Pleje af barn der skal have foretaget blæreaugmentation

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Pleje af barn der skal have foretaget blæreaugmentation

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Sygeplejersker ansat i afsnit for indlagte Børn og Unge med Kirurgiske sygdomme i mave-tarm og urinveje, afsnit 4053

Tilbage til top


Definitioner

 

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Barnets blære er, af forskellige årsager, for lille til at barnet kan blive kontinent, der skal derfor foretages en kontinens skabende operation som i dette tilfælde er en udvidelse af blæren

Barnet har forud for dette, som oftest  været igennem alle andre mulige behandlinger, uden at dette har hjulpet.

Barnet og familien skal være motiveret, da dette er en varig ommøblering der er irevasibel og giver livslang kateterbrug, skylle regimer o.l.

Der har været mange samtaler med barn og forældre forud for beslutningen om operationen, og barnet er i forvejen oftest i et RIK regime.

Forberedelse inden operationen :

Skal udrenses som til Koloskopi med start 5 dage før operationen.

Skal møde dagen før, tale med Anæstesilæge hvis ikke dette er gjort tidligere.

Skal have et langt bad, da det varer mindst 4 uger før barnet igen kan komme i bad.

Efter operationen:

Generel postoperativ pleje.  Må spise og drikke når læge siger ok – når der er tarmlyde.

Der vil være 4 katetre:

2 ureter katetre: Begge to SKAL fungere, markeres på poserne med HØ og VE. Ureter katetrene er små tynde ”sonder”, der ikke har ballon og ikke er sutureret, men kun er fixeret med plaster (tegaderm). Det kan nogle gange ses at katetrene går ud sammen med et urethral kateter, men det er sjældent.

2 blære katetre: Gerne funktion af begge, men det er ikke altid tilfældet, da de begge ligger i blæren og      dræner/ aflaster  det samme område. De 2 katetre vil være et topkateter (suprapubisk) og et urethral- eller mitrofanoff kateter og de er begge ballonkatetre . Disse markeres også på poserne med top og urethra. Hvis der er en nylavet mitrofanoff kanal, er det MEGET vigtigt at dette kateter fixeres så det  går lige op af kanalen ca 2-3 cm,  før det lægges ned  på huden, brug  gaze eller lignende,  for at holde  buen.  Dette er for at få så lige en kanal som muligt.

Man sikrer sig at der ikke er stop i katetrene, ved at skylle på dem alle 4 dagligt: Fast x 1 i hver vagt, og extra ved behov. Medmindre andet bliver ordineret af kirurgen.

Ureter: skylles med 2 ml

Blære: skylles med  5- 10 ml ( da det er en tarmblære er der ekstra slimdannelse, der sætter sig i hullerne i katetrene)

De første par dage er der timediurese på alle katetrene, disse kan skiftes ud med almindelige poser når der er normaliseret og stabil urinproduktion.                                                                                                                                   Det er meget vigtigt at registrere udgiften fra de enkelte katetre, og føre det i væskeregnskabet.

Sårpleje:

Meget vigtigt at observere for urinlækage, og hvis dette er tilfældet: a) skylle på blærekatetrene.  b) lægge gaze på og veje mængden af lækagen.  Forbindingen skiftes ved behov, men skal tilses dagligt. Det plejer at snaske en del omkring en nyanlagt mitrofanoff kanal.

Afføring:

Vær opmærksom på at disse børn også er tarmopereret, og derfor også udrensede, så der går et par dage efter de er begyndt at spise før der kommer afføring. Da disse patienter også tit har forstoppelses problemer er det meget vigtigt at de hurtigt kommer i gang med deres vanlige laksantia igen lige så snart de starter på at spise. Derfor er det meget vigtigt at holde øje med afføringen.

Udskrivelse:

Efter 1- 2 uger fjernes ureter katetrene, og barnet kan udskrives med blærekatetrene, (se: Udskrivelse af pt. der er blæreaugmenteret.) hvis resten vel at mærke er i orden. Der fjernes også abdominal suturer inden udskrivelsen.

Barnet  kommer så hjem i ca 2-3 uger, hvor de selv skal passe de 2 blære katetre, med skift at forbinding og skylning af katetre, samt hygiejnen.

Genindlæggelse:

Genindlægges  4 uger efter operationen , til fjernelse af de 2 blærekatetre samt oplæring i at tømme via ny mitrofanoff kanal.

Der vælges et engangs kateter med glat overflade til dagligt brug hver 2 time, samt et natkateter uden glat overflade (dette for at nat kateteret ikke skal klistre sig fast til slimhinden) + installations gel. + plaster til fixering.

GENERELT:

Der skal udleveres plejematerialer fra afdelingen både til de 2 første uger og til efterforløbet, se hvilket i :   ” udskrivelse af pt. Der er blæreaugmenteret”. Det er en god ide at snakke med ”brik” personalet, og få ekstravarer op til denne patient.

 Der skal ansøges hos kommunen, til fortsat permanent brug af:

Engangskatetre, ikke coated kateter til natten og gel til dette,plaster,  poser til natten, natriumklorid i harmonikaflasker, handsker, spritservietter.

 

Blæreaugmentation- Forløbsbeskrivelse for

 

Rygmarvsbrok- Forløbsbeskrivelse

 

Blæreectopia- Forløbsbeskrivelse for

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top