Ambulant oplæring på Respirationscenter Øst

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Formål

Vejledningen har til formål at sikre:

 

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Vejledningen er målrettet alt personale på Respirationscenter Øst, der varetager ambulant hjælperoplæring af respiratoriske hjælpere tilknyttet respiratoriske ordninger. Vejledningen anvendes både til invasiv behandling og non invasiv behandling (NIB).

 Tilbage til top


Definitioner

Ambulant hjælperoplæring: Oplæring i ordineret respiratorisk udstyr eller en respiratorisk procedure, som er et tillæg til en allerede eksisterende respiratorisk behandling.

BPA: Borgerstyreret personlig assistance.

BPA bevilling:  Kommunale aftale om budget til bla.  x antal timers oplæring,  hvilket dækker både oplæring af nye hjælpere samt ambulant oplæring.

Bureau: Arbejdesgiver som har ansvar for ansætte respriratoriske hjælpere og sikre dækning af vagter på respiratoriske ordninger. 

Forløbskoordinator: Sygeplejefaglig koordinator med ansvar planlægning af patientforløb. 

Invasiv bruger: Tracheostormerede bruger med eller unden respirator.

Klinisk Kompetencevurderingskompendie: Kompendie der anvendes til oplæring af hjælpere på RCØ.

NIB: Non invasiv behandling

Non invasiv bruger: Bruger med ordineret maskebehandling.

Respiratorisk hjælper: Certificeret respiratorisk hjælper der arbejder på delegation for Respirationscenter Øst.

#Eksisterende udstyr men ny eller anden model

#BPA ordning

 

Oplærings procedurer

 

Adminstartive opgaver før oplæring:

#Administrative opgaver før oplæring forløbskoordinator

#Administrative opgaver før oplæring ambulatorie

#Administrative opgaver før oplæring sengeafsnit

 

Adminstartive opgaver efter oplæring: 

#Administrative opgaver efter oplæring Sengeafsnit

#Administrative opgaver efter oplæring Ambulatorie

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Ambulant hjælperoplæring skal altid ske på baggrund af en lægelig ordination. Det er en lægelig vurdering om oplæringen kan varetages i ambulatoriet, eller om patienten skal dagsindlægges på sengeafsnittene.

Oplæring der kan varetages i ambulatoriet:

 

Oplæring der, som udgangspunkt skal varetages under dagsindlæggelse i sengeafdelingen grundet oplæringens kompleksitet:

 

Der kan ikke oplæres i følgende ting i ved ambulant hjælperoplæring:

Respirationscenter Øst har ud fra et fagligt skøn vurderet, at ovenstående kræver oplæring efter det gældende instruktionsprogram Kompetencevurderingskompendiet for at hjælpernes kompetencer kan sikres og delegationen opretholdes. Idet ovenstående vil belaste patienten fysisk, samt ikke kan effektueres på sikker vis, ved en dagsindlæggelse. 

 Oplærings procedurer

Oplæringen indledes med en teoretisk instruktion, herunder: præsentation af proceduren/apparaturet, Observationer i forbindelse med proceduren/apparaturet, rengøring og vedligeholdelse af udstyr.

Efterfølgende skal alle hjælpere simulationstræne, hvor hjælperne evt. i en gruppe kan få hands on træning med det nye udstyr (Fx kan tænde og slukke, kan skille ad og samle igen).

Dernæst skal alle hjælpere udføre proceduren på patienten. Hvis det ved et fagligt skøn vurderes, at patientens tilstand ikke tillader den komprimerede oplæring, kan man vælge, at kun nogle, eller ingen hjælpere udfører proceduren i relation til patienten. 

Efter endt oplæring udleveres et Ambulant oplærings på Respirationcenter Øst bevis som gyldig dokumantation på den nyerhvervet kompetence. 

 

Administrative opgaver

Før oplæring:

RCØs Forløbskoordinator: 

Det er forløbskoordinatorens ansvar at indhente informationer og booke oplæring på relevant forløb i SP: 

 

Patienter med respiratorisk hjælper ordning, der skal skifte eksisterende udstyr til ny eller anden model:

Der skal kun indkaldes en hjælper fra patientens ordning til oplæring af ny eller anden model for allerede ordineret behandling. De resterende hjælpere på ordningen skal sidemandsoplæres i hjemmet efter  Struktureret sidemandsoplæringskompendie.(overlapsskema)

 

Patienter der er tilknyttet et bureau, der får ordineret nyt udstyr og behandling til en eksisterende behandling: 

Det skal sikres at minimum 50 % af brugerens respiratoriske hjælperhold har eller får kompetencen. De resterende respiratoriske hjælpere skal sidemandsoplæres i brugerens hjem efter Struktureret sidemandsoplæringskompendie. (Overlapsskema)

 

Patienter med BPA ordninger, der får ordineret nyt udstyr og behandling til en eksisterende behandling: 

For patienter der selv er arbejdsgivere og/eller arbejdsledere gælder det at mindst én hjælper fra patienten team skal instrueres.

Patienten er, som BPA, selv ansvarlig for at sørge for at de resterende hjælpere på teamet bliver instrueret af den oplærte hjælper. RCØ bevilliger ikke timer til dette, da dette er indeholdt i patientens BPA bevilling. 

Patienten burde i sin BPA-bevilling have udmålt et antal oplæringstimer af kommunen.

Hvis patienten ikke i sin bevilling har et tilstrækkeligt antal timer, skal patienten selv kontakte sin kommune med henblik på yderligere bevilling.

Patienten kan anvende dette brev Brev til BPA-brugere ved ambulant oplæring.docx til dokumentation til brug for ansøgning. Hvis der er brug for yderligere dokumentation, kan kommunen kontakte RCØ.

 

Patienter med kommunal ordning, der ikke arbejder på delegation fra RCØ: 

RCØ har ingen instruktionsforpligtiglse i de tilfælde hvor den respiratioriske behandling varetages kommunalt. Der tilbydes altid oplæring i det respiratoriske udstyr, som oftest vil være mundsug, dag-cpap og hostemaskine, men det er ikke et krav og der udleveres heller ikke certifikater på kompetencen. 

Hvis kommunen ønsker oplæring dokumenteres i SP hvilke kompetencer, hvor mange der er oplært og hvilken tilknytning de har til patienten.

 

Ambulatoriet:

Sengeafsnittene:

Dokumentation under oplæring:

Der gives et stempel og en underskrift på det ambulante oplæringsbevis ud fra den erhvervede kompetence, når hjælperen har været ovenstående oplæringsprocedurer igennem. Det ambulante oplæringsbevis skal udleveres til hjælperen efter endt oplæring. Kontroller altid at hjælperens fulde navn er påført certifikatet.

 

Efter endt oplæring:

Efterfølgende skal patientens behandlingsplan opdateres af lægen med det nye udstyr/procedurer. Den opdaterede behandlingsplan samt oversigt over behandlingsudstyr i hjemmet sendes til patienten og hjælperens arbejdsgiver.

Såfremt ikke alle patientens hjælpere er oplært under den ambulante hjælperoplæring. Sendes en mail til Ekstern postkasse (###EMAIL###) med henblik på sikring af sidemandsoplæring i hjemmet. 

Sengeafsnit:

 

Ambulatorie:

 

 Ambulant hjælperoplæring i eksisterende udstyr blot ny eller anden model:

Hvis patienten allerede har den pågældende behandling eller apparatur ordineret, og der blot er tale om at patienten skal have en ny eller anden model, er det ikke nødvendigt med konkret oplæring.

Du skal sikre:

Såfremt der er nødvendigt med en opdatering af patientens behandlingsplan og/eller oversigtsskema, skal den opdaterede behandlingsplan og/eller oversigtsskema sendes til patienten og hjælperens arbejdsgiver. Både behandlingsplanen og oversigtsskemaet sendes via den eksterne sekretær til patientens hjælperbureau.

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Afsnitsledelsen på RCØ er ansvarlig for at vejledningen implementeres i afsnittene og at det relevante sundhedspersonale har kendskab til og anvender denne i praksis

Sundhedspersonalet har ansvar for at der dokumenteres efter gældende retningslinjer i SP

Instruktion i respiratorisk udstyr og procedurer kan udelukkende varetages af personer, der arbejder på delegation fra lægerne på Respirationscenter Øst. Det vil i forhold til ambulant hjælperoplæring være sundhedsfagligt personale ansat på Respirationscenter Øst. Hvis dele af patientens hjælperteam skal oplæres via sidemandsoplæring i hjemmet kan dette udelukkende varetages af instruerede hjælpere. Patient og pårørende kan altid tilbydes instruktion, men de kan ikke varetage oplæringen af hjælperteamet i hjemmet. Dette er dog undtaget, hvis den pårørende er ansat på patientens ordning.

Patienten og evt. pårørende skal altid informeres omkring nyt udstyr og den ambulante hjælperoplæring. Det er forløbskoordinatorens ansvar at sikre dette.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

BEK nr 1219 af 11/12/2009: Bekendtgørelse om autoriserede sundhedspersoners benyttelse af medhjælp (delegation af forbeholdt sundhedsfaglig virksomhed. Læs mere HER

 

Tilbage til top

Bilag

Oplæringsbevis, Invasiv behandling Ambulant oplæringsbevis invasiv.docx

Oplæringsbevis, ###FOLDER###

Oversigtsskema: 

 

Enkelt teori kort

Kan tilgås vi følgende link Tillægskort til Non invasiv og Invasiv klinisk kompetencevurderingskompendiet

 

Ambulatorie:

###FOLDER###

###FOLDER###

###FOLDER###

 

Tilbage til top