Målgrupper og anvendelsesområde
Instruksen beskriver opgaverne relateret til KAD, Suprapubiskateter og SIK til plejepersonalet på Respirationscenter Øst.
Aseptisk teknik (steril teknik): Procedure, hvor materialer, udstyr, personaleadfærd og evt. lufttilførsel, er reguleret for at holde den mikrobielle og partikulære forurening på et acceptabelt niveau.
Håndhygiejne: En samlet betegnelse for de procedurer, der enten dræber eller reducerer den midlertidige flora samt evt. reducerer den blivende flora. Håndhygiejne kan udføres som hånddesinfektion alene eller som håndvask efterfulgt af hånddesinfektion.
KAD: Forkortelse for kateter à demeure
Steril intermitterende kateterisation (SIK) er systematisk brug af gentagne engangskateterisationer af urinblæren under anvendelse af aseptisk teknik.
Suprapubisk kateter (Topkateter): Er et blærekateter anlagt gennem den nederste del af bugvæggen til blæren.
Baggrund:
Brug af urinvejskateter udgør den største enkeltstående risikofaktor for udvikling af sygehuserhvervede urinvejsinfektioner. Bakterier spredes intraluminalt eller via urethra uden på kateteret og op i blæren og stammer hovedsageligt fra patientens egen bakterieflora.
Risikoen for at pådrage sig kateterrelateret urinvejsinfektion afhænger af tekniske og patientrelaterede faktorer, herunder først og fremmest kateterets liggetid. Kvinder har større risiko end mænd.
De rapporterede hyppigheder af bakteriuri varierer fra 1-5% ved enkeltstående kateterisation, 10-30% ved korttids kateterbehandling op til 100% ved kateteriseringsperiode på 3 uger eller mere svarende til, at bakteriurifrekvensen øges med 5% for hver dag, kateteret ligger. Ved kort tids kateteranvendelse kan bakteriuri i vid udstrækning undgås ved at efterleve de i denne vejledning beskrevne principper. Bakteriuri er derimod vanskeligt at undgå ved længerevarende kateteranvendelse.
Flere undersøgelser viser, at suprapubiske blærekatetre giver færre urinvejsinfektioner ved korttidsbrug end de transuretrale katetre. Samtidig undgås uretrale komplikationer.
Intermitterende kateterisation er et alternativ til kateter á demeur
Hvis katheteret skal ligge i længere tid eller permanent, anlægges der ofte et suprapubiskateter/topkateter. Et topkateter går direkte gennem abdomen ind i blæren, hvor den fikseres med en ballon. Ballonen må kun fyldes med sterilt saltvand. Det står på katheteret hvor mange ml. der skal i ballonen.
Uanset kateterformen skal man være særlig opmærksom på plejen og hygiejnen omkring kateteret hver dag, for at minimere risikoen for infektion.
Husk at patienten skal forberedes og medinddrages i plejen forud for din handling.
Actioncard Transurethralt blærekateter (KAD), retningsgivende principper.pdf
Actioncard - Steril Intermitterende Kateterisation (SIK), retningsgivende principper.pdf
Anlæggelse af KAD på både mænd af kvinder udføres af plejepersonale, der forinden har gennemgået en oplæring i disse procedurer. Oplæringen indbefatter teoretisk undervisning (aseptik og komplikationer) og praktisk undervisning, hvor proceduren gennemføres sammen med oplært plejepersonale.
Håndhygiejne:
Kontaktsmitte via personalets hænder er den mest almindelige måde, hvorpå smitte overføres fra patient til patient og mellem patienter og personale. Håndhygiejne er en af de vigtigste enkeltstående handlinger til at forebygge smittespredning ved kontaktsmitte, og derved undgå sygehusinfektioner.
Håndhygiejne omfatter hånddesinfektion med spritholdigt middel og/eller håndvask med almindelig vand og sæbe. Der er evidens for, at hånddesinfektion med et spritholdigt hånddesinfektionsmiddel fjerner og dræber mere end 10 gange så mange bakterier på hænderne, end der fjernes ved almindelig håndvask. På Rigshospitalet anbefaler IHE brug af hånddesinfektion som førstevalg i forbindelse med de fleste patientrelaterede procedurer frem for håndvask, hvis hænderne ikke er synligt forurenede.
Valg af kateter:
Der anvendes sterile katetre med mindst mulig katerstørrelse (Ch), som sikrer sufficient drænage.
Katetre af ren silikone har bedre vævsvenlighed, mindre tendens til belægninger og større drænagekanal end latexholdige katetre.
Leverandørens garanterede holdbarhed/liggetid for kateteret skal fremgå af emballagen eller indlægssedlen.
KAD anlægges som en aseptisk procedure. Der anvendes sterilt kateter, sterile handsker og sterile servietter/afdækningsstykker og rekvisitter. Før og efter katether anlæggelse foretages håndvask eller hånddesinfektion.
KAD anlægges som en aseptisk procedure. Der anvendes sterilt kateter, sterile handsker og sterile servietter/afdækningsstykker og rekvisitter. Før og efter kateter anlæggelse foretages håndvask eller hånddesinfektion.
Hos børn afhænger valg af kateter af barnets alder og størrelse. Anlæggelsesprocedureren er den samme, som for voksne.
Vejledende kateterstørrelser:
- 6 french under 10 kg
- 8 french 10-25 kg
- 10 french over 25 kg
VIGTIGT: Det er vigtigt at være opmærksom på, at kateteret fungerer, inden man forlader patienten!
Der ses urin i slangen.
Kateteret er trukket tot.
Der ikke er smerter i forbindelse med at ballonen fyldes.
At der inden for den næste time ses urin i posen.
Det er vigtigt, at drænagesystemet er et lukket system, og at dette system kun brydes ved dysfunktion eller poseskift. Hvis systemet brydes er det yderst vigtigt, at udføre udvendig desinfektion af katetersamlingen med stor spritserviet.
Dagpose
En mindre, pose, med kort slange, som patienten bærer døgnet rundt. Posen skiftes som regel 1 gang om ugen. Er der tale om korttidsdrænage kan samme pose benyttes i op til tre uger. Posen skal dog her skiftes ved behov.
Natpose
For at sikre en optimal drænage benyttes natpose, samtidig bliver patienten ikke forstyrret i sin nattesøvn, fordi kateterposen bliver fuld. Det rene drænagesystem skal respekteres, og natposen kobles derfor altid til i bunden af dagposen. Natposen kasseres efter brug. Vi anvender usteril engangspose, 2L med 110 cm. slange. Hvis patienten anvender ventil, skal der altid anvendes ren natpose.
Tømning af kateterpose
Usterile handsker og serviet. Kateterposen tømmes i kande eller i toilettet og bundventilen aftørres med tør serviet, inden kateterposen placeres i benposen. Ved kateterposer som bæres på dropstativ, skal bundventilen vippes op i slidsen og dermed hæves fra gulvet. Posen skal tømmes, når den er ¾ fuld, for at siker optimal drænage.
Engangskaterisering - steril intermitterende kateterisation (SIK):
Ved fastlæggelse af tømningsfrekvens skal der jævnfør indikationen tages hensyn til, om patienten har delvis eller total urinretention, diuresens samlede størrelse og problemets omfang
• Der skal føres væske- og vandladningsskema og blærescanning for at fastlægge blærens tømningsfrekvens
• Grænsen for den samlede vandladning vil ofte være omkring 300 ml på voksne
• Blæren skal tømmes ca. hver 3-4 time og hyppigere, hvis blærefyldningen overstiger 400 ml på voksne.
Remedier:
Anbefalede størrelser
Kvinder og mænd: str. 10-12
Børn: str. 6-10
Børn > 12 år str. 12
Børn > 4-5 år str. 10
Børn > 1 år str. 8
Børn < 1 år str. 6
Fremgangsmåde:
For at undgå infektion efter SIK, er det vigtigt at blæren tømmes helt.
Efter oplægning af kateter kan tømning af blæren bedres ved:
- at bede patienten om at tage en dyb vejrtrækning eller hoste.
- at du med flad hånd trykker oppefra og ned på blæren.
- at elevere patientens hovedgærde 45 - 50°.
SIK af børn foretages kun efter lægeordination, og kateterstørrelse, samt hvem der udfører SIK aftales med lægen.
Proceduren for SIK af børn er i øvrigt som ovenstående.
Samme forholdsregler som KAD. Der er som regel ikke behov for forbinding eller plaster når indstiksstedet er helet op. Topkateter skiftes hver 3. måned, første gang som regel tidligere dette udføres på urologisk afdeling.
Anlæggelse af kateter der efterlades som urinvejsdrænage skal dokumenteres på avatar i SP med katetertype og størrelse, mængde i ballon.
Ved engangskaterisering (SIK) dokumenteres også i SP under udskillelse
Ved daglig kateterpleje skal der udføres grundig håndhygiejne, før proceduren starter. Der bruges rene handsker ved vask omkring kateteret, skift og tømning af pose. Skift handsker mellem hver procedure.
Observation
Dagligt observeres omgivelserne omkring katheteret. Der findes fem tegn på infektion:
rødme, hævelse, smerte/ømhed, varme af huden samt pudssekretion ved urinrørsåbningen eller ved indstiksstedet på abdomen.
Urinsiven ved siden af katheteret kan skyldes, at der ikke er frit afløb. Det kan skyldes knæk eller afklemning af slangen pga. ukorrekt placering af pose eller at patienten ligger på slangen. For lidt NaCl i ballonen. Endelig kan slangen være tilstoppet pga. grumset urin.
Urinens udseende og mængde vurderes løbende i vagten. Normalt vil urinen være lysegul og klar. Afvigelser kan f.eks. være plumret, blodig eller ildelugtende urin. Her bør man kontakte lægen.
Mængden af urin er individuel, ligesom døgnfordelingen. Men det er vigtigt at holde øje med, om der kommer den forventede mængde urin i døgnet. Den forventede mængde afhænger af hvor meget patienten har drukket, og hvornår posen sidst er tømt. Hvis patienten har drukket sparsomt, vil urinen være mørkegul.
Ved topkateter kan ses arvæv (granulationsvæv) omkring indstiksstedet. Granulationsvæv er en særlig art af væv, der undertiden forekommer når kroppen forsøger at hele et sår. Det kan ligne overskydende hud eller en vorte, som vokser frem på kanten af hullet. Evt. behandling af dette skal iværksættes af læge.
Kateterpleje
Morgen og aften vaskes omkring kateteret. Der vaskes og tørres fra kateterets centrum og udefter.
Det er vigtigt at overholde de hygiejniske principper, om at vaske fra ren mod uren. Kluden skal skiftes eller vendes for hvert strøg, inden man på ny optager plejeproceduren og igen vasker fra ren mod uren.
Det kan være nødvendigt at udføre proceduren flere gange, hvis der ved toiletbesøg forurenes omkring kateterindgangen, eller der i en periode er sekret omkring indstiksstedet ved topkateteret.
En gang om ugen tømmes og genfyldes kateterballonen, for at hindre at kateteret glider ud, da indholdet i ballonen langsomt siver ud (se billedet).
Posen tømmes når den max. er ¾ fuld. Urinen tømmes i kolbe, som tømmes i bækkenkogeren.
Der findes to slags urinposer, en med kort slange og en med lang slange. Om dagen er urinposen med kort slange den mest velegnede til RCØ´s patientgruppe. Posen fæstnes på låret i en speciel poseholder. Om natten er urinposen med lang slange mest velegnet, da posen kan hænge på kanten af sengen. Alternativt kan begge poser anvendes, og natposen kobles til ventilen i bunden af dagposen.
Kateterposen skiftes en gang om ugen, eller hyppigere ved behov. Bruges begge poser, skiftes natposen dagligt.
Poseskift
Handsker tages på efter hånddesinfektion.
Kateterslangen klemmes af.
Poseslange og kateterslange adskilles uden berøring.( der kan evt. anvendes en stor spritswaps når slangerne adskilles )
Studsen fra den nye pose sættes ind i kateterslangen uden at berøre noget andet.
Fiksering af katheter
Det er vigtigt, at kateteret fikseres, så der er frit afløb til posen og der ikke kommer træk på slangen. Dette skal sikres hver gang brugeren forflyttes til andet sted.
Kateterposen placeres i et ophæng på sengekanten, eller i en poseholder på benet.
Både hos mænd og kvinder er det nødvendigt, at placere kateterslangen opadtil på maven for at forebygge tryk- eller trækskader i urinvejene samt at sikre, der ikke er knæk på slangen. Dette gælder både ved almindeligt kateter og ved topkateter.
Tryk kan forekomme, hvis slangen fra kateteret placeres samme sted hver dag, hvilket kan udvikle sig til smertefulde sår eller medføre forstørrelse af indgangshullet.
Ved fiksering af urinposen er det vigtigt at den placeres ca. 50 cm. under blærens niveau for at sikre, at der ikke sker et tilbageløb.
Poseholderen af hård plast til eksempelvis af hænge på sengen, er til en patients brug og skal derfor kasseres ved udskrivelse.
Afsnitsledelsen på RCØ er ansvarlig for at instruksen implementeres i afsnittet og at det relevante sundhedsfaglige personale har kendskabt til og anvender denne i praksis.
Plejepersonalet har ansvaret for at dokumentere efter gældende retningslinjer i SP
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil:
Nationale Infektionshygiejniske Restningslinjer for forebyggelse af urinvejsinfektion i forbindelse med urinvejsdrænage og inskontinenshjælpemidler, Central Enhed for Infektionshygiejne 1.1 udgave 2015, Statens Serum Institut Patientsikkert Sygehus, KAD-pakken. Version 2.0, 2011
Tværgående PVI: Hygiejnevejledning nr.08-01 – Blærekatetre, okt. 2009
Patient info, kirurgisk afd. Sygehus Vendsyssel, juni 2004
Helle Plough Hansen: ”Teknikker og procedurer - En håndbog for sygeplejersker”. 1.udgave. 5.oplag. 2007, Munksgaards forlag.
Sygeplejeinstruks Urinvejskirurgisk Afdeling – Hospitalsenheden Vest, Holstebro Hospital, juni 2010
Vejledning til patienter med topkatheter, Kirurgisk ambulatorium, Sydvestjysk Sygehus, okt.2007
Hjemmesygeplejersken – vejledning til pasning af suprapubisk katheter (topkatheter), Århus
Universitetshospital Skejby, dec 2008.
Dansk Standard DS2451-7, styring af infektionshygiejne i sundhedssektoren – del 7: Krav til brug af kathtre,der efterlades som urinvejsdrænage. Dansk Standard 2001
Dansk Standard DS2451-6, styring af infektionshygiejne i sundhedssektoren – del 6: Krav til infektionsprofylakse ved brug af urininkontinenshjælpemidler til engangsbrug. Dansk Standard, 2001
Håndbog i Infektionshygiejne Rigshospitalet, Hygiejnevejledning nr. 08-01-Blærekathetre.
Kolding, A. K. og Sebens, S; Operationssygepleje, Nyt nordisk forlag, 1 udg 2010
Walter, S.; Uretralkateterisation, videnskab og praksis/kliniske procedurer. Ugeskrift for Læger 2004;166(43):3822