At sikre at forældre og børn under 1 år, inkl. børn født før 37. svangerskabsuge, oplever et sikkert og trygt postoperativt forløb på OMO.
Gældende for anæstesi og opvågnings (OMO) personale ansat i HovedOrtoCentrets anæstesi- og operationsklinik, Rigshospitalet.
Alle børn under 1 år, inkl. børn født før udgangen af 37. svangerskabsuge, indlagt i OMO til postoperativ monitorering og behandling, HovedOrtoCentret, Rigshospitalet.
Postoperativ monitorering i OMO:
Præmature og ex-præmature børn < 1 år, bedøvet i HovedOrtoCentret vil efterfølgende have behov for tæt monitorering af vitale funktioner. Dette kan foregå på afdelingerne: OMO, GN, 5061, 4131
Som udgangspunkt er det OMOs opgave at håndtere disse børn.
Undtagelser omfatter børn med særlige behov der bedre tilgodeses i klinikker med flere ressourcer. Eksempler omfatter:
Det er en lægefaglig vurdering hvorvidt barnet kan håndteres i OMO og besluttes imellem ansvarlig børneanæstesiolog og vagthavende OMO-læge.
Som alle andre børn i OMO scores også disse børn i henhold til Bilag 2A og 2B, POSTOPERATIV SCORE FOR BØRN 0 – 17 år.
Se desuden VIP: OMO - Observation og monitorering af børn < 15 år i OMO
Der bør forelægge en plan for hvor, og hvor længe, barnet skal observeres. Dette planlægges under hensyntagen til omfanget af den forlængede observation samt pladsforhold på OMO, GN, 5061 og 4131. Observationssted og omfang noteres som postoperativ ordination på intraskemaet i SP. Det lægefaglige ansvar for Præmature og ex-præmature børn < 1 år i OMO, er den ansvarlige børneanæstesiolog, hvorfor telefonnummer på denne eller dennes stedfortræder skal være umiddelbart tilgængeligt ved barnet.
Aktuelt anvendes følgende retningslinjer for forlænget observation af (ex)-præmature (Ref. 1): Anæstesi til præmature og ex-præmature børn < 1 år
Gestationsalder < 46 uger:
Observeres i mindst 12 timer. Optræder apnø i denne periode, forlænges observationstiden med yderligere 12 timer.
Gestationsalder 46-60 uger:
1. Det ellers raske barn observeres i 6 timer
2. Ved følgende tilstande observeres 12 timer:
Gestationsalder > 60 uger:
For præmature og Ex-præmature børn skal særligt fokus rettes mod følgende:
Risiko for apnø og bradycardi:
Er barnet yngre end 60 uger (korrigeret GA) ses forøget risiko for postoperativ apnø og bradykardi. Oftest er apnøepisoderne selvlimiterende hvorfor barnet typisk begynder at trække vejret igen spontant.
I tilfælde af behandlingskrævende apnø gøres følgende i nævnte rækkefølge:
Udvikler barnet bradycardi (HR under 60)
OBS: Vurder hele patienten. Forvent ledsagende bevidstløshed, udsættende respiration og hypotoni under reelt kredsløbskollaps. Isoleret (kortvarig) bradykardi? Overvej revurdering!
Følsomhed overfor opioider:
Præmature og ex præmature børns, lever og nyrefunktion er umodne, deres fedtdepoter er mindre og total body water større sammenlignet med det mature større barn (ref. 2 Millers). Dette påvirker effekten og varigheden af forskellige lægemidler.
For opioider, herunder Morfin og Fentanyl betyder det at børnene vil have behov for reduceret dosis og vil ofte være påvirkede af det indgivne lægemiddel i længere tid end hos det større barn.
Akutudstyr
Præmature og ex-præmature børn < 1 års anatomi og fysiologi afviger fra det større barn på flere områder.
A: Luftvejsforholdene er anatomiske anderledes sammenlignet med det større barn. Derfor bør det nødvendige udstyr til at håndtere og evt. sikre luftvejene være umiddelbart tilgængeligt. Dette vil oftest være det udstyr der er anvendt i forbindelse med anæstesien. Hvilket udstyr der konkret skal være tilgængeligt ved det enkelte barn aftales mellem ansvarlig børneanæstesiolog og modtagende OMO-sygeplejerske.
B: Det præmature eller ex-præmature barn < 1 års respiratoriske reserver er begrænsede sammenlignet med det større barn. I tilfælde af luftvejsobstruktion og eller apnø, vil barnet hurtigt desaturere med risiko for bradycardi og evt. kredsløbskollaps. Derfor er det vigtigt at det rette udstyr til ventilation af barnet er umiddelbart tilgængeligt. Dette i form af korrekt maske (oftest brugt i forbindelse med anæstesien) samt korrekt størrelse ventilationsballon tilsluttet 100% ilt.
C: Præmature og ex-præmature børn < 1 år der modtages i OMO vil som udgangspunkt være kredsløbsstabile og med velfungerende IV-adgang. I tilfælde af at IV-adgangen accidentielt seponeres bør ansvarlig børneanæstesiolog tilkaldes og vurdere behov for ny IV-adgang. Der bør derfor være udstyr til umiddelbar sikring af vaskulær adgang, i form af PVK i korrekt størrelse, UL-apparat, Astodia venespotter.
Udstyr til løsning af ovenstående opgaver findes i Akut Barn Kommoden i OMO.
Ved behov for intraossøs adgang forefindes udstyr til dette i hjertestoptaskerne, hvorfor der skal ringes 5-8010/5-8040, for at få dette udstyr bragt til OMO.
Udskrivelse/overflytning
Det præmature eller ex præmature barn < 1 år vil sjældent blive udskrevet til hjemmet direkte fra OMO. Forlænget opvågning i 6 eller 12 timer varetages ofte i 5061 eller GN regi, herfra overflyttes barnet til stamafdeling.
Barnet forlader først OMO når vanlige udskrivelseskriterier (se bilag 2A og 2B) er opfyldt. Det præmature eller ex præmature barn < 1 år udskrives/udvisiteres altid af anæstesilæge. Som udgangspunkt overflyttes barnet med lægefølge til modtagende afsnit.
Afdelingslæge ###NAVN###, overlæge ###NAVN###, overlæge ###NAVN###, klinikchef ###NAVN###.