Psykiatrisk vurdering af forældre

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Formålet med denne VIP er at identificere handlemuligheder i situationer, hvor én forælder opleves at være selvmordstruet, og/eller hvor én forælder opleves at udgøre en trussel mod barnet eller andre som opholder sig i afdelingen.  

Der er ikke tale om en fastlagt procedure, der skal følges til punkt og prikke – situationerne kan være meget forskellige. Som sygeplejersken skal du stole på dine egne vurderinger og om nødvendigt kontakte ledelsen.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Sygeplejersker og læger ansat i BUKIR

Tilbage til top

Definitioner

Medindlagte forældre:

Aftalen om psykiatriske tilsyn gælder for somatiske patienter– dvs. medindlagte pårørende har i princippet ikke ret til tilsyn. De har som udgangspunkt ikke andre rettigheder, end de har, hvis de opholder sig i eget hjem, på deres arbejdsplads, hos venner eller et hvilket som helst andet sted.

Forældre som udviser truende adfærd skal derfor indlægges i SP, hvis et psykiatrisk tilsyn er nødvendigt. Der er risiko for at psykiateren vurderer at forælderen selv skal opsøge en psykiatrisk akutmodtagelse mhp. at få hjælp. Som plejepersonale skal man være opmærksom på, at I ikke kan indlægge ved tvang/uden samtykke. Så forælderen skal give samtykke til indlæggelse.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

VURDERING AF SELVMORDSRISIKO OG PSYKIATRISKE TILSYN

Vurdering af selvmordsrisiko er en lægefaglig vurdering – ikke nødvendigvis en psykiatrisk vurdering. F.eks. er de almenpraktiserende læger ofte involveret i tvangsindlæggelser på såvel ”røde” (risiko for selvmord, selvskade, mord eller vold) som ”gule” (behandlingsindikation) papirer. Det betyder, at læger ansat på RH, i samarbejde med politiet og modtagende psykiatrisk afdeling kan foretage en tvangsindlæggelse. Som oftest vil det foregå i dialog med vagthavende i psykiatrien. Som første valg kontaktes egne læger tilknyttet BUKIR med det rigtige speciale ansvar i relation til barnet.

Tilsynsenheden kan kontaktes for telefonisk rådgivning. Det er deres faglige vurdering og beslutning, om hvorvidt der skal gås elektive eller akutte tilsyn af psykiater fra Bispebjerg Hospital.

 I dagtimerne træffes Tilsynsenheden på BBH, der både har sygeplejersker og læger tilknyttet. Udenfor dagtimerne samt i weekender og på helligdage, kan man træffe den vagthavende psykiater. Se VIP Tilsyn - akut og elektivt til voksne patienter i psykiatrien og somatikken

TO OVERORDNEDE OPGAVER

Uafhængigt at trusselniveauet er der to vigtige opgaver:

  1. At tilkalde hjælp
  2. At tage vare på barnet og evt. øvrig familie

Fordel altid opgaverne imellem jer, så én primært er på familien, og én anden tilkalder hjælp og/eller opsøger rådgivning.

 

 

Beskrivelser af tre forskellige situationer med forskellige trusselsniveauer:

 

SITUATION 1:

BARNET OG/ELLER FORÆLDEREN ER I AKUT FARE

Beskrivelse (meget sjælden situation):

Hvis der er tale om en konkret og akut fare for vold, selvskade, selvmord og/eller drab. Det er en ekstrem sjælden situation.

  • Dette kunne være et tilfælde hvor en forælder er i færd med eller meget tæt på at skade sig selv, barnet eller andre.
  • En forælder har barrikaderet sig på stuen og man har derved ikke mulighed for at vurdere hvad er foregår:

Grundlag for handlinger i akutte situationer:

Hvis der er tale om en direkte eller meget nærtliggende risiko for, at et menneske gør skade på sig selv eller andre, gælder såkaldt ”nødret”. Dvs. man har ret til at forhindre eller begrænse skade på personer (og i øvrigt også på genstande og værdier), også selv om man derved bryder love og/eller retningslinjer. Man skal selvfølgeligt efterfølgende kunne stå til regnskab for, at det man har gjort, står i forhold til risikoen.

I er ikke forpligtede til at udsætte jer selv for fare.  

 

1. Tilkald hjælp:

I skal ringe til politiet – 112

Evt. ringe til vagten – ###TELEFON###

Evt. bede personale fra andre afdelinger om hjælp.

Evt. bede andre forældre eller besøgende om hjælp, men skal bagefter kunne stå til ansvar for, at I har brudt tavshedspligten. Dette må naturligvis ikke udsætte andre forældre for alvorlig fare.

I kan kontakte forvagten. Når politiet ankommer, vil de overtage styringen og afgøre, om der er behov for kontakt til en læge her på RH.

 

2. Tage vare på barnet og familien:

Barnet og forælderen bør ikke efterlades alene – heller ikke med den anden forælder eller andre pårørende.

Det kan dog være nødvendigt af hensyn til egen sikkerhed eller i et kort øjeblik for at tilkalde hjælp.

Barnet kan fjernes fra forælderen

Hvis muligt: Sørg for at vinduerne er låste, og at genstande, der kan bruges til at skade en selv eller andre, fjernes fra stuen.

I kan bortvise en forælder, der udgør en trussel for barnet.

 

 

SITUATION 2:

TRUSLER OM SELVMORD, SELVSKADE OG/ELLER OM AT SKADE BARNET/ANDRE

Beskrivelse:

Der er ikke tale om en akut situation:

  • En forælder har givet udtryk for ønske om at skade sig selv eller barnet,
  • En forælder er så indelukket og ude af stand til at kommunikere, at I bliver bekymrede.

I nogle situationer tager forældrene selv afstand fra tankerne. Hvis I vælger at stole på dette, skal I være meget overbeviste om, at der ikke er en risiko – drøft det med jeres kolleger, ledelsen og/eller afdelingens psykolog.

Grundlag for handlinger:

Når truslen ikke er akut, kan man ikke på samme måde påberåbe sig ”nødret” og skal derfor være mere opmærksom på samtykke og tavshedspligt. Men man har fortsat pligt til at handle – også selv om forælderen ikke giver samtykke.

 

1.Tilkalde hjælp:

Sygeplejersken skal kontakte forvagten med det rette speciale ansvar

Sygeplejersken eller lægen kan tage kontakt til Tilsynsenheden på Bispebjerg i dagtimerne på hverdage – læge: ###TELEFON### og sygeplejersker: ###TELEFON### og ###TELEFON###. Efter kl. 15 og i weekender/på helligdage kan bagvagt og forvagt på Psykiatrisk Center Københavns afdeling på Bispebjerg kontaktes på ###TELEFON###/###TELEFON###

Se VIP  Tilsyn - akut og elektivt til voksne patienter i psykiatrien og somatikken

Evt. tvangsindlæggelse foretages i et samarbejde mellem læge, politi og den modtagende psykiatrisk afdeling.

Hvis den vagthavende psykiater ikke vurderer, at det er nødvendigt med et tilsyn eller ikke har mulighed for at komme på tilsyn, kan forælderen tilbydes kontakt til psykiatrisk akut modtagelse. Transport til BBH psykiatrisk afdeling er med Taxa som BUKIR betaler.

På hverdage kan I kontakte afdelingens psykolog Birgit (###TELEFON###) omkring mulighed for samtale og/eller sparring på forløbet.

 

2. Tage vare på barnet og familien

Barnet og forælderen må ikke efterlades alene. Afhængigt af situationen kan det evt. være tilstrækkeligt, at den anden forælder eller en anden pårørende er til stede på stuen. Det kan dog være nødvendigt at lade forælderen og barnet alene et kort øjeblik for at tilkalde hjælp.

Om nødvendigt og muligt: Fjern barnet fra forælderen

Hvis muligt, sørg for at vinduerne er låste, og at genstande, der kan bruges til at skade en selv eller andre, fjernes fra stuen. Dette dog afhængigt af, hvor akut I vurderer truslen er.

Husk at det er muligt at få hjælp fra andre afdelinger hvis situationen kræver det.

Den ansvarshavende kan kalde ekstra personale ind hvis det vurderes nødvendigt

Evt. tale med forældrene om, hvorvidt der er andre pårørende, som I må kontakte, og som har mulighed for at være hos forælderen og/eller barnet.

Hvis der ikke er grundlag for tvang, skal man tale med forælderen om, hvorvidt der er behov for en pause fra afdelingen. Vil det evt. være godt at komme hjem (sammen med en anden) eller tage til venner/familie?

Der kan i visse tilfælde også tages beslutning om fast vagt imens forælderen stadig er ved barnet. Hvis det skal iværksættes af psykiateren, skal forælderen være indlagt på afdelingen. Dette skal ordineres og dokumenteres i SP at fast vagt er påkrævet.

Hvis ikke der er mulighed for at andre familiemedlemmer/omsorgspersoner kan være ved barnet, skal det lægeordineres en fast vagt til barnet.

 

 

SITUATION 3:

IKKE AKTUEL RISIKO FOR SELVMORD, SELVSKADE OG/ELLER SKADE AF BARNET – MEN FORTSAT BEKYMRING

Beskrivelse:

Den lægefaglige vurdering er, at der ikke grundlag for tvangsindlæggelse eller fast vagt, og forælderen ønsker ikke at opsøge psykiatrisk akutmodtagelse, men sygeplejerskerne i afdelingen er fortsat bekymrede.

Skadelige tanker om, at det ville være bedre, hvis man ikke var her mere, eller forælderen er fortsat meget indadvendt er stadig aktuelle.

1. Tilkalde hjælp/Faglig sparring med kollegaer:

Sygeplejerskerne i afdelingen skal løbende drøfte situationen med hinanden, lægerne, ledelsen, afdelingens psykolog og/eller afdelingens socialrådgiver.

Derudover skal sygeplejerskerne løbende forholde sig til, om situationen forværres, så der er behov for fornyet lægefaglig vurdering m.v.  Dvs. om situationen ændrer sig til SITUATION 1 eller SITUATION 2.

 

2. Tage vare på barnet og familien:

Ledelsen/den ansvarshavende kan beslutte at tilkalde ekstra personale, så en sygeplejerske kan være på stuen, såfremt familien ønsker det.

I kan tale med forældrene om, hvorvidt der er behov for en pause fra afdelingen. Undgå at lade den forælder, der har det svært, forlade afdelingen alene, men prøv at finde ud af, om der er venner/familie, som kan være sammen med vedkommende. Eller lad evt. begge forældre tage hjem sammen og tilbyd at passe barnet.

Det vil som oftest være relevant at henvise til afdelingens psykolog, hvis forældrene ønsker det.

Kontakt til præsterne kan også tilbydes.

 

 

STØTTE TIL BARNET – OG EVT. UNDERRETNING

  • Hvis forældrene ikke er i stand til at tage vare på barnet, er det afdelingens ansvar (sektoransvarlighed). Undersøg om andre pårørende, kan være hos barnet, hvis ingen af forældrene kan. Det er vigtigt at huske at kontakt til pårørende skal ske i samarbejde med forældrene, når der ikke er tale om en akut situation.
  • Kontakt til afdelingens socialrådgiver. Dette med henblik på at vurdere, om der skal skrives en underretning. En sådan situation er så alvorlig en begivenhed i en families liv, at der ofte skal sendes underretning, også selv om der er kommet mere ro på.
  • Vurdering om der er behov for en mundtlig underretning af de sociale myndigheder her og nu.​​​​​​

I dagtimerne på hverdage kan afdelingens socialrådgiver kontaktes. 

Uden for almindelig åbningstid har alle kommuner en vagthavende socialrådgiver. Hvis barnet har bopæl i Københavns Kommune skal man uden for almindelig arbejdstid kontakte Den Sociale Døgnvagt på ###TELEFON### for at foretage en mundtlig underretning.

Kig altid på kommunens hjemmeside for at finde aktuelle telefonnumre på kommunens egen socialrådgiver.  I en del mindre kommuner foregår kontakt til den vagthavende socialrådgiver via politiet. Der kan derfor evt. ringes til det lokale politi, hvis ikke nummeret kan findes på kommunens hjemmeside. Som nødløsning kan I også ringe til Den Sociale Døgnvagt i Københavns kommune, selv om barnet ikke bor i Københavns Kommune – de kan evt. være behjælpelige med at få kontakt til den relevante kommune.

Som udgangspunkt er barnet afdelingens ansvar under en indlæggelse (i princippet er det et tilbud, at forældre kan være medindlagt – ikke en pligt). Derfor kan vi ikke forvente, at kommunen kan tilbyde en person, der kan være hos barnet, men det kan ikke udelukkes, at de kan tilbyde hjælp, særligt hvis der bliver tale om længerevarende problematik.

 

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Afdelingsledelsen, afsnitsledelsen og klinisk sygeplejespecialist er ansvarlig for at distribuere vejledningen til klinisk personale i BUKIR

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag