Aftale mellem RCØ, Afdeling for Bedøvelse, Smerter og Respirationsstøtte, Rigshospitalet og Afdeling for Akut-, Bedøvelse og Intensiv Behandling, Bornholms Hospital om patienter tilknyttet RCØ med respiratorisk hjælperhold og bosiddende på Bornholm, som kræver akut indlæggelse

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At sikre en hensigtsmæssig indlæggelse af disse patienter, hvis de skal indlægges pga. akut sygdom, herunder manglende respiratorisk hjælperdækning (”leverancesvigt”).

Med baggrund i Sundhedsstyrelsens rapport fra 2012 ” Kronisk respirationsinsufficiens som følge af neuromuskulære lidelser, thoraxdeformiteter m.v. - tilrettelæggelse af behandling”, afsnit 7.2 ”Diagnostik og behandling af grundsygdomme og anden akut sygdom hos patientgruppe” og afsnit 9 ”Konklusioner og anbefalinger, er der i Region Hovedstaden bestemt følgende visitationsregler (sundhed.dk):

Henvisning af patienter med respiratorisk hjælperhold, som indlægges akut for anden sygdom end deres bagvedliggende kroniske respirationsinsufficiens:    

  • Voksne medicinske og neurologiske patienter indlægges på Respirationscenter Øst (RCØ) på Rigshospitalet, Glostrup.
  • Børn < 15 år som indlægges akut for anden sygdom end kronisk respirationsinsufficiens indlægges i BørneUngeKlinikken, Rigshospitalet, Blegdamsvej
  • Voksne og børn med nedbrud af hjælperhold/manglende vagtdækning af hjælpere indlægges på RCØ, Rigshospitalet, Glostrup

Voksne kirurgiske patienter indlægges på de relevante kirurgiske afdelinger på Rigshospitalet

At indlægge patienter tilknyttet RCØ med hjælperhold akut efter ovenstående retningslinjer på RCØ har vist sig at være uhensigtsmæssigt i flere tilfælde, dels indlægges patienter langt fra deres hjem, pårørende og sociale kontekst, dels er det logistisk udfordrende og ressourcekrævende akut at indlægge disse patienter på RCØ for ofte korte indlæggelser (ved manglende hjælperdækning ofte kun af få timers varighed). Der er derfor indgået denne aftale.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Medarbejdere i RCØ, Afdeling for Bedøvelse, Smerter og Respirationsstøtte, Rigshospitalet og Afdeling for Akut-, Bedøvelse og Intensiv Behandling, Bornholms Hospital samt andre, der er involveret i indlæggelse af disse patienter.

Tilbage til top

Definitioner

Respiratorisk hjælper: Faglært (sygeplejerske eller Social og Sundhedsassistent) eller ufaglært (certificeret respiratorisk hjælper) som arbejder på sundhedsfaglig delegation fra RCØ, men er ansat af et privat hjælperbureau, som har arbejdsgiveransvaret i øvrigt.

Leverancesvigt: Manglende dækning i en respiratorisk hjælperordning af kortere eller længere varighed. Hjælperbureauerne, hvor de respiratoriske hjælpere er ansat, er kontraktligt forpligtiget til dækning i det aftalte tidsrum og med de fornødne kavliofikationer.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

  1. RCØ informerer løbende afdelingsledelsen i Afdeling for Akut-, Bedøvelse og Intensiv behandling, Bornholms Hospital om patienter bosiddende på Bornholm tilknyttet RCØ med respiratorisk hjælperhold. Status mindst en gang årlig, til den 31. januar, derefter løbende ved forandringer.
  2. I tilfælde af, at disse patienter kræver akut indlæggelse, indlægges den pågældende patient på Bornholms Hospital til sikring af den respiratoriske behandling.  Dermed overtager Afdeling for Akut-, Bedøvelse og Intensiv Behandling, Bornholms Hospital ved anæstesiologisk bagvagt (BV) det behandlingsmæssige ansvar. Patienten indlægges som udgangspunkt på intensivafdeling som intermediær patient. Hvis kompetencerne til at passe patienten i hjemmerespirator eller trakealkanyle kan sikres ved, at en fastvagt passer patienten på Akut Senge Afsnit (ASA), er dette en mulighed, når pladser på ITA er optaget. Det er anæstesiologisk BV i samråd med den ansvarlige sygeplejerske på ITA, der afgør hvor patienten indlægges. Ansvaret for behandlingen med respirator ligger fortsat hos anæstesiologisk bagvagt. Ved respiratorisk forværring eller respiratorproblemer revurderes patienten ved anæstesiologisk BV og lægges ved behov i hospitalsrespirator. Medicinsk BV involveres hvis indlæggelse på ASA overvejes.
  3. RCØ kontakter Intensiv vagthavende anæstesilæge (###TELEFON###) på Bornholms Hospital, hvis en indlæggelse er nødvendig og aftaler det konkrete indlæggelsesforløb. RCØ kan altid kontaktes vedrørende brugerens/(patienten og dennes behandling og bistår med vejledning til dette (vagthavende læge, i dagtid ###TELEFON###, ellers ###TELEFON### eller RCØ`s Sengeafsnit ###TELEFON###).
  4. RCØ bestiller transport ved leverancesvigt til hospitalet efter aftale med BV på Bornholms Hospital.
  5. RCØ ringer til ITA Bornholms Hospital (###TELEFON###) når patienten køres fra hjemmet.
  6. Såfremt indlæggelsen er af længere varighed (længere end 1-2 døgn) eller tilbagevendende, aftales det videre forløb mellem anæstesiologisk afdeling, Bornholms Hospital og RCØ.
  7. Ved indlæggelse på BoH af andre årsager end leverancesvigt vurderes patienten på ITA af ITA BV sammen med relevant BV fra stamafdeling. Overflytning til RH vil aftales på vanlig vis med en stamafdeling på RH og AMK hvis sygdommen ikke kan behandles forsvarligt på BOH.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Aftalen revurderes hvert andet år, første gang dog efter 1 år i januar 2023, eller hvis én af parterne ønsker revurdering.

Under indlæggelse på sygehus er det altid den afdeling, hvor patienter er indlagt, der har det sundhedsfaglige ansvar, inkl. den respiratoriske behandling.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag