt, medfører dette spredning og efterhånden en jævn fordeling af stoffet i opløsningen. Denne proces kaldes diffusion.
Dialyse: Diffusion gennem små porer i en membran. Da tungere molekyler diffunderer langsomt, aftager transporthastigheden over membranen, når molekylevægten øges. Stigende molekylestørrelse medfører desuden, at dialysemembranens porestørrelse efterhånden begrænser og til sidste forhindrer transport.
Dialysevæsker = Dialysat.
Dialysat: Den væske der anvendes i hæmodialyse, og som løber i modsat rettet strøm af blodet kun adskilt fra blodet via en filtermembran.
CRRT: Continuous Renal Replacement Therapy.
CVVHD: Continuous Veno Venous Haemodialysis (Hæmodialyse)
RIFLE: Risk Injury Failure Loss ESRD (ESRD = End Stage Renal Disease). En måde, at beskrive graden af et nyresvigt på. Udviklet og udarbejdet af Acute Dialysis Quality Initiative group (ADQI).
MultiFiltrate Pro: Afdelingens dialysemaskine.
RIFLE kriterier:
Nyresvigt hos patienter indlagt på Intensiv Terapi Afsnit 13.
Overhydrering:
Medicinoverdosering med dialysabelt toksin:
Gambro Dolphin, 2 lumen, 13 French 15, 20 og 25 cm er standard dialysekateter på afdeling Y13. Indløbsdelen er nyreformet og med større lumen end udløbsdelen for at give bedre flowegenskaber. Dialysekateteret er endvidere coated indvendig.
Placering:
Det optimale anlæggelsessted er bestemt af tromboserisiko, infektionsrisiko, mulig adgangsvej og funktion. Prioriteringsrækkefølge:
Hvis pt. allerede har CVK i vena jugularis interna dxt. kan man vælge at:
Dialysekateterets længde:
V. jugularis dxt. og v. subclavia dxt. 15 eller 20 cm
V. jugularis sin. og v. subclavia sin. 20 cm.
V. femoralis 25 cm
Korrekt kateterlængde er vigtig fordi:
Anlæggelse:
Skyl af dialysekateter ved dialysepause:
Ved dialysepause skal hvert indløb skylles med 2 x 20 ml NaCl i hver vagt.
Ved genopstart af behandlingen aspireres 5 ml væske/blod på hvert ben, som kasseres. Efterfølgende skylles med 20 ml NaCl i begge ben.
Der hepariniseres ikke rutinemæssigt.
Der vælges CVVHD med Ci-Ca modulet ”Til” og calciumfrie dialysevæsker (Ci-Ca dialysate).
Kan patienten ikke omsætte citrat og får citrat akkumulation, vælges CVVHD UDEN Ci-Ca (Ci-Ca modul ”Fra”), og calciumholdige dialysevæsker – MultiPlus
###TABEL_1###
Blodflow indstilles efter patientvægt (se ovenstående skema), dialysatflow er 1/3 af blodflowet
Hvis S-Carbamid >60 mmol/l er der risiko for dysequilibreringssyndrom (kan give hjerneødem), hvis S-Carbamid reduceres med mere end 20 mmol/døgn.
Man bør i disse tilfælde kontrollere S-Carbamid 2-3 gange pr. døgn og evt. reducere dialyse effektiviteten ved at reducere blodflow og dialysatflow.
Desuden skal kroniske nyrepatienter med en habituel høj S-Carbamid værdi dialyseres med forsigtighed og med hyppige S-Carbamid målinger, da de også har risiko for at udvikle dysequilibreringssyndrom hvis S-Carbamid kommer for tæt eller for hurtigt i nærheden af det normale reference område.
Generelt:
Filterets formål er at agere som nyrernes naturlige glomeruli. Formålet er at filtrere blodet og fjerne partikler op til en vis størrelse (30.000 Daltons), men samtidigt at kunne bibeholde de meget store molekyler, som albumin (70.000 Daltons) og andre proteiner.
Dialysefilteret, som anvendes til Multifiltrate-maskine er et såkaldt polysulfone damp-steriliseret hæmofilter, som er sterilt og pyrogenfrit, hvorfor det har mindre tendens til aktivering af koagulationskaskaden.
Filtertyper:
Fresenius AV1000S – 1,8 m2 anvendes til Ci-Ca CVVHD.
Slangesæt:
Til Ci-Ca CVVHD anvendes KIT Ci-Ca.
(Hvis Citrat-Calcium ikke anvendes pga. citrat akkumulering eller andre årsager, er det stadig KIT Ci-Ca der anvendes.
Ved opsætning af slangesystemet, vælges blot Ci-Ca antikoagulation OFF/fra).
Det ekstrakorporale blodvolumen (filter + slangesæt) er 243 ml blod, når man benytter AV600S og 273 ml når man benytter AV1000S. Dette kan have betydning, hvis patienten ikke får blodet tilbage eksempelvis pga. hurtig ”klotning” af filteret.
Hygiejniske rekommandationer:
Slangesæt og filter skiftes med 72 timers interval. Slangesæt og filter kasseres som risikoaffald. Se i øvrigt CRRT, Hygiejniske retningslinjer vedrørende dialysekateter. Y13 (BIB)
Væsketype:
En af de største udfordringer ved alle ekstrakorporale erstatningsterapier er dannelsen af koagler, kaldet thrombogenicitet. Koaglerne sætter sig i filter og dråbekamre og stopper disse til og umuliggør videre behandling, førend filteret er skiftet.
Thrombogenicitet har flere årsager:
Nogen gange stopper filter og kamre til så pludseligt, at det ikke er muligt at give patienten det blod, der er i det ekstrakorporale kredsløb, retur, og dermed mister patienten ca. 200 - 250 ml af sit blodvolumen. Filterskift påvirker patientens immunforsvar i negativ retning.
For at sikre en ukompliceret og effektiv CRRT behandling, er det derfor nødvendigt med en effektiv antikoagulations (AK) behandling af det blod der cirkulerer i det ekstrakorporale kredsløb.
Der er følgende muligheder for antikoagulation ved CRRT:
Antikoagulans i form af Heparin påvirker ikke kun blodet i CRRT kredsløbet, men også det systemiske kredsløb. Dette kan give potentiel blødningsrisiko hos den i forvejen kritiske syge patient.
Dernæst er heparin kontraindiceret hos den aktivt blødende patient og hos den patient, der har undergået større kirurgi indenfor de sidste 12 timer.
Et yderligere problem med heparin er at nogle patienter udvikler HIT (Heparin Induceret Trombocytpeni). Ved HIT2 er heparin kontraindiceret.
På Intensiv Afsnit 13 anvendes som udgangspunkt Ci-Ca.
Citrat-Calcium:
Antikoagulation ved CVVHD behandling se GLO CRRT; regional antikoagulation med CitratCalcium.
Almindelig tromboseprofylakse med fraktioneret heparin (Klexane, Innohep eller Fragmin) anvendes efter sædvanlig indikation og dosis.
Heparin:
Kan anvendes ved CVVHD uden Ci-Ca.
Administreres af dialyseapparatet via 50 ml sprøjte med Heparin 500 IE/ml.
Dosering:
Standard 5-15 IE/kg/time, det vil sige:
Ved filterproblemer øges heparindosis til max. 15 IE/kg/t, obs. APTT max. 80.
Ved blødningstendens reduceres heparindosis trods APTT i målområdet.
Monitorering:
APTT tilstræbes 40-60 sekunder.
APTT måles:
OBS. Længerevarende heparininfusion medfører risiko for Heparin-Induceret Trombocytopeni (HIT I eller HIT II), som viser sig ved faldende trombocyttal, samt blødnings-og trombosekomplikationer. Ved klinisk mistanke eller verificeret HIT, skal både heparin og fraktioneret heparin undgås.
Ingen antikoagulation:
Anvendes under CVVHD uden Ci-Ca ved:
Prostacyclin (Flolan)
Efter indførelse af Citrat-Calcium ved CVVHD, vil det ikke være relevant at anvende Flolan som antikoagulation under CRRT behandling.
Ernæring og vitaminer:
Patienter i CRRT taber proteiner, vitaminer og sporstoffer over dialysemembranen. Dette øgede tab skal der kompenseres for i ernæringsplanlægningen
Tromboseprofylakse:
Vanlig tromboseprofylakse bibeholdes.
