Samarbejdsaftale mellem Afsnit for Bedøvelse, Opvågning og Operation, Afsnit 23, Respirations Center øst, afsnit 14 - BSR og Intensiv behandling, afsnit 13, BIB

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag

 

 

Formål

Vejledningen beskriver overlevering af patienter mellem Opvågning og Operationsafsnit 23 og Intensiv behandling, afsnit 13.

Dertil beskrives muligheden for assistance fra vagthavende anæstesisygeplejerske til Intensiv behandling afsnit 13 og Respirations Center Øst ved midlertidigt ekstraordinært behov i vagtperioden.

  • At løse opgaven gennem et hensigtsmæssigt samarbejde mellem Intensiv behandling, afsnit 13 og Opvågning- og Operation, afsnit 23 ved vagtskiftet mellem aften/nat og nat/dag.
  • Ligeledes at beskrive et hensigtsmæssigt samarbejde mellem Intensiv behandling, afsnit 13, Opvågning og Operation, afsnit 23, Anæstesiafsnit og RCØ i vagtperioden som helhed.  

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Læger og plejepersonale tilknyttet BSR og BIB

Tilbage til top

talte afsnit

Definitioner

Vagtperiode: Aften/Nattevagter fra 15.30 til 7.30 på hverdage, samt døgnvagter fra 7.30 til 7.30 i weekender, dagen efter Kr. Himmelfartsdag og på søgnehelligdage.

I lavaktivitetsperioder som sommer,- efterår – jule og vinterferie er Opvågning og Operation, afsnit 23 åben fra kl. 8-23. Lavaktivitetsperioder defineres år efter år – se endvidere Lejefordelingsplan

https://intranet.regionh.dk/rh/afdelinger-og-klinikker/neuro/bedoevelse-smerter-og-respirationsstoette/praktisk%20information/Sider/lejefordeling,-###NAVN###.aspx

I forbindelse med temadage er der opvågningssygeplejsersker på tilkalde vagt fra 08.00 - 23.00.

Anæstesiberedskabet er én anæstesisygeplejerske i tilstedeværelsesvagt i hele døgnet, anæstesisygeplejersken er en del af husets beredskab og én anæstesisygeplejerske med vagt fra hjemmet efter kl. 18 (Kl. 16 i weekenden og på helligdage) til kl. 07.15 (08.00) næste morgen. Den anæstesisygeplejerske, med tilkald fra hjemmet, indgår som en del af dagbemanding af anæstesiafsnittet på hverdage, helligdage og weekender.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Arbejdsgang i forbindelse med overdragelse af opvågningspatient fra Opvågning og Operation, afsnit 23 til Intensiv behandling, afsnit 13:

  1. Hvis der ligger opvågningspatienter på Opvågning og Operation afsnit 23, hvor det vurderes, at patienten ikke kan overflyttes til stamafsnit inden kl. 23, er det ansvarshavende opvågningssygeplejerske i samarbejde med anæstesibagvagten, der senest kl. 21 vurderer dette. Der gives rapport til intensiv sygeplejerske inden kl. 23 eller efter aftale.
    Patienten skal i så fald overflyttes til Intensiv behandling, afsnit 13 til fortsat opvågningsforløb og kan gå retur til Opvågning og Operation, afsnit 23 kl. 8 den efterfølgende morgen fraset torsdage, temadage og lavaktivitet, hvor tidspunktet er kl. 9 efter konkret telefonisk aftale, såfremt patienten ikke kan gå på stamafsnit.
    Anæstesilægen tilser opvågningspatienten inden morgenkonferencen, og vurderer om patienten kan gå til stamafsnit eller til Opvågning og Operation afsnit 23. Skal patienten retur til Opvågning og Operation afsnit 23, skal opvågningssygeplejersken gå på Intensiv Behandling afsnit 13 og få rapport og følge patienten retur.
  2. Ved travlhed på Intensiv behandling, afsnit 13 må opvågningssygeplejersken kunne forvente overarbejde i forbindelse med overflytningen.
  3. Såfremt der ikke er plads på Intensiv behandling, afsnit 13 til opvågningspatienten ved vagtskifte aften/nat, vil patienten passes af en opvågningssygeplejerske og anæstesisygeplejerske i fællesskab på Opvågning og Operation, afsnit 23. Dette kan forvente at påvirke aktiviteten på Opvågning og Operation, afsnit 23 den følgende dag.
  4. Ved tilbageflytning til Opvågning og Operation, afsnit 23 overgår ansvaret for den fortsatte anæstesiologiske lægelige behandling til anæstesilægerne på operationsgangen. Intensivlægen aflægger rapport til anæstesilægen.
  5. På temadage er der opvågningssygeplejersker på tilkald fra 9-23.

Arbejdsgang og samarbejde mellem anæstesiafsnit og Intensiv Behandling, afsnit 13 med behov for midlertidigt assistance fra anæstesisygeplejerske på Intensiv Behandling, afsnit 13  og Respirations Center Øst, afsnit 14:

  1. Hvis der i vagten opstår et midlertidigt ekstraordinært behov for hjælp på Intensiv Behandling, afsnit 13 eller RCØ, afsnit 14 kan en anæstesisygeplejerske med vagt fra hjemmet tilkaldes, indtil det pågældende stamafsnit har indkaldt personale til dækning af det aktuelt antal normerede senge eller patienten overflyttes til andet afsnit. Dette skal påbegyndes og afklares umiddelbart efter det ekstraordinære behov opstår. Beslutning om behov for assistance af anæstesisygeplejerske træffes af vagthavende anæstesilæge.
  2. Opgaverne aftales af ansvarshavende sygeplejerske på Intensiv Behandling, afsnit 13, RCØ, afsnit 14 og anæstesisygeplejerske i en TIME OUT hvor gensidige forventninger, erfaringer og kompetencer afstemmes.
  3. I akutte situationer kan anæstesisygeplejersken kaldes som vanligt til andre funktioner og forlade det pågældende afsnit. I disse situationer skal ansvarshavende sygeplejerske finde en løsning ud fra aktuelle behov og overtager selv opgaven.
  4. Der skal tages højde for, hvordan ressourcerne fordeles, når der planlægges operationspatienter i vagtperioden og opvågningskapacitet. Dette vil foretages ud fra en samlet vurdering af den vagthavende anæstesibagvagt.
  5. Ved uopsættelig akutaktivitet hvor anæstesisygeplejerske ikke kan yde assistance til Intensiv Behandling, afsnit 13 eller RCØ, afsnit 14, skal det pågældende afsnit selv håndtere den akutte situation.
  6. I tilfælde af fysisk pladsmangel på Intensiv Behandling, afsnit 13 i vagtperioden, kan anæstesipersonalet observere patienten postoperativt på operationsstuen indtil overflytning til stamafsnit eller til mulig plads på Intensiv Behandling, afsnit 13.
  7. I akutte og livstruende situationer assisterer personalet på alle de fire afsnit hinanden i det omfang muligt.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Anæstesiens specialeansvarlige overlæge og sygeplejerske for akutområdet har ansvar for, at vores vanskelige akutborde er opdateret ifølge de seneste guideline og lokale retningslinjer. Bordet, der står på Intensiv behandling, afsnit 13, har afsnittet selv ansvar for bliver opfyldt og tjekket for udløbsdatoer.  

Ang. Skills er det anæstesien, der har ansvar for, at disse bliver gennemført på tværs af afsnittene.                 

De ansvarshavende læger og sygeplejersker på anæstesi-, Intensiv Behandling, afsnit 13, Opvågning og Operation, afsnit 23 og RCØ er ansvarlige for at ovenstående fremgangsmåde efterleves. 

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag