Fakoemulsifikation = sønderdeling af øjets linse med ultralyd, som led i operation for grå stær.
IOL = Intraokulær Linse.
Grå stær er en uklarhed i øjets linse, som medfører synsnedsættelse. Ved kirurgisk indgreb fjernes den uklare linse, og der isættes en kunstig linse af plastmateriale. Indgrebet er forudgået af ambulant udmåling af korrekt linse (IOL-måling). Knivtid typisk 15-30 min. De fleste patienter opereres i LA. Indgreb i UA skyldes som oftest, at patienten ikke kan samarbejde til indgrebet i LA eller at øjenoperationen forventes kompliceret.
Patienten er til forundersøgelse i Afdeling for Øjensygdomme informeret om operationen og efterforløbet, og har fået udleveret patientinformation:Grå stær
Klargøring af patient til operation:
Klargøring af patient til operation/undersøgelse. Dagkirurgiske patienter, der opereres i UA møder fastende iht. vejledning.
Efter ordination dryppes patienten præoperativt i det øje, der skal opereres. Præoperative øjendråber jf. Afdeling for Øjensygdomme, præ- og postoperativ ordination af øjendråber og anden medicin samt vejledende kontroller.
OBS! Skal ikke dryppes/dilateres: patienter der skal have lavet sekundær linse implantation med forkammerlinse (iris claw IOL)
Patienter, der ikke tåler konserveringsmidler i øjendråber: Øjendråber uden konservering kan hentes i Afdeling for Øjensygdomme.
Hvis patienten ikke vurderes helt frisk, måles patientens temperatur, og patienten revurderes af anæstesi/øjenkirurg mhp gennemførelse eller evt. udsættelse af indgrebet.
Har patienten væskende forkølelsessår på læbe, ved næse el. lign. kontaktes øjenlægen mhp. vurdering af evt. udsættelse af indgrebet, da smitte med eks. herpesvirus til øjnene kan resultere i synsnedsættelse. Ligeledes kontaktes øjenlægen, hvis patienten har blepharit (øjenlågskatar).
Generel modtagelse efter operationen:
Modtagelse og udskrivelse af voksne patienter på Opvågning og Operation, afsnit 23
Modtagelse og udskrivningskriterier for børn på Opvågning og Operation, afsnit 23
Specifikke observationer:
Forbinding: Som standard vil patienten have klap for det opererede øje, ofte i form af en gazeklap + evt. klart plastikskjold. Der kan være lidt blodtilblandet tåreflod fra det opererede øje (sjældent). Med mindre andet er beskrevet i SP, kan forbindingen hos dagkirurgiske patienter fjernes, når patienten er vågen.
Patienten må ikke klø/gnide i øjet de første 3 uger. Ved behov kan hårdt, klart plastikskjold anvendes de første nætter postoperativt samt evt. i opvågningsfasen. Hårdt skjold kan udleveres ved behov inden hjemsendelse.
Børn er ofte irriterede over klappen, og det er vigtigt, at barnet ikke gnider/kløer i øjet. Evt. fjernelse af klap må vurderes i samråd med øjenlægen. Hvis barnet bruger briller, kan øjet evt. beskyttes af vanlige briller, så barnet ikke så let kommer til at gnide i øjet.
Renalt:
Modtagelse og udskrivelse af voksne patienter på Opvågning og Operation, afsnit 23
Modtagelse og udskrivningskriterier for børn på Opvågning og Operation, afsnit 23
Smertebehandling:
Smertebehandling til børn og unge i alderen 1 måned til 18 år
Postoperativ smertebehandling på Opvågning og Operation, afsnit 23
Patienten kan være generet af svie, kløe og evt. fornemmelse af fremmedlegeme i øjet. Kan opleve lysfølsomhed.
Der forventes imidlertid kun lette eller ingen smerter postoperativt. Smerter kan evt. afhjælpes med paracetamol. Opvågningssygeplejersken udleverer mundtlig og skriftlig information om postoperativ medicin.
PONV:
Profylaktisk antimetika peroperativt i henhold til instruks. Postoperativ kvalme og opkastning (PONV): Forebyggelse og behandling - voksne og børn
Væske og ernæring:
Ingen restriktioner.
Øjendrypning:
Recept på øjendråber til præ- og postoperativ behandling er inden operationsdagen lagt på apotekets server jf. Afdeling for Øjensygdomme, præ- og postoperativ ordination af øjendråber og anden medicin samt vejledende kontroller.
Voksne: Øjet dryppes 4 timer efter operationen, hvis andet ikke er anført i journalen i SP
Børn: Jf. lægelig ordination.
Dryppevejledning udleveres ved hjemsendelsen.
Såfremt der er behov for hjemmesygepleje til øjendrypning præ- og postoperativ, bestilles det af tovholdere i Afdeling for Øjensygdomme.
Lejring:
Ingen restriktioner vanligt, ellers vil det være noteret i operationsbeskrivelse i SP. Ved behov Tryksår - Trykaflastende madras, retningslinjer for valg og rekvirering Rigshospitalet, Tryksår - repositionering og lejring ved forebyggelse og behandling
Postoperative forholdsregler:
Grå stær - efter operation. Evt. sygemelding fra job/børneinstitution aftales med øjenlægen. Typisk 1 uge.
Mulige komplikationer:
Tegn på komplikationer er kraftige smerter, pludselig synsnedsættelse eller kraftig udvikling af rødme i øjet. I så fald skal patienten kontakte Afdeling for Øjensygdomme.
Hyppigste komplikationer:
Ambulant kontrol:
Tiden til den postoperative ambulante kontrol er som regel tilsendt patienten sammen med indkaldelse til operation, og kan ses i SP. Øjenlægen afgør postoperativt, om den tilsendte postoperative kontroltid fortsat er nødvendig. Såfremt kontroltiden ikke er nødvendig bliver dette noteret i operationsnotatet og kirurgen sørger for at kontroltiden bliver slettet. Plejepersonalet på afsnit 23 informerer om evt. aflysning af kontroltid og videre kontrol hos egen øjenlæge. Såfremt patienten skal kontrolleres på hospitalet, sker dette typisk indenfor 1 uge efter operationen. Her undersøges øjet, og det drøftes bl.a. hvornår patienten kan genoptage arbejde, bilkørsel osv. Der lægges også plan for den videre kontrol på hospitalet eller ved egen øjenlæge. Det vurderes evt. om patienten skal opereres på det andet øje.
Udskrivelse af patienter fra Dagafsnittet:
Modtagelse og udskrivelse af voksne patienter på Opvågning og Operation, afsnit 23
Modtagelse og udskrivningskriterier for børn ved Opvågning og Operation, afsnit 23
Øjenlægen tilser som oftest patienten postoperativt. Kirurgisk behandlingsplan fremgår af SP. Øjenlægen kontaktes, hvis patienten ikke følger standardforløb i opvågningen.