Lægemiddeldosering ved CRRT er i teorien ganske kompliceret, fordi mange faktorer påvirker clearance af et lægemiddel (proteinbinding, molekylevægt, sievingskoefficient, ultrafiltrationshastighed og fordelingsvolumen). Dette kompliceres yderligere af at kritisk syge patienter ofte har lavt proteinindhold i blodet, hvilket øger fordelingsvolumen af mange lægemidler.
Lægemiddeldosering i praksis, er dog ikke så svært fordi:
Nogle lægemidler doseres efter effekt – f. eks sedativa.
Nogle lægemidler doseres efter plasmakoncentration – f.eks. vancomycin, gentamycin, phenytoin.
CRRT kompenserer for en del af den tabte nyrefunktion, idet man opnår clearance på 20-50 ml/min (ca. 100 ml/min hos raske voksne). Derfor vil doseringen af hovedparten af lægemidler være uændret.
Antibiotika:
Det kan være livstruende for patienterne at være underdoseret med antibiotika. Det gælder derfor, som hovedregel, at antibiotikadosering til patienter i CRRT er i samme størrelsesorden, som til patienter med normal nyrefunktion.
Vær opmærksom på at vancomycin kun udskilles i mindre grad ved CRRT og i øvrigt er nyretoksisk.. Så start op med ca. halv dosis og tag dagligt s-vancomycin.
Når patienten ikke kører CRRT, men fortsat har grad af nyre insufficiens/ lav clearance, skal antibiotika nedjusteres.
Anden medicin:
Digoxin er proteinbunden og udskilles ikke med CRRT. Husk daglig s-digoxin, og reducer/ophør indgift.
1 gang pr. døgn:
Daglige prøver, S-Fosfat, Total Calcium, S-Magnesium.
3 gange pr. døgn (gælder kun ved CVVHD uden Ci-Ca, og med Heparin som AK)
APPT
Er nyresvigtet af en sådan grad, at der er indikation for CRRT, vil det ikke længere være relevant at give diuretika. Hvis der er spontan diurese under en dialyse, er der oftest tale om ”vanddiurese” altså minimal udskillelse af affaldsstoffer, og det tjener derfor ikke noget formål at indgive diuretika så længe dialysen både kan sørge for udskillelse af affaldsstoffer og væsketræk.
Ved akut nyresvigt har nyren forbigående mistet sin autoregulation, og der er tendens til renal vasokonstriktion. Efter afslutning af CRRT vil der være en periode af kortere eller længere varighed (1 – 2 dage) hvor nyren ikke har genvundet sin autoregulationen, og en vis grad af vasokonstriktion vil persistere. I denne ”restitutionsfase” producerer nyren ikke urin, og det vil være uden virkning at indgive diuretika.
Hvis ikke det er gjort, vælges vurderingsskema "CRRT" i SP.
Dialysemaskinen føjes til i aktiviteten vurderingsskema vha "Tilknyt enheder" under ikonet "Skjul/Vis apparaturdata".
Ved behandlingsstart:
Dagligt:
Pr. time:
Ved filterskift
Antal timer der er gået siden dialysesættet/ filteret blev opsat, aflæses på dialysemaskinen og indskrives i rækken "Levetid af slangesæt - aflæst".
Ved behandlingsafslutning:
De aflæste tryk på MultiFiltrate Pro under en Ci-Ca CVVHD behandling vil være markant lavere end ved Præ-Post CVVH. Især retur- og præfiltertryk kan være tæt på 0 mmHg.
Hvis det aflæste returtryk er så lavt, at maskinen alarmerer for lavt returtryk, kan man elevere patientens seng, elevere hovedgærdet og øge blodflowet i en kort periode for at give er større modtryk = øget returtryk. Hjælper dette ikke, kan veneslangen forsigtigt afklemmes en lille smule ved hjælp af en blå plastik pean.
Kapitel lånt fra CRRT klinisk vejledning, BBH
Overfølsomhedsreaktion
Der kan forekomme overfølsomhedsreaktioner overfor stoffer i dialysefiltret.
Symptomer: Urticaria, kvalme, ubehagsfølelse, kraftesløshed, en varm eller brændende følelse i kroppen, svedtendens, vejrtrækningsbesvær og i visse tilfælde blodtryksfald og kredsløbssvigt (anafylaksi).
Behandling: CRRT afbrydes, relevant behandling institueres, evt. konventionel anafylaksi behandling.
Luftemboli/accidental adskillelse af sammenkoblinger
Alle sammenkoblinger skal være fast sammenskruede og helst synlige under behandlingen, idet adskildelse indebærer risiko for kraftig blødning og luftemboli.
Behandling ved luftemboli: CRRT afbrydes. Der gives 100% ilt. Patienten lejres på venstre side i trandelenburg. Aspirer på dialysekateteret.
Tromboser
Tromboserisikoen er afhængig af dialysekatetrets beliggenhed, flowindstillinger, patientens koagulationsstatus samt pleje og håndtering af katetret.
Klotning
Ved alle ekstrakorporale perfusioner er der risiko for klotning i langesystemt og/eller filtret. Årsager til klotning kan bla. være stop af blodpumpen i længere tid, lavt blodflow, høj hæmatokrit, hyperkoagulabel tilstand hos patienten og dårligt fungerende kateter.
Clogging/Second layer
Skyldes tilstopning af dialysefilter med makromolekyler og røde blodceller, resulterende i reduceret membran permeabilitet.Filtration og dialyseeffekten reduceres og trykket over filtret øges.Årsagerne er ikke helt klare, men medvirkende er: Cirkulerende Ci-Ca komplexer, lipider (Propofol og/eller parenteral ernæring) og svær sepsis.
Behandling: Filterskift (På Intensiv Afsnit 13 vælges at skifte hele dialysesættet). Ved hyppige skifte kan man eventuelt ændre CRRT til at køre uden regional AK eller heparin.
Dysækvillibreringssyndrom
Kvalme, opkast og hovepine kan være tegn på begyndende hjerneødem. I alvorlige tilfælde kramper og koma. Ætiologien er uklar, men det skyldes sansynligvis for hurtig rensning af blodet ved høj se-carbamid (>60 mmol/l.) Ved opstart af CRRT i disse tilfælde må der maximalt udskilles 30% af se-Carbamid i løbet af det første døgn.
Infektion/bakteriæmi
Kan skyldes enten kateterrelateret infektion eller kontaminering af CRRT systemet. CRRT afbrydes og slangesystemet skiftes.Seponer evt. dialysekateteret og anlæg et nyt. Der tages blod og eventuelt kateterspids fra til dyrkning og resistens. relevant antibiotisk behandling opstartes.
Udfældninger
Der kan ses udfældninger i returslangen, hvor Ca++,slangen tilkobles. det er Calciumrester.
Behandling: Sættet skiftes ogblodet gives IKKE tilbage.
ieres
Monitorering og dokumentation af CRRT varetages ALTID af uddannet intensiv sygeplejersker, og selve CRRT behandlingen foregår på Intensiv Terapi Afsnit.
Den lægelige ledelse på afsnittet har besluttet, at CRRT ikke er en behandling der tilbydes patienten under operation, og behandlingen pauseres derfor indtil patienten kommer retur fra operation.
Det vil stort set aldrig forekomme, at man vil gå imod dette, og det vil kun ske ved meget tungtvejende argumenter, og kun efter aftale med anæstesiologisk bagvagt og ansvarshavende intensivsygeplejerske. Indikation for CRRT under operation skal altid noteres i journalen
Er der disse tungtvejende årsager til, at CRRT behandlingen skal fortsættes under en operation, varetages behandlingen af intensivsygeplejerske, og da denne ressource midlertidigt tages væk fra afsnittet, skal dette tages med i overvejelserne, om hvorvidt CRRT skal fortsætte under operation eller pauseres.
Lægen:
Sygeplejersken:
CRRT; regional antikoagulation med CitratCalcium. Y 13 (BIB)
CRRT, Hygiejniske retningslinjer vedrørende dialysekateter. Y13 (BIB)
###TABEL_3###
###TABEL_4###
###TABEL_5###