Patienterne skal allerede ved forundersøgelse vurderes mhp. om egnethed til at indgå i dagkirurgisk forløb.

 

Herunder tages stilling til om følgende kan opfyldes:

Patienten skal:

 

 

Være i stand til at klare et postoperativt forløb hjemme med eller uden planlagt hjælp.

Være selvhjulpen

ELLER

have tilstedeværende eller planlagt hjælp i hjemmet (plejehjemsansatte, pårørende, etc.)

Være kognitivt velfungerende, dvs. ikke dement, psykisk/mental lidelse, m.v.

ELLER

være ifølge med pårørende/personale fra evt. plejehjem o.l., som kan varetage og sikre at given information er modtaget og forstået. Følgeperson skal kunne være til stede både ved forberedelse (præ´) og på operationsdagen.

Forstå dansk

ELLER

have tolk, pårørende eller personale, som kan tolke både ved forberedelse (præ´) og på operationsdagen.

Være mobil, i stand til at gå selv uden hjælpemidler

ELLER

have hjælper, der kan køre/transportere patienten rundt til forskellige tilsyn/samtaler. Følgeperson skal kunne være til stede både ved forberedelse (præ´) og på operationsdagen.

Have adgang til telefon

Være planlagt til at gennemgå standardiseret operativt forløb, dvs. standardiserede operationstyper

Være rask eller kun have mild systemisk sygdom uden funktionsindskrænkning, dvs. ASA 1 og 2.

Patienter med alvorligere systemisk sygdom, dvs. ASA 3 kan henvises til mindre kirurgi forudsat sygdommen er velbehandlet og stabil. Der skal da foreligge relevante parakliniske undersøgelser.

Væsentlig postoperativ smerte/kvalme/opkast forventes ikke eller skønnes at kunne behandles sufficient inden hjemsendelse eller i hjemmet

Krav til journal: Almindelig krav til journalføring jf. regionale vip dokumenter: Journalføring - vurdering og indhold samt Lægelig vurdering og journalføring

Krav til præoperative undersøgelser: Der vil normalt ikke være behov for præoperative prøver hos patienter, der tilhører ASA klasse 1.

Hos patienter i ASA klasse 2 kan der være behov for supplerende undersøgelser afhængigt af de ledsagende lidelser. Dette skal vurderes og ordineres individuelt af journalskrivende læge.

Ordinerede undersøgelser skal fremgå af journalen (ikke blot som ”blodprøver”). Prøvesvar behøver ikke at foreligge for at patienten kan tilses af anæstesilægen, men skal foreligge inden operation.

Findes der ved det præoperative anæstesitilsyn behov for yderligere undersøgelser bestilles disse i dagkirurgisk afsnit/opvågningen.

Jf. i øvrigt regionale vip dokument: Præoperativt, - vurdering, prøver og patientinformation inden anæstesi (voksne og børn)

Blodprøver, EKG og andre undersøgelser på dagkirurgiske patienter ses og signeres af anæst

Det er ikke et krav at der som rutine skal være tilstedeværelse af anden habil person i hjemmet efter dagkirurgi, men patienten skal vurderes mhp. om individuelle sociale og somatiske faktorer kan nødvendiggøre dette (dårligt seende, dårligt gående, m.v.)

Patientes hjemtransport foretages af habil person i bil eller taxa. Patienten må ikke tage det offentlige transportsystem hjem efter et dagkirurgisk indgreb i generel anæstesi