Anæstesipersonale, personale på stammeafdelingerne.
Dokumentet klargør forretningsgange og organisation ved opståede tandskader.
Denne vejledning gælder elektiv anæstesi.De samme forholdsregler bør tages i forbindelse med akutte indgreb, men der kan tidsfaktor og patientens tilstand medføre, at vejledningen ikke kan følges.
Under TANDSKADE i denne dokument forstås en skade på tænder, som er opstået eller formodes at være opstået i forbindelse med anæstesi.
Forebyggelse
Der er øget risiko ved paradentose, kroner, broer, rekonstruktioner med implantater, større fyldnings-arbejder, fremstående tænder og vanskelig intubation.
Forekomst:
Tandskader m.v. ses ved ca 1: 1000 - 5000 anæstesier [1].
Forebyggelse
###TABEL_1###e sagsbehandling
Behandling
Hvis en patient er påført en tandskade, noteres skadens art, den eller de involverede tænder, den sandsynlige årsag inkl. intubationsforløbet og den eventuelle førstehjælp i journalen.
Tandskader, der ikke er opstået som led i behandlingen (herunder skader, opstået under anæstesi), kan anmeldes til Juridisk Enhed. Patienten bedes udfylde en blanket med henblik på at få sit krav vurderet:
Der ydes ikke erstatning for hændelige uheld. Patienten tilkendes kun erstatning, hvis skaden skyldes fejl eller forsømmelser fra hospitalets side.
Det er en juridisk vurdering, om der i det konkrete tilfælde er grundlag for, at hospitalet dækker patienters udgifter til reparation eller generhvervelse af ejendele.
Derudover kan patienterne henvises til patientvejleder for få hjælp til at starte forsikrings/erstatningssag.
Ndr. Ringvej 29-67
2600 Glostrup
Tlf.: ###TELEFON###
Skriv til patientvejlederen på Rigshospitalet – Glostrup
Det er anæstesipersonales ansvar at informere patienterne om tandskade som mulig komplikation til anæstesi, at vurdere tandstatus inden og efter anæstesi med efterfølgende dokumentation i anæstesijournalen, at anvende tandbeskytter i alle tilfælde, hvor der skønnes, at tænder kan udsættes for skade.
1. ###FOLDER###
2. ###NAVN### [Tooth injury during intubation--diagnostic and therapeutic aspects]. Anasthesiol.Intensivmed.Notfallmed.Schmerzther.1998.Nov. 1933; 722-
3. ###NAVN###. Perianesthetic dental injuries: frequency, outcomes, and risk factors. Anesthesiology 1999.May. 1990; 1302-5.
4. N###NAVN### et al. Bris dentaires perianesthesiques: texte long. Annales Francaises d’Anesthesie et de