Vagtydende personale i HOC. Da der ikke foreligger formaliseret vagtsamarbejde med personalet tilknyttet NK, berøres personale tilknyttet NK ikke i denne VIP. Anæstesi- og operationssygeplejersker tilknyttet NK er således ikke omfattet denne VIP.
Læger:
Akutte behandlinger i trykkammeret startes i vagter, og weekender kun efter dialog med 5-8000. I weekender vil disse typisk starte kl. 10.00, eller efter 2. operation er op startet.
AN-Sygeplejersker:
5-8010:
1 anæstesisygeplejerske i tilstedeværels vagt med efterfølgende tilkald fra vagtværelse til kl. 07.30
5-8040:
1 anæstesisygeplejerske i tilstedeværelsesvagt med efterfølgende tilkald fra hjemmet fra tidligst kl. 23.00
Kl.15-22.00: 2 anæstesisygeplejersker i aftenvagt på hverdage (ved lavaktivitet kun én).
DW (I weekenden)
1 Anæstesisygeplejerske fra 09.00-17.00
OMO-sygeplejersker:
Mandag 07.00 til lørdag 07.00 er der døgndækket tilstedeværelse i OMO. Kl.18.00 i hverdage flyttes tilbageværende pt. fra OMO-2 ned i OMO-1.
I weekenden er der 2 OMO sygeplejersker på tilkald fra lørdag kl. 07.00 til mandag 07.00. De kaldes ind 1 time før forventet ”kniv slut”, hvilket påhviler 5-8010.
OP-Sygeplejersker:
7023:
Kl. 15.15–07.30
1 operationssygeplejerske på 7013 i tilkald fra hjemmet (i weekenden i tilkald hele døgnet).
6023:
Kl. 15.30–07.30
1 operationssygeplejerske på 6023 på tilkald fra hjemmet (i weekenden i tilkald hele døgnet).
6013:
Kl. 14.00– 24.00
2 operationssygeplejersker på 6013, begge i bunden aftenvagt fra kl. 14.00 til kl. 24.00 med efterfølgende rådighedsvagt fra hjemmet til kl. 07.30 (I weekenden 2 til stede fra 0745-24.00, herefter i tilkald fra hjemmet)
6023 og 7013 dækker sammen PB, ØNH, TMK og Øjen operationer
Samarbejde
Der er fokus på samarbejde og dermed dialog om afviklingen af både dag- og vagtarbejdet, og der skal tages hensyn til de samlede arbejdsopgaver, tilstedeværende kompetencer og arbejdstider.
Alle medarbejdere (både læger og sygeplejersker) betragtes, som ét samlet vagthold. De er forpligtiget til at hjælpe hinanden med at udføre opgaverne på tværs af klinikken. Det forventes, at alle afløser og opstarter operationer på både eget og andet afsnit, under hensyn til f.eks. kompetencer, instrumenter, oprydning m.m. Hermed sikres afvikling af både dag- og vagtprogram med de givne vagtressourcer.
OPAL ledelserne i de enkelte afsnit er ansvarlige for afsnittes dagsprogram. Hver dag vurderes behovet for evt. aflysninger af patienter, således at overarbejde på afsnittet begrænses mest muligt. Afsnitsledelsen skal i dagtiden sørger for at der er personale på de stuer der kører ind i vagten, der kan som udgangspunkt ikke regnes med afløsning fra vagtpersonalet.
Operations sygepl. Gang 1.på de enkelte afsnit, skal være opmærksom på om der er de nødvendige instrumenter – hvis ikke give besked til 5-8000 - klar til akutprogrammet og melde til vagthavende OP-sygepl. Desuden videregives oplysninger om endnu ikke færdige operationsstuer og behovet for afløsninger i afsnittet.
Inden OP-sygepl-vagthold afløser på stuer på eget afsnit skal de sikre sig at der ikke er uopsættelig kirurgi på akut-programmet, ved tvivl konfereres med 5-8000
Når ansvarshavende anæstesisygeplejerske 5-8010 møder ind skaffer vedkommende sig overblik over lejer der kører ind i vagten samt beslutter i fællesskab m. DL1 og 5-8000, om akut programmet tillader, at vagtholdet anvendes til afløsning.
Vagtholdet skal vurdere, hvornår akutprogrammet kan påbegyndes under hensyntagen til uafsluttede operationer fra dagtiden.
DL1 skal før vagtskifte have overblik over OMO på egen etage, indgreb der kører ind i vagten samt akutte indgreb planlagt til vagten.
På den etage der IKKE har DL1 skal den speciallæge der har OMO tlf. have overblik over OMO på egen etage
D 17/18 lægen skal have styr på Indgreb der kører ind i vagten samt akutte indgreb planlagt til vagten, dette overbringes til DL/ BF før kl.17 h.h.v. 18.
Vagtskifte:
Kl. 15.00 afholdes vagtkoordinationsmøde på 1. sal. med deltagelse af DL, OMO-læger, 5-8010, 5-8000, 5-1695 samt semi-læge. D17 (18) fra de to etager kan deltage hvis de har tid.
Her vurderes:
Lange lejer der slutter ”inde i vagten” kan ikke som udgangspunkt forvente afløsning, hvis de kører over tid, det gælder såvel OP som AN personale. Hvis det akutte program tillader det, kan vagtholdet afløse på disse lejer. Der vil bero på en konkret vurdering i relation til det samlede akut program i klinikken, og afgøres i sidste ende af 5-8000.
Efter kl. 15.00 er det 5-8000, der er leder af vagtholdet. Dette sker i samarbejde med de/den ”lange læge”, ansvarshavende operationssygeplejerske, anæstesisygeplejersken (8010) og de ansvarshavende kirurger, fra de enkelte specialer.
5-8000 har afgørende beslutningskompetence i forhold til prioritering af personale ressourcer i ANOP.
OPERATIONSKAPACITET I VAGTEN
Hverdag:
Når det elektive dagsprogram er afviklet, er der kapacitet til at køre på 3 operationslejer (ved lavaktivitet 2 lejer) samt et fuldt traumeteam/hjertestopteam i beredskab indtil kl.22.00, derefter 1 operationsleje.
Efter kl. 22.00 foretages kun kirurgi på livs- eller førlighedstruende indikation.
Weekend:
2 operationslejer fra kl. 09.00 til 16.00.
Efter kl. 16 opereres på ét leje og efter kl. 22.00 foretages kun kirurgi på livs- eller førlighedstruende indikation.
R-vagten er til stede på OP indtil kl. 16.00, med mindre der er behandlinger i trykkammeret.
NÅR DER ER BRUG FOR EKSTRA RESSOURCER:
Tilkald af ekstra ressourcer til TC i dagtid på hverdage:
Tilkald af ekstra ressourcer til TC i vagten:
I vagten hjælper alle centre hinanden ved akut behov. Hvis der er tale om længerevarende behov for ekstra arbejdskraft må indkald af ekstra personale overvejes.
Ved behov for ekstra TC-Sygeplejersker sker det i samråd mellem ansvarshavende sygeplejersker-TC og ###TELEFON###, som i resten af klinikken har ###TELEFON### den afgørende beslutningskompetence.
Ved behov for ekstra lægefaglige ressourcer:
Ved spidsbelastning kan overvejes at lade AKC-vagten forestå indkaldelsen af ekstra lægepersonale, og
Samarbejdsaftale mellem anæstesiklinikkerne på Rigshospitalet
Gælder for hjertestop i dagtid for og vagt.
Når HovedOrtoCentrets 2 hjertestophold er optaget, skal HOC anæstesi-forvagt (###TELEFON###) kontakte HOC anæstesi-bagvagt (###TELEFON###) m.h.p. kald af anæstesilæge fra andet center, hvis der opstår endnu et hjertestop.
HOC Anæstesisygeplejerske (###TELEFON###) skal tilkalde anæstesisygeplejerske fra andet center.
Hvis enten ###TELEFON### eller ###TELEFON### ikke kan skaffe ledigt personale fra andet center, skal der ske en gensidig orientering.
Anæstesisygeplejersken fra andet center skal altid selv medbringe egen akuttaske.
HJERTESTOPHOLD
HJERTESTOPHOLD 1: ###TELEFON###
HJERTESTOPHOLD 2: ###TELEFON###
HVIS BÅDE HJERTESTOPHOLD 1 OG 2 ER OPTAGET, KALDES, I PRIORITERET RÆKKEFØLGE:
ANÆSTESISYGEPLEJERSKE: Hjertecentret ###TELEFON###
JMC ###TELEFON###
Abdominalcentret ###TELEFON###
Neurocentret ###TELEFON###
ANÆSTESILÆGE: ITA 4131 ###TELEFON###
Hjertecentret ###TELEFON###
JMC ###TELEFON###
Abdominalcentret ###TELEFON###
Neurocentret ###TELEFON###
I vagttiden kan ovenstående ligeledes tages i anvendelse ved traumer og akutkald, når HovedOrtoCentrets egne ressourcer er opbrugt. Her vil dog også blive set på patientsammensætningen. F.eks. vil der, hvis der er tale om en patient med cerebral katastrofe, først blive rettet henvendelse til Neurocentret. Det kan være hensigtsmæssigt at tilkalde læge fra den afdeling der umiddelbart må formodes at skulle varetage behandling af patienten efter den primære behandling i TC. Kontakten foregår på bagvagtsniveau.
OBS børn:
Ved anæstesi af børn under 2 år, eller børn med co-morbiditet eller komplex sygdom, skal JMC-bagvagt kontaktes, hvis der ikke er børneanæstesiologisk uddannede læger i eget vagtlag.
Som hovedregel, skal anæstesi til akutte børn under 2 år prioriteres til dagtid, så anæstesien kan varetages af klinikkens egne børneanæstesiologer i dagtiden eller i umiddelbar forlængelse af denne.
Ved behov for øvrig assistance, herunder modtagelse og behandling af børn under 2 år i TC, kan JMC-bagvagt ligeledes kontaktes for hjælp.
Der er endvidere i ANOP-HOC en lokalaftale om muligt tilkald af overlæge til højt specialiseret komplex kirurgi, herunder akut børneanæstesi.
Der henvises desuden til VIP: Anæstesi til børn i vagtperioden - ANOP HOC