Patienter med CPO, arbejdsgange på Opvågning og Operation, afsnit 23

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Beskrivelse af praktisk arbejdsgang i relation til patienter/pårørende med CPO (KONTAKTSMITTE) i Opvågning og Operation, afsnit 23. Denne vejledning er et supplement til Isolation - kontaktsmitte og dråbesmitte

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Målgruppe: sygeplejersker på Opvågning og Operation, afsnit 23.

Anvendelsesområde: patienter og pårørende med CPO.

Tilbage til top

Definitioner

CPO: Carbapenemase-producerende organisme (multiresistent bakterie)

Tilbage til top

Fremgangsmåde

  • Isolationsplads klargøres. Der forefindes "isolationskasse" med div. inhold i isolationsskab.
  • Isolationspladser kan eksempelvis være stue 2 plads 7 eller 11. Og stue 3 plads 12. 
  • Patient/barn og pårørende/forældre betragtes som én.
  • Patienten med påvist CPO barriereisoleres med pårørende på afsnittet (kontaktsmitte), dvs. at personale anvender handsker og engangsovertrækskitler. Der skal anvendes ansigtsbeskyttelse (kirurgisk maske type II og øjenbeskyttelse) ved risiko for stænk og sprøjt til ansigtet.
  • Patient og pårørende skal følges direkte på stuen, og det bør i videst mulige udstrækning undgås, at de opholder sig i venteværelset. Såfremt de alligevel har opholdt sig i venteværelset, aftørres med klor, evt. for udgået af rengøring, hvis der er organisk materiale.
  • Personalet skal have mulighed for at i klæde sig værnemidler, når de skal tilse patienten, samt at kassere disse, når de er færdige med plejeopgaven/proceduren. Et rullebord placeres med værnemidler udenfor afskærmning af pladsen, hvor værnemidler påtages. En affaldsspand placeres indenfor afskærmningen ved patientens plads, hvor værnemidler aftages. Det er vigtigt at personalet er omhyggelige med håndhygiejnen.
  • Personale, der kan forventes at have direkte kontakt med patienten under transporten, skal anvende personlige værnemidler eller medbringe disse.
  • Forældre/pårørende der er medisoleret skal under evt. transport bære overtrækskitler.
  • Alt unødigt udstyr på patientens opvågningsplads fjernes forud for deres indlæggelse på pladsen. Alt engangsudstyr på pladsen kasseres efter, at patienten har ligget der, og flergangsudstyr rengøres med vand og sæbe/rengøringsklude efterfulgt at desinfektion/slutrengøres med klor. Da det ikke er muligt at udføre Rhea på en enkelt plads.
  • Sengehest og gavl desinficeres med klor inden transport af sengen af sygeplejerske eller portør, og portører skal altid udføre håndhygiejne før og efter transport af sengen. Transport af sengen uden patient følger samme retningslinjer som intern transport med patienten, jf. Isolation - kontaktsmitte og dråbesmitte. Alt sengetøj/linned skal fjernes fra sengen inden transport til sengeredningen. Sengen skal ikke skiltes eller have plast over.
  • Sengetøj/linned, dyne, pude lægges i almindelig tøjsæk og lukkes på stuen inden den sættes i skyllerummet.
  • Labels og evt. papirer må ikke placeres i seng eller kørestol, men skal lægges i plastpose og hænges på transportmiddel.
  • Toilet til patient og pårørende (handicaptoilet overfor stue 2) markeres med skilt "Ingen adgang – forbeholdt isolationspatient". Efter brug rengøres toilet med klor. Patient og pårørende opfordres til omhyggelig håndhygiejne.
  • Affald – almindelig dagrenovation.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Kontaktsygeplejersken er ansvarlig for patientens forløb og arbejdsgangen ved patienter/pårørende med CPO

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag