At give overordnede retningslinjer for fremgangsmåden ved den postoperative observation og behandling efter dese operation
Målgruppe: Opvågningssygeplejersker
Anvendelse: Vejledning der beskriver det postoperative forløb for patienter, der har fået foretaget dese operation i Opvågning og Operation, afsnit 23
Kort beskrivelse af indgrebet
På grund af degenerative forandringer (spondylose) eller traume kan der opstå en glidning imellem 2 og flere hvirvler (spondylolistese), så stabiliteten nedsættes, symptomerne er især lændesmerter. Hvis glidningen er stor kan der forekomme neurologiske symptomer på grund af træk i nerverødder.
Formålet med en stabiliserende operation (spondylodese) er at forhindre bevægelse i de smertegivende bevægelsessegmenter.
Der forekommer 2 former for spondylodese: instrumenteret dese (pedikelskruer og stav, evt cage) og ikke instrumenteret dese (med knogle), disse 2 typer er ofte kombineret.
Patienthåndbog Stabiliserende operation i lænden med skruer, barrer og cages
Patienthåndbog Stabiliserende operation i lænden uden skinner og skruer
Generel modtagelse
Modtagelse og udskrivelse af voksne patienter på Opvågning og Operation, afsnit 23
Specifikke observationer:
Forbinding:
Status ved min. ankomst og udskrivelse og evt. Blødningskygge beskrives i kommentarfeltet under OP insicion/sår, Bandage status/skift. Ved gennemsivning skiftes forbindingen med steril teknik og hvis der observeres begyndende hæmatom, blødning under/ved cicatricen, pålægges der en komprimerende forbinding, evt is, max 20 min/gang og patienten lejes på ryggen. Ved forværring og/eller nytilkomment svære smerter og/eller kraft-nedsættelse og/eller senibilitetsudfald, skal kirurgen kontaktes.
Dræn
Der er altid anlagt et dræn med vacuum under operationen.
Se operationsbeskrivelsen i SP, alternativt under LDA eller i vurderingsskemaet under OP LDA, om der må være sug på drænet. Ved durarift må der som udgangspunkt ikke være vacuum på drænet, på grund af risiko for siven af liqour, med mindre andet er ordineret af kirurgen.
Der observeres udseende, mængde og forbindingsstatus. Drænet skal tømmes/pose skift ved 3/4 i posen.
Renalt
patienten har oftest Kateter à demeure, ellers skal patienten som minimum blærescannes i forbindelse med modtagelse og udskrivelse. >800 ml i blæren eller >400 ml og vandladningstrang, skal patienten lade vandet, mobiliseres til toilettet, eller kateteriseres ved steril intermitterende kateterisation.(SIK).
Blærescanning - voksne patienter uden og med kateter - POTA 2042
Neurologisk
Patienten observeres for kraftnedsættelse, sensibilitets forstyrrelser og bevægelighed i underekstremiteterne til opsporing af eventuel beskadigelse af nerve eller udvikling af et hæmatom. Observationerne beskrives i plejenotat. Sammenlign med patientens præoperative gener. Se SP (vis journal – notater – AOP).
Smertebehandling
Der forventes moderate til stærke smerter. Operativt gives ofte lokalanæstesi inde omkring det kirurgiske felt samt i cicatricen. Vær opmærksom på at patienten har fået og får sin vanlige smertestillende behandling. Se kirurgens ordinationer i Bedst/Ord.
Postoperativ smertebehandling på Opvågning og Operation, afsnit 23
Smertevurdering og smertedokumentation, generelle principper for
Lejring /Mobilisering
Patienten er lejret i bugleje under operationen. Der kan postoperativt forekomme ødem i ansigtet samt sclera.
Se i SP om kirurgen har ordineret nogen form for restriktioner i forbindelse med lejring eller mobilisering. Pt anbefales rygleje den første halve time i opvågningen for at komprimere på såret, eventuelt længere hvis der er sivning eller hæmatom ved såret.
Patienten med durarift skal på opvågningen have fladt sengeleje max 20-30 graders eleveret hovedgærde (må gerne ligge på siden) og må som udgangspunkt ikke mobiliseres. Behandlingslængde se kirurgernes kommentar i operationsbeskrivelsen.
Tryksår - Trykaflastende madras, retningslinjer for valg og rekvirering Rigshospitalet
Tryksår - Repositionering og lejring ved forebyggelse og behandling
PONV
Postoperativ kvalme og opkastning (PONV): Forebyggelse og behandling - voksne og børn
Væske og ernæring
Ingen restriktioner.
Mulige komplikationer
Generel udskrivelse
Modtagelse og udskrivelse af voksne patienter på Opvågning og Operation, afsnit 23
Rapportgivning til opvågningspersonalet og personalet på kirurgisk afdeling vedr. operationspatientens anæstesi- operations- og opvågningsforløb