OMO - 0 - 24 timers forløb

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Formålet med 0-24 timers forløb er, at patienten har et så kort som muligt ophold på hospitalet, er mindre i risiko for hospitalserhvervede infektioner og at antallet af patienter indlagt i sengeafdelingen reduceres.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

OMO’s sygeplejersker og anæstesilæger. Relevante ambulatorier, deres kirurger og sekretærer.

Tilbage til top

Definitioner

Et 0-24 timers forløb, tilbydes patienter med planlagte operationer, hvor patienten har behov for kirurgiske observationer i en periode som er længere end Korttidskirurgiske forløb.

Fase I opvågning defineres som perioden fra ankomst til DASAIM’s vågenkriterier er opfyldt.

Fase II opvågning er yderligere observation af patienten i forhold til eventuelle kirurgiske komplikationer og som forberedelse til udskrivelse til hjemmet.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Kirurgens patient bookes til 0-24 timers forløb i det kirurgiske speciales ambulatorie, men møder i OMO og opholder sig i OMO til 1. postoperative dag. Ambulatoriet udleverer relevante Pjecer, herunder Velkommen til operationsmodtagelse og opvågning i Nordfløjen. Patienten modtages på operationsdagen i OMO præoperativt og efter endt anæstesi og operation, modtages patienten i OMO til fase I og fase II opvågning. Kirurgen er ansvarlig for at tilse og udskrive patienten i det kirurgiske forløb, inden kl. 8 næste dags morgen.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Patientens indlæggelse tilhører det kirurgiske speciale, OMO yder præ- og postoperativ service og anæstesien yder anæstesiologisk service i fase I opvågning. Anæstesilægen udleverer Pjecen OMO - patientpjece for 0-24 forløb ved prætilsyn.

Planlagt 0-24 timer forløb

Præoperativ modtagelse

Før operationen, sikres at der er en seng til patienten på operationsdagen og det sikres, at der er relevant kost til patienten aften og morgenen derpå.

OMO - Modtagelse og præoperativ klargøring af indlagte patienter og patienter i 0-24 timers forløb i OMO

Patienter i 0-24 t forløb

Patienten meldes, modtages og observeres, behandles og plejes som Fase I patient til DASAIM’s vågenkriterier er opfyldt. Herefter dokumenteres hændelsen Opvågning færdig.

Patienten følges til Loungeområdet og Fase II opvågning indledes med EWS som vil være retningsgivende for næste EWS, dog minimum 1 gang i hver vagt.

 

Patienten tilbydes mad og drikke i loungeområdet og kan, afhængig af funktionsniveau, diagnose og særlige forholdsregler, bevæge sig frit omkring mellem seng og loungeområde.

 

Under hensyntagen til plads og øvrige patienter, kan pårørende og patient opholde sig sammen i loungeområde (aktuelle COVID/isolations -forskrifter skal følges. Så under Covid restriktioner, kan patienten møde sine pårørende i Cafe Nordlys Forhallen).

 

Patienten informeres af kirurg og OMO-sygeplejerske om forventet plan for udskrivelse og forholdsregler i de kommende dage efter operationen. Patient eller OMO-sygeplejersken koordinerer med pårørende i forhold til afhentning og evt. deltagelse i information ved udskrivelse til hjemmet.

Patienten installeres i OMO 1.sal og vises til rette i Lounceområdet før aftensmad serveres. Her placeres seng til natten, og patienten introduceres til klokkesnor og OMO prioriterer rolige omgivelser.

Aften – og natsygeplejersker i OMO varetager observation og pleje af 0-24 t patienterne, samt dokumenterer EWS og øvrige data i relevante vurderingsskemaer. Patientens natsygeplejerske skriver ved afslutning af vagten, et kort plejenotat i fanen ”plejenotat” i ”OPVÅGNING TIL HJEM”

 

Inden udskrivelse på dag 1.

OMO-sygeplejersken i morgenvagt vækker patienter ved vagtens start, dokumenterer smerter/kvalme, samt måler EWS. Patienten inviteres til at stå op og kommer i tøjet, inden morgenmad serveres i loungeområdet. Udskrivende kirurg henter patienten i loungeområdet på 1.sal og gennemfører udskrivelsessamtale i stort præ-rum på gangen udenfor OMO.

Når patienten er fulgt tilbage i loungeområdet – seponeres PVK af OMO-sygeplejersken som samtidig sikrer sig, at der ikke er tilkommet supplerende informationer som skal tilføjes Besøgssammendraget.

 

Sygeplejersken sikrer at Besøgssammendrag med relevant smarttekst og evt. ”copy-paste” af plan fra operationsbeskrivelse udskrives og gennemgås med patienten.

Skal patienten have smertestillende medicin med hjem, udleveres dette med information om hvordan det skal administreres og udleveringen dokumenteres i MDA i SP som ”udleveret til selvmedicinering”.

 

Herefter dokumenteres hændelserne Patient klar til udskrivelse og sluttelig, når patienten afhentes af pårørende Udskriv.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag