Drænet er fæstnet til huden udelukkende med et drænplaste . Drænet er derefter tilkoblet en drænslange. Denne drænslange er forbundet med endnu en drænslange via en trevejs hane, som igen er koblet til en drænpose af plast.
Grissehaledrænet kan ikke sættes til sug.
Der må ikke sættes pean eller anden klemme på selve drænet eller den tilkoblede drænslange, da materialet nemt punkteres og kan medføre pneumothorax.
Der anlægges grisehaledræn, i stedet for pleuradræn, når det formodes drænsekretet er serøst.
Grisehaledrænet er langt mindre kompliceret at anlægge og mindre smertefuldt for barnet efterfølgende. Drænet er tyndere end et normalt dræn, hvorfor det kun kan drænere serøst eller chylus væske. Hvis væsken er blodigt, vil det clotte til.
- Et grisehaledræn glider let ud. Straks efter anlæggelsen markeres med sort streg på drænslangen, helt oppe ved plasteret. Dette tydeliggør, hvor dybt drænet ligger og afslører, hvis drænet glider længere ud.
- Der skal malkes på drænet, som normalt. Dog er det vigtigt, at det er den ”forlængede” drænslange, der er koblet til 3-vejshanen der malkes på, da det mindsker risikoen for at hive drænet ud.
- Da drænet er ret tyndt skal man være ekstra opmærksom på om drænet clotter til, hvorfor det er nødvendigt at aspirere fra drænet via trevejshanen. Dette gøres ved hjælp af en 20 ml sprøjte, da en stor sprøjte nemmere danner vacum.
- Der skal aspireres på drænet min. én gang i vagten, med mindre andet er ordineret. Undgå inspiration af luft ved anvendelse af 3-vejshane.
- Der aspireres til der ikke er mere at aspirere, altså til der opstår et vacum.
- Hvis det ikke er muligt at aspirere fra drænet, kan der skylles på det med isotonisk NaCl 9mg/ml. Der skal bruges 5-10ml (max 10ml), og herefter kan man forsøge at aspirere.
Kilde: 4144 og ###NAVN### ###NAVN###