Instruksen omfatter alt sundhedspersonale i AN/OP afdelingen HOC, der anlægger KAD i forbindelse med operation.
Anlæggelse af KAD på både mænd af kvinder udføres af sygeplejersker, der forinden har gennemgået en oplæring i disse procedurer. Oplæringen indbefatter teoretisk undervisning (aseptik og komplikationer) og praktisk undervisning, hvor proceduren gennemføres sammen med oplært sygeplejerske. Sosu-assistenter, operationstekniker og sygehjælpere kan oplæres i at forestå katerisering af kvinder under samme oplæringsmæssige vilkår som sygeplejerskerne.
Baggrund:
Brug af urinvejskateter udgør den største enkeltstående risikofaktor for udvikling af sygehuserhvervede urinvejsinfektioner. Bakterier spredes intraluminalt eller via urethra uden på kateteret og op i blæren og stammer hovedsageligt fra patientens egen bakterieflora. Risikoen for at pådrage sig kateterrelateret urinvejsinfektion afhænger af tekniske og patientrelaterede faktorer, herunder først og fremmest kateterets liggetid. Kvinder har større risiko end mænd. Ved kort tids kateteranvendelse kan bakteriuri i vid udstrækning undgås ved at efterleve de beskrevne principper i denne instruks. Bakteriuri er derimod vanskeligt at undgå ved længerevarende kateteranvendelse.
Flere undersøgelser viser, at suprapubiske blærekatetre giver færre urinvejsinfektioner ved korttidsbrug end de transuretrale katetre. Samtidig undgås uretrale komplikationer.
Intermitterende kateterisation er et alternativ til kateter á demeure.
Indikation:
KAD bør kun anlægges, når der er særlig indikation for dette. Det skal fjernes hurtigst muligt, dvs. så snart indikationen ikke mere er tilstede.
Hvis det i anæstesi-procedurekort til pågældende operation er angivet, at der er indikation for anlæggelse af Kateter á demeure, kan dette anlægges uden yderligere dokumentation for indikation i SP, forudsat at patienten har givet samtykke til proceduren før anæstesiindledning. Hvis Kateter á demeure anlæggelse ikke fremgår som procedurestandard, skal anæstesilæge eller kirurg vurdere indikationen og ordinere proceduren i SP før anlæggelse. Patient samtykke indhentes samtidig af det speciale, der stiller indikationen.
Det er ordinerende læges ansvar at notere indikation og samtykke i journal i SP.
Sygeplejepersonalet dokumenterer selve anlæggelsen af KAD i SP under "LDA"
Hvis indikationen for anlæggelse af KAD opstår efter anæstesiindledningen, skal den læge der stiller indikationen, dokumenterer i SP:
1. Indikation for KAD
2. At samtykke ikke er muligt.
Indikationer for Kateter á demeure kan være:
Anlæggelse af KAD på børn
OBS: Kontraindikationer.
Valg af kateter:
Anlæggelse af KAD på kvinder:
Anlæggelse af KAD på mænd:
KAD anlægges som en aseptisk procedure. Der anvendes sterilt kateter, sterile handsker og sterile servietter/afdækningsstykker og rekvisitter. Før og efter kateteranlæggelse foretages håndvask eller hånddesinfektion.
Anlæggelse af KAD på børn:
Hos børn afhænger valg af kateter af barnets alder og størrelse.
Vejledende kateterstørrelser:
- 6 french under 10 kg
- 8 french 10-25 kg
- 10 french over 25 kg
Vi anbefaler anlæggelse af kateter ved:
- Langvarig kirurgi - dvs over 4 timer
- Stor forventet blødning (over 50% af estimeret blod volumen)
- Store væskeskift – Brandsår
- Andre årsager til labilt kredsløb – ex. Sepsis eller hjertesygdom
- Epidural smertebehandling.
Det er således relativt få børn som rutinemæssigt behøver KAD indledningsvist. Børn som ikke har KAD kan med fordel blæreskannes ved afslutning af anæstesien.
Blæreskannerne (Automated Bladder Ultrasound - ABUS) er mindre præcise når børn under 3 år skannes. I denne patientgruppe undervurderes blærevolumen. Brug af ABUS er stadig førstevalg hos alle børn efter langvarig operation (> 3 timer) eller usædvanlig væskeinfusion.
Består mistanke om eventuel POUR kan konventionel ultralyd anvendes, hvor indtryk af blærefyldning bør opnås. Skønnes blærevolumen for stort gøres altid engangskaterisering.
Såfremt blærevolumenet overstiger maksimalt tilladelige værdi kan
engangskaterisering overvejes.
Det maksimalt tilladelige blærevolumen estimeres efter denne ligning:
Blærevolumen (max): Barnets alder (år) x 30 + 30 ml
NB: Maksimalt 400 ml.
Fixering:
Engangskaterisering - steril intermitterende kateterisation (SIK):
Intermitterende kateterisation på operationsgangene skal udføres sterilt. SIK er altid forudgået af blærescanning (se VIP blærescanning HOC ANOP) Kateteret fjernes inden 10 minutter.Der skal anvendes særligt SIK kateter for at minimereslimhindelæsion og blødning.Patienten må ikke forlade operationsafdelingen med et engangskateter.
Dokumentation:
Det er ordinerende læges ansvar at notere indikation og samtykke i journal i SP.
Anlæggelse af KAD eller SIK dokumenteres i SP under "LDA" med katetertype og størrelse, mængde i ballon samt initialer på den personale, der har anlagt kateteret.
Det er afdelingsledelsens ansvar, at personalet har kendskab til denne instruks. Afdelingsledelsen har desuden ansvaret for, at det daglige arbejde organiseres, tilrettelægges og udføres i overensstemmelse med de krav, der er angivet i de infektionshygiejniske vejledninger. Personalet har et selvstændigt ansvar for at følge instruksen i praksis.