TC - Defusing og debriefing

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

 

Formål

At sikre bedst mulig håndtering af personalets reaktioner i forbindelse med kritiske hændelsesforløb i TraumeCentret.  

Indsatsen er delt i to faser:       

  • Defusing
  • Debriefing

Målgrupper og anvendelsesområde

Læger, sygeplejersker, portører og andet sundhedspersonale, herunder det præhospitale personale, der deltager i patientbehandlingen i TraumeCentret.

Vejledningen anvendes:

  • Ved pludselig opstået krisesituation eller anden traumatisk hændelse som opleves psykisk belastende for det implicerede personale.


Definitioner

  • Defusing, også kaldt aflastningssamtale, er en kort, struktureret samtale der har til formål at skabe en umiddelbar forståelsesramme for den kritiske/traumatiske hændelse tidligt efter begivenheden.

Foregår indenfor 24 timer efter hændelsen. Defusing giver det involverede team mulighed for at udveksle umiddelbare indtryk, således at de ikke forlader deres vagt med uafklarede indtryk og oplevelser. 

  • Debriefing er en systematisk psykologisk gennemgang for en gruppe af medarbejdere/det involverede team som sammen har oplevet en kritisk eller traumatisk hændelse eller på anden vis er blevet berørt af en uventet alvorlig hændelse.

Foregår typisk i ugen efter hændelsen. Som ved defusing er det primære formål at skabe en fælles forståelsesramme for den kritiske/traumatiske hændelse samtidig med at tanker, følelser og reaktioner opstået i forbindelsen med hændelsen diskuteres.

Fremgangsmåde

  • Defusing gennemføres umiddelbart (indenfor 24 timer) efter den kritiske hændelse/den traumatiske begivenhed. Defusing giver dels mulighed for at orientere teamet om naturlige krisereaktioner, dels at vurdere om der er behov at gennemføre en debriefing. Lederen af en defusing skal have kendskab til defusing-metoder, men behøver i modsætning til lederen af en debriefing ikke at være psykologisk uddannet. 

Teamleder og Traumesygeplejerske 1 tager initiativ til afholdelse af defusing, og har ansvaret for at samle teamet hurtigst muligt efter hændelsen.

Lommekort til støtte for defusing vedhæftet som bilag.

 

  • Debriefing er en psykologisk gruppeproces, og skal derfor ledes af en psykolog med særlig uddannelse inden for det krisepsykologiske område. Ved en debriefing gennemgås fakta og reaktioner i forbindelse med hændelsen. Debriefing finder sted inden for nogle døgn efter hændelsen og er af længere varighed end en defusing.

Teamleder og traumesygeplejerske 1 er ansvarlige for at etablere kontakt til afdelingsledelsen ved behov for debriefing. Afsnitsledelsen i Traumecenteret har ansvaret for kontakten til Krisepsykologisk Klinik på 5-7850 og for mødeindkaldelsen. Egnet lokale bookes af TraumeCentret - ideelt set andet sted end TraumeCentret.

Ansvar og organisering

  • Afdelingsledelsen i TraumeCentret
  • Krisepsykologisk Klinik
  • Teamlederen der er involveret i hændelsen
  • Klinisk afdelingssygeplejerske

 

 

Bilag