Operationspersonale på thoraxkirurgisk operationsgang 3043 med funktioner på operationsstuerne
Indgrebets side er afhængig af tumors placering - oftes som højresidig VATS, men kan være på begge sider afhængig af tumors placering.
Thymectomi foretages ved svær regulérbar Myastema Gravis eller Thymom.
Indgrebet foretages ved større tumorer, som ”thymectomi via sternotomi”, og ved mindre tumorer, som ”VATS Thymectomi".
Thymom (kræft udgået fra thymus (bristlen)) er en sjælden sygdom, som udgør ca. 0,2-1,5 % af alle cancere, med skønsmæssigt 25 - 35 tilfælde om året i Danmark. Internationalt er udredning og behandling af sygdommen i de sidste 5 år forbedret væsentligt igennem oprettelsen af et formaliseret internationalt samarbejde i organisationen ITMIG (International Thymic Malignancy Interest Group), som har udarbejdet tværfaglige guidelines og oprettet et international register over sygdommen. En konsekvens har bl.a. været, at alle thymomer i dag klassificeres som maligne, og der er derfor usikkerhed om det faktiske antal patienter i Danmark, idet patienter i tidligt stadium ofte har været klassificeret som benigne. På Kræftens Bekæmpelses hjemme side er angivet, at der er 9 tilfælde af kræft i bristlen om året i Danmark, hvilket helt sikkert er en underrapportering.
Den onkologiske behandling af thymomer i Danmark er af Sundhedsstyrelsen, centraliseret til Onkologisk Klinik, Rigshospitalet, men den kirurgiske behandling foregår på hver af de 4 thoraxkirurgiske afdelinger i DK. Det aktuelle antal åbne operationer på RH for Thymom er 10-13 pr år og 6-8 VATS procedurer.
Der er etableret et tværfagligt samarbejde med onkologisk afdeling, RH, og der er udarbejdet en national vejledning om sygdommen, som er publiceret i Ugeskrift for Læger (1). Der afholdes tværfaglig MDT konference 1 gang ugentligt, hvor alle ny henviste og behandlede patienter gennemgåes og udrednings og behandlingsplan fastlægges. De kirurgiske indgreb er ofte ganske ekstensive. For at sikre en optimal markering af operations præparatet og optimere den patologiske undersøgelse af præparatet, er der udarbejdet en standardiseret tegning (ITMIG-tegning) af mediastinum, hjerte og lunger hvor thymus og tumor skal indtegnes og medsendes til patologerne. Herved anskueliggøres det fjernede præparats relation til de andre strukturer i mediastinum.
Instrumenter
Ekstra instrumenter (Åbnes kun ved konvertering til anterior thorakotomi eller sternotomi)
Engangsinstrumenter (i skab forrum leje 7 og på leje 19)
Vigtigt: Tjek, om der er CO2 i insufflatoren til hele operationen.
Tjek desuden, at de vanlige ekstrainstrumenter er i skufferne på stuen.
Kirurg står oftest ved patietens højre side.
Placering på madras - ved højresidig VATS
Patienten lejres i rygleje på thoraxmadras med skråkile eller stor gelepølle under højre thoraxhalvdel på langs.
Patienten skal lejres med højre side helt ude til kant.
Venstre arm på armbræt - ved højresidig VATS
På venstre side af lejet lejres højre arm på almindeligt armbræt, som sættes ud fra skuldre og i højde med lejets madras.
Armbrættet placeres, således at armen ikke overstrækkes i skulderledder (Plexus brachialis). Maks 90 graders vinkel i skulder- og albueled.
Vær opmærksom på albuen, hvor nervus ulnaris løber bag albueleddet.
Armbrættet tippes lidt op mod loftet, således der ikke er unødvendigt stræk på brystmuskulaturen.
Højre arm på det lange fleksible armbræt med 3 delt stang- ved højresidig VATS
På venstre side af lejet sættes det lange fleksible armbræt
Højre arm lejres på dette og fixeres med 1-2 elastikbind.
Vær opmærksom på skulderled (plexus brachialis) og albueled (nervus ulnaris) ikke overstrækkes. Maks 90 graders vinkel i skulder- og albueled.
Vær opmærksom på, at der ikke er tryk albuebøjning - derved risiko for afklemning af kar og nervus radialis.
Underekstremiteter
Under knæhasen placeres benpude. Evt. støttes ben med en skråkile i den ene side eller lignende.
Skumklud mellem lår og lårrem.
Suturoversigt
Klinisk sygeplejespecialist ansvarlig for revidering/implementering
Referencer:
1) Abildgaard J, Pappot H, Petersen PM, Rørth M, Pedersen JH, Santoni-Rugiu E, Daugaard G. Usikkerhed om behandlingsstrategien ved tymomer. Ugeskrift for Læger 2012; 174/50; 3164-3